ΕπικαιρότηταΚόσμοςΠολιτική

Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Πιθανή είναι μία συμφωνία μέσα στην εβδομάδα των χωρών της ΕΕ σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, εκτίμησε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον.

«Νομίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα» δήλωσε ο Μπον στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI. Πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

Η Κομισιόν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα το αυστηρότερο έως σήμερα πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά αρκετές χώρες εναντιώθηκαν σε αυτό ανησυχώντας για τον αντίκυπο που θα έχει το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέλη της ΕΕ, ανησυχούν ότι το πάγωμα των εισαγωγών δεν θα τους εξασφαλίσει αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν, παρότι διπλωμάτες έχουν πει ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν χρόνο μέχρι το τέλος του 2023.

Η Ουγγαρία είναι ο σφοδρότερος πολέμιος του προγραμματισμένου αυτού εμπάργκο.

Η πρόεδρος ωστόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Δευτέρα ότι σημείωσε πρόοδο στις συνομιλίες της με τον Ορμπάν για το συγκεκριμένο θέμα.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα