ΕλλάδαΕπικαιρότηταΠολιτισμός

Μενδώνη: «Δεν κλείνει καμία συζήτηση» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα που έχει «φουντώσει» το τελευταίο διάστημα, η υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε χθες ότι «δεν κλείνει καμία συζήτηση για το θέμα».

Ειδικότερα, η κυρία Μενδώνη δήλωσε: «Νομίζω ότι δεν κλείνει καμία συζήτηση για το θέμα, καθώς στην ουσία, ο Πρωθυπουργός στην ενημέρωση που έκανε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έθεσε το θέμα στην απολύτως σωστή του διάσταση. Υπάρχει επικοινωνία. Υπάρχουν επαφές, όπως έγραψα και εγώ πρόσφατα. Μία διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη, δεν είναι όμως αδύνατη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και την επανένωσή τους στον Παρθενώνα. Σε όλα τα επίπεδα, και στο επίπεδο της κοινής γνώμης, αλλά και μέσα στις διαδικασίες της UNESCO».

Σύμφωνα με την ίδια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Μετά την απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2021, το ελληνικό αίτημα έχει θεωρηθεί και δίκαιο και νόμιμο και ηθικό. Επομένως, η Ελλάδα θα συνεχίσει να πιέζει με όλα τα μέσα που της παρέχει ο διάλογος και η πολιτική διπλωματία, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα φτάσει στο στόχο. Και το λέω αυτό διότι υπάρχει το γενικότερο κλίμα σε διεθνές επίπεδο της αντιμετώπισης των πολιτιστικών αγαθών που έχουν βιαίως εξαχθεί από μία χώρα, ότι αυτά θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες που τα δημιούργησαν. Κατανοώ ότι η Βρετανίδα Υπουργός Πολιτισμού αυτή τη στιγμή μεταφέρει την πάγια θέση της χώρας της, αλλά η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει, όπως είπα, να πιέζει χωρίς να μετακινείται από τις δικές της κόκκινες γραμμές, από τη δική της πάγια θέση».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα