COVID-19FeaturedΕπικαιρότηταΚόσμος

Μετάλλαξη Omicron: Πανικός στη Ν. Αφρική / Οι απαντήσεις του καθηγητή Μόσιαλου

Η ανακοίνωση των Νοτιοαφρικανών επιστημόνων ότι εντόπισαν μια νέα παραλλαγή με πολλές μεταλλάξεις την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου, προκάλεσε πανικό.

Μέσα σε λίγες ώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, το Μαρόκο, η Τουρκία, οι Φιλιππίνες και η Βρετανία, ανέστειλαν τις πτήσεις τους από την Νότια Αφρική.

Πάντως, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτήν την νέα παραλλαγή εξετάζεται ακόμη από την Διεθνή Ιατρική Κοινότητα.

Επομένως, όπως είναι λογικό, τα τελευταία 24ωρα τα βλέμματα των επιστημόνων από όλο τον κόσμο, αλλά και της κοινής γνώμης, παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τη νεότερη παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική.

Μάλιστα, ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η νέα παραλλαγή είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός», όπως ανακοίνωσε και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

 

Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά για την νέα μετάλλαξη

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτησή του απαντάει σε 11 βασικά ερωτήματα σχετικά με το τι γνωρίζουμε έως τώρα για την εμφάνισή της νέα μετάλλαξης, τονίζοντας ότι «χρειάζεται συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση».

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ο πανικός, μέχρι ο επιστημονικός κόσμος να έχει στη διάθεσή του περισσότερα ικανά και αποδεκτικά στοιχεία.

Παραλλήλως, συστήνει όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν άμεσα, διότι ιδιαίτερα όσοι έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις, θεωρεί πολύ πιθανό από τα υπάρχοντα εμβόλια να έχουν επαρκή προστασία.

1) Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, πέρα από τους προφανείς, που κάνει τους επιστήμονες να ανησυχούν;

Θα πρέπει να διερευνηθεί προφανώς όλο το φάσμα των νέων μεταλλάξεων αλλά ειδικότερα μία από αυτές (στην θέση 681) μας δίνει ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή είναι αρκετά μεταδοτική. Εκεί ίσως έγκειται η ανησυχία. Επίσης έχουμε 50 συνολικά μεταλλάξεις στη νέα παραλλαγή, 32 εκ των οποίων στην πρωτεΐνη ακίδα. Επομένως έχουμε διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα, σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα.

2) Αρα δεν είναι πιο επικίνδυνη παραλλαγή;

Δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Θα περιμένουμε την ανάλυση των δεδομένων τις επόμενες εβδομάδες.

3) Είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα;

Δεν το γνωρίζουμε ακόμη ούτε αυτό. Εάν δεν είναι, δεν θα υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

4) Πώς θα το μάθουμε αυτό;

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Αφρικής, έχουν ένα επαρκές δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης. Καταγράφουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία (σε σύγκριση με την Δέλτα) αλλά και την έκβαση της νοσηλείας. Ετσι, τις επόμενες εβδομάδες θα ξέρουμε αν η διασπορά της νέας παραλλαγής είναι μεγαλύτερη ή όχι και πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλιά όσον αφορά την αποτροπή σοβαρής λοίμωξης και νοσηλειών.

5) Ξέρουμε εάν έχει επιπτώσεις η νέα παραλλαγή στην κλινική εικόνα της λοίμωξης;

Για την ώρα δεν έχουν αναφερθεί διαφορετικά ή σοβαρότερα συμπτώματα.

6) Τι επιπτώσεις έχει η νέα παραλλαγή στις τωρινές μεθόδους διάγνωσης;

Φαίνεται ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα ανίχνευσης με τα τωρινά rapid test. Τα δε εργαστηριακά μοριακά τεστ, έτσι κι αλλιώς τροποποιούνται πολύ εύκολα, από τη στιγμή πού έχουμε γνώση της γενετικής αλληλουχίας.

7) Τι επιπτώσεις θα έχει στις τωρινές φαρμακευτικές παρεμβάσεις;

Δεν έχουμε προφανώς μελέτες ώστε να έχουμε εικόνα για το εάν επηρεάζονται τα εμβόλια, αλλά δεδομένου ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι που κόλλησαν δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα μπορούμε να μένουμε αισιόδοξοι. Από τα σημεία που βρίσκονται οι μεταλλάξεις στην νέα παραλλαγή, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ίσως να υπάρξει κάποια μείωση της αποτελεσματικότητας των μονοκλωνικών αντισωμάτων, αλλά δεν έχουμε ακόμα περαιτέρω στοιχεία. Και να μην ξεχνάμε, ότι για την ώρα, η παραλλαγή έχει ταυτοποιηθεί σε λιγότερους από 100 ανθρώπους.

8) Θα έχουμε και άλλες παραλλαγές στο μέλλον;

Ναι. Είχαμε εκατοντάδες μέχρι στιγμής και δεν τις ξέρουμε όλες. Ορισμένες μόνο από αυτές ήταν τελικά σημαντικές, όπως η Αλφα και η Δέλτα.

9)Γιατί λέτε ότι δεν τις ξέρουμε όλες;

Γιατί μέχρι στιγμής το 80% της ταυτοποίησης των αλλαγών του ιού, έχει γίνει στις χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επομένως, είναι πάρα πολύ πιθανό να είχαμε αρκετές παραλλαγές και σε άλλες περιοχές που πέρασαν απαρατήρητες ή που είχαν μικρή διασπορά και μη σημαντικές επιπτώσεις.

10) Οι εταιρείες ανακοινώνουν ότι θα ξεκινήσουν την έρευνα για παραγωγή νέων εμβολίων.

Καλά κάνουν ,αλλά αυτό δεν πρόκειται βέβαια να συμβεί άμεσα. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες (ίσως 6-8) και κατόπιν μαζική παραγωγή και διανομή. Και βέβαια θα πρέπει να ακολουθήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Αρα, μιλάμε για διαθεσιμότητα από την άνοιξη και μετά. Αλλά το πρόβλημα και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων στην Αφρική και σε πολλές χώρες την Ασίας, θα παραμείνει. Χρειαζόμαστε επομένως, ταυτόχρονα, μια παγκόσμια πολιτική για την διαθεσιμότητα των εμβολίων, κάτι που είχα επισημάνει ήδη από τον Μάρτιο του 2020.

11) Και μέχρι τότε τι κάνουμε;

Οι εμβολιασμένοι δρομολογούμε και κατ’ αρχάς κάνουμε την τρίτη δόση. Οσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Δεν ξέρουμε εάν θα επικρατήσει η νέα παραλλαγή. Αλλά είναι πολύ πιθανό να έχουμε επαρκή προστασία από τα υπάρχοντα εμβόλια, ιδιαίτερα όσοι έχουμε κάνει και τις τρεις δόσεις.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:COVID-19