ΕπικαιρότηταΠολιτική

Μητσοτάκης: Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία – Θα εξαντληθεί η 4ετία

Απολογισμό της διαχείρισης της πανδημίας αλλά και πρόβλεψη για το τι περιμένουμε από το φθινόπωρο έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση που η πανδημία σημειώνει ύφεση λόγω του εμβολιασμού αλλά και της ανοσίας που έχει επέλθει από μετάλλαξη του ιού», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε όσον αφορά στο Φθινόπωρο και τι περιμένουμε: «Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και είναι πιθανό το φθινόπωρο να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιου είδους νέο κύμα που θα πλήξει κυρίως τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους. Τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια και θα περιμένουμε τις υποδείξεις της επιτροπής για τις ηλικίες στις οποίες θα πρέπει να γίνει η 4η δόση».

«Ο εμβολιασμός δεν πρέπει να φθίνει», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή» που διοργανώνουν η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και το ygeiamou.gr και πρόσθεσε: «Κάναμε καμπάνια ευαισθητοποίησης και χωρίς να πάμε σε οριζόντια μέτρα σπεύσαμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

Κάνοντας απολογισμό για την διαχείριση της πανδημίας τόνισε ότι «Ο απολογισμός για την πανδημία πρέπει να γίνει με αληθινά στοιχεία και να μην μπούμε στην μυλόπετρα των κομματικών αντιπαραθέσεων. Πρέπει να μπει ένας δείκτης στην συζήτηση αυτός της υπερβάλλουσας θνησιμότητας. Η χώρα μας ήταν στην 12η θέση και αυτό δεν αμφισβητείται σε μια χώρα που έχει τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό καθώς έχει δημοσιευθεί και στα μεγαλύτερα ιατρικά περιοδικά του κόσμου. Είναι απαράδεκτο και ψέμα να λέμε ότι είμαστε πρώτοι σε θανάτους».

Τι κάναμε καλά

«Είμασταν αποτελεσματικοί και πήραμε γρήγορα μέτρα. Τρέξαμε μια επιχείρηση εμβολιασμού με το ποσοστό της να φτάνει στο 83% και η “Επιχείρηση Ελευθερία” έτρεξε υποδειγματικά. Διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ και ενισχύσαμε επικουρικά και προσωρινά με πολλές προσλήψεις το ΕΣΥ», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Τι δεν κάναμε καλά

Για το τι δεν έγινε καλά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πανδημία ανέδειξε την ανισότητα του ΕΣΥ μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. «Τα μεγάλα νοσοκομεία στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων αλλά η πανδημία ανέδειξε ότι έχουμε μεγάλο κενό στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Να μην αφήσουμε την ευκαιρία της κρίσης και της τραγωδίας της πανδημίας να πάει χαμένη. Είναι ένα στοίχημα για την κυβέρνηση και μένα».

Χαρακτήρισε τομή τον προσωπικό γιατρό. «Πρέπει να έχουμε ένα σύστημα υγείας αντάξιο της κοινωνίας και των πολιτών μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τον προσωπικό γιατρό τόνισε ότι το σύστημα όπως λειτουργούσε ήταν κατακερματισμένο και υποστήριξε ότι οι πολίτες θα το αγκαλιάσουν. Για το πότε θα έχει αποκτήσει μια ροή είπε ότι σε έναν χρόνο θα έχουμε μια καλή εικόνα των πολιτών που θα έχουν εγγραφεί στο σύστημα.

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Εγώ δεν κρατάω μούτρα – Ενθαρρύνω την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην εκφραστεί στο πεδίο

Στα ελληνοτουρκικά και πώς φτάσαμε από τη συνάντηση σε καλό κλίμα με τον Ερντογάν στην κλιμάκωση της έντασης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε: «Πράγματι είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή γιατί είχα την εντύπωση μετά την συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά ευθέως. Δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε αυτή την δέσμευση.

Είχαμε ένα μπαράζ παραβιάσεων πάνω από ελληνικά νησιά και την δήθεν μειωμένη ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Η κυβέρνηση θα εγείρει την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα και η στήριξη ήρθε χωρίς αστερίσκους από τους εταίρους μας.

Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην εκφραστεί στο πεδίο. Είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους. Δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας.

Η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια και γίνεται και γραφική μπορώ να πω. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει πει ότι δεν μου μιλάει. Εγώ δεν κρατάω μούτρα αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση».

Μητσοτάκης για εκλογές: Έχω πει ότι θα εξαντληθεί η 4ετία

Έχω πει ότι θα εξαντληθεί η 4ετία» επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Και συνέχισε: «Από τον Ιούλιο και μετά θα μπούμε στον 4ο χρόνο της κυβερνητικής θητείας. Έχω πει ότι δεν είναι αιτία να μειωθούν οι ρυθμοί και το κυβερνητικό έργο θα είναι εξαιρετικά πλούσιο. Είναι πολύ σημαντικό αφού έχουμε 12 μήνες να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μια αφόρητη πολιτική τοξικότητα. Το μόνο που θα συμβεί, τόνισε είναι να αποξενώσει τους πολίτες από την πολιτική».

Κάνοντας αναφορά στη στάση της αντιπολίτευσης και φέρνοντας ως παράδειγμα τις αντιδράσεις για την αντιμετώπιση της πρώτης μεγάλης πυρκαγιάς, είπε μεταξύ άλλων ότι έχουμε μια αντιπολίτευση που έχει ξεπεράσει τα όρια που κάνει μηδενιστική κριτική σε όλα.

«Για τα πάντα ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη φταίει ο Μητσοτάκης» είπε χαρακτηριστικά. «Το αν αυτό έχει ανταπόκριση στις δημοσκοπήσεις ας το κρίνουν οι ίδιοι αλλά πιστεύω ότι αυτό που αξίζει η χώρα είναι μια προγραμματική αντιπαράθεση, σκληρή, πολιτική αλλά αυτό που δεν πρόκειται να δεχτώ είναι διαστρέβλωση των στοιχείων και ότι η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στους θανάτους και ψέματα που αδικούν τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ που έδωσαν την ψυχή τους για να αντιμετωπιστεί η πανδημία».

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία

O πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης στους πολίτες και το άφησε ανοικτό λέγοντας όμως ότι είμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια κρίση που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αλλά η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να στηρίζει την κοινωνία και θα συνεχίσει να το κάνει στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο για την έξοδο της χώρας από την εποπτεία.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα