ΕλλάδαΕπικαιρότητα

ΜΕΘ Παίδων: Από πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο μετά τη νόσηση Covid-19 πάσχει το 12χρονο παιδί από τη Λέσβο

Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του 12χρονου από τη Λέσβο, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής διακομίσθηκε στην Αθήνα και πλέον νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 12χρονος είχε μολυνθεί με κορωνοϊό πριν από περίπου 15 ημέρες, έχοντας ήπια συμπτώματα.

Ωστόσο, μετά την πνευμονική εμβολή που υπέστη, οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων που το παρακολουθούν, εκτιμούν ότι μετά τη λοίμωξη Covid19 εκδήλωσε το όχι σύνηθες πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, αλλά καταγεγραμμένο σε ανήλικους ασθενείς με Covid-19.

 

Τι είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο

Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (Multisystem Inflammatory Syndrome MIS), που καταγράφεται πλέον και σε ενηλίκους μετά τη μόλυνση με κορωνοϊό, είναι μια σοβαρή νόσος που «χτυπά» πολλαπλά όργανα του σώματος και προκαλεί γενικευμένη φλεγμονή στον οργανισμό.

Σε όλες, σχεδόν. τις περιπτώσεις του συνδρόμου, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, οι ασθενείς έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 ή έχουν αντισώματα εναντίον του, κάτι που υποδηλώνει πρόσφατη λοίμωξη από τον ιό.

Οι πρώτες αναφορές ενός τέτοιου συνδρόμου στα παιδιά, εμφανίζονται την άνοιξη, καθώς οι μικροί ασθενείς υποφέρουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.ά.

Στους ενήλικες τα συμπτώματα είναι παρόμοια, συν πόνο στο στήθος και ταχυπαλμία, σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας πάνω στο σύνδρομο MIS για ανηλίκους και ενήλικες ασθενείς, προκειμένου να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις αιτίες του, αλλά και για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα