ΕπικαιρότηταΚόσμος

Το ρόβερ Curiosity έκανε επανεκκίνηση στον Aρη και λειτουργεί πάλι κανονικά

Το ρομποτικό όχημα Curiosity έκανε επανεκκίνηση στον πλανήτη Αρη και λειτουργεί πάλι κανονικά έπειτα από άγνωστο πρόβλημα, ενώ η NASA ψάχνει να βρει την αιτία του προβλήματος.

Το Curiosity της NASA για άγνωστο λόγο συνάντησε κάποιο πρόβλημα στον Αρη, γεγονός που στις 15 Φεβρουαρίου το υποχρέωσε να κάνει επανεκκίνηση του υπολογιστή του (reset) και να εισέλθει σε προστατευτική κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας (safe mode) έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο το Curiosity, καθώς πλέον βγήκε από το safe mode, επικοινωνεί κανονικά με τη Γη και σύντομα θα είναι σε θέση να επαναλάβει τις επιστημονικές του έρευνες, αλλά όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) προσπαθεί να αντιληφθεί πλήρως τι ακριβώς συνέβη.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε μόλις λίγες ημέρες από τη στιγμή που η NASA ανακήρυξε και επίσημα «νεκρό» το ρόβερ Opportunity, με αποτέλεσμα το Curiosity να έχει απομείνει το μοναδικό ρόβερ σε λειτουργία πάνω στον γειτονικό πλανήτη. Φυσικά, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η NASA, είναι να πάθει κάτι και αυτό.

«Δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι για την ακριβή αιτία και συλλέγουμε τα σχετικά δεδομένα για ανάλυση. Το Curiosity έκανε reset του υπολογιστή του, αλλά λειτουργεί φυσιολογικά από τότε, πράγμα που είναι καλό σημάδι», δήλωσε ο Στίβεν Λι του Εργαστήριου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Προς το παρόν και προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το ρόβερ, η NASA τού έχει δώσει εντολή να σταματήσει τις επιστημονικές του εργασίες.

«Περιορίσαμε τις εντολές προς το όχημα για να ελαχιστοποιήσουμε τις αλλαγές στη μνήμη του. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τα όποια στοιχεία για το τι μπορεί να προκάλεσε το reset», προσέθεσε ο Λι.

Το ρόβερ Curiosity , που σκαρφαλώνει σε μια πλαγιά του Ορους Σαρπ από το 2014, έχει εντοπίσει μια γεωλογικά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιοχή σε απόσταση 200 μέτρων, και οι χειριστές του από τη NASA θέλουν να το κατευθύνουν προς τα εκεί για να τη μελετήσουν.

Ωστόσο είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν, μέχρι να βρουν τι ακριβώς συνέβη στο Curiosity.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα