Στη σημασία αντιμετώπισης των παράνομων δικτύων διακινητών, μνημονεύοντας το πρόσφατο τραγικό περιστατικό ανοικτά της Λέρου εστίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του για το Μεταναστευτικό στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Στόχος της ελληνικής πλευράς και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να επιτευχθεί μεγαλύτερη χρηματοδοτική βοήθειας στις χώρες πρώτης γραμμής.
Κι αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στα Ταμεία ώστε κονδύλια από τα Ταμεία Συνοχής να αξιοποιηθούν και για το μεταναστευτικό. Η ελληνική πλευρά θέλει να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση φυσικών εμποδίων, όπως ο φράχτης στον Έβρο με κοινοτικά κονδύλια. Ωστόσο υπάρχουν εμπόδια από την πλευρά της Επιτροπής.
Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο τόνισε ότι ακόμη και αν τελικά δεν δοθούν κοινοτικά κονδύλια η Ελλάδα θα προχωρήσει στην επέκταση του φράχτη. Το πρόβλημα των εθελοντικών μετεγκαταστάσεων ήταν το άλλο ζήτημα που έθιξε ο Έλληνας πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι οι εθελοντικές μετεγκαταστάσεις δεν είναι αποτελεσματικές και απαιτείται ένα νέο πλαίσιο.
«Δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα λογικό η ΕΕ να χρηματοδοτεί, για παράδειγμα, τεχνολογία ή drones ή εξοπλισμό παρατήρησης, αλλά να αρνείται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του φράχτη. Οι φράχτες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πακέτο χρηματοδότησης» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Πάντα υποστηρίζαμε μία πιο αποτελεσματική πολιτική για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δεν καταφέρουμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας αποτελεσματικά και δίκαια δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης. Η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τις πολιτικές επιστροφών, έτσι ώστε όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν γρήγορα στις χώρες προέλευσης».
Στο #EUCO θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το μεταναστευτικό ζήτημα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται, ώστε η ΕΕ να κάνει περισσότερα για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα. Το κάνουμε ήδη ως χώρα, αλλά προσβλέπουμε σε ακόμα μεγαλύτερη ευρωπαϊκή υποστήριξη. pic.twitter.com/2ugzONhaqD
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 9, 2023
Η Σύνοδος Κορυφής αποτέλεσε και την επίσημη διεθνώς έκφραση της Ελλάδας να στείλει μήνυμα συμπαράστασης στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας. Η ελληνική πλευρά είμαι ικανοποιημένη από την απόφαση των «27» να υπάρξει μία πρωτοβουλία της ΕΕ για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν και να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο Διάσκεψη Δωρητών στις Βρυξέλλες. Μια κίνηση που από την πρώτη στιγμή ήταν πρόταση και της Ελλάδας.
«H Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών, όπως ήδη έχει κάνει, με παροχή άμεσης βοήθειας για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια, αλλά και σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή προκειμένου να οργανωθεί στις Βρυξέλλες μία Διάσκεψη Δωρητών, έτσι ώστε να βρεθούν πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης πληροφορώντας πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε σωστικά συνεργεία στην Τουρκία και πέντε αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια.
«Είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε τους γείτονές μας. Και είναι η στιγμή να αφήσουμε στην άκρη τις πολιτικές μας διαφορές και να τείνουμε χείρα φιλίας στον λαό της Τουρκίας, τον λαό της Συρίας, που υποφέρουν». Είναι χαρακτηριστικό ότι τις ευχαριστίες του στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.
«Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας», αναφέρει στο Twitter ο κ. Καλίν.
Sayın Başbakan. Tüm destekleriniz için teşekkür ediyoruz.
— İbrahim Kalın (@ikalin1) February 10, 2023