FeaturedΕπικαιρότηταΠολιτική

Μέτρα για τους πληγέντες: Στο Στρασβούργο την Τρίτη για συνάντηση με την Φον ντερ Λάιεν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα μέτρα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία “Daniel”.

«Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν», ανέφερε ο πρωθυπουργός από τη Λάρισα.

Μαζί του ήταν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης και η Σοφία Ζαχαράκη υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας:

«Θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους βρίσκονται στο πεδίο με αυταπάρνηση προσπαθώντας να σώσουν ανθρώπινες ζωές, να εξασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να επανέλθει η περιοχή σε κάπως πιο κανονικούς ρυθμούς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

«Σήμερα το ενδιαφέρον μας στράφηκε περισσότερο σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία καθώς αυτό αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστάσεις πλημμυρικών φαινομένων», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Θα φροντίσουμε οι πολίτες να μην είναι απλώς ασφαλείς, αλλά και υγιείς. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι η έννοια της επόμενης ημέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των προβλημάτων που αφήνει η θεομηνία. Οι συμπολίτες μας που είδαν περιουσίες να καταστρέφονται ή να παθαίνουν μεγάλες ζημιές, θα πρέπει να ξέρουν ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα. Θέλω να τονίσω ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί για το έτος, αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται για να καλύψουμε τις ζημιές των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

 

 

Την Τρίτη συναντάται με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Την Τρίτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Στρασβούργο, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, για να συναντήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσει με ποιούς τρόπους η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα με οικονομική υποστήριξη για τις καταστροφές που συνδέονται άμεσα με την κλιματική κρίση, και απαιτεί από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δαπανούνται πολλοί ευρωπαϊκοί πόροι για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα δαπανούνται λίγοι πόροι για να αντιμετωπίσουμε την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, με μια κακοκαιρία που ξεπέρασε και τα πιο πεσιμιστικά μοντέλα των προβλέψεων.

«Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα. Θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, δεν θα κρύψουμε, δεν θα ωραιοποιήσουμε, αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα. Οι πολίτες από εκεί και πέρα θα μπορούν με ψυχραιμία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία είναι πιο ισχυρή σήμερα και η χώρα πήρε την αναβάθμιση πριν από λίγες ημέρες, γεγονός που είναι το τελευταίο που θα ενδιέφερε πολίτες στη Θεσσαλία, είναι όμως σημαντικό», διότι επιβεβαιώνει ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει μια τέτοια κρίση, αλλά θα χρειαστεί και την αρωγή της Ευρώπης.

 

Χρήστος Τριαντόπουλος

Από την πλευρά του, δέσμη μέτρων για τους πληγέντες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.

Μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο κ. Τριαντόπουλος ενημέρωσε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι αυτοψίες στις πληγείσες από την κακοκαιρία “Daniel” περιοχές και μέχρι στιγμής αγγίζουν τις 2.500 αυτοψίες σε περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και της Φθιώτιδας.

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, αύριο Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής  μέσω του ιστοχώρου arogi.gov.gr τόσο για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τα 10.000 ευρώ, όσο και για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων που φτάνει μέχρι τα 4.000 ευρώ (περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις) αλλά και για την κάλυψη πρώτων αναγκών, τις ζημιές στις οικοσυσκευές, αλλά και τις πρώτες εργασίες, που (σε ορισμένες περιπτώσεις) φτάνει έως και τα 6.600 ευρώ.

Παραλλήλως, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι του 80% της επισκευής και επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών.

Η στήριξη των επιχειρήσεων φτάνει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, περιλαμβάνοντας κτηνοτροφικές, αλλά και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Για τους πολίτες που έχει πληγεί το σπίτι τους ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και η επιδότηση συγκατοίκησης. Εάν κριθεί ότι κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του (δηλαδή χαρακτηριστεί κίτρινο ή κόκκινο) τότε μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι, να το νοικιάσει ή να μείνει σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο.

Χορήγηση αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και αναστολή συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Ο κ. Τριαντόπουλος, ανακοίνωσε ακόμη παράταση της καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του στεγαστικού επιδόματος.

 

Ειρήνη Αγαπηδάκη

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο, σε τέσσερις άξονες:

1) Ελεγχος του νερού σε όλες τις περιοχές, στα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος, για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται νερό, αυτό θα είναι ασφαλές για τους πολίτες.

2) Εχουν αναρτηθεί οδηγίες από το υπουργείο Υγείας, τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυντικά και υπάρχει αυξημένος αριθμός από νεκρά ζώα.

3) Επιδημιολογική επιτήρηση, που αφορά σε λοιμώδη νοσήματα. όπως γαστρεντερίτιδα κ.ά.

4) Εχει ήδη ξεκινήσει εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση, καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα δυτικού Νείλου.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured