ΕπικαιρότηταΤουρισμός

Μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων ίσως να μην ανοίξουν το καλοκαίρι

Με ασκήσεις επί χάρτου οι ξενοδόχοι προσπαθούν να λύσουν μία δύσκολη άσκηση, σχετικά με το εάν θα ανοίξουν ή όχι τα resort το καλοκαίρι.

Οι απόψεις διίστανται. Μεγάλες μονάδες σε δημοφιλείς προορισμούς το πιθανότερο είναι ότι δεν θα λειτουργήσουν φέτος το καλοκαίρι. Κάποιες άλλες έχουν στο πλάνο τους να  λειτουργήσουν, μόλις αρθούν οι περιορισμοί…

Μεγάλα ονόματα της ελληνικής ξενοδοχίας, από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα οι οποίοι ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, λένε στο mononews.gr: «Τρέχουμε καθημερινά σενάρια αν μας συμφέρει να ανοίξουμε ή να παραμείνουμε κλειστοί».

Και  εκτιμούν πως ακόμη και αν λειτουργήσουν από τον Ιούλιο και μετά, το σίγουρο είναι ότι η σεζόν θα κλείσει με -50% στα έσοδα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσσιος, υπογραμμίζει ότι «η χρονιά οικονομικά είναι χαμένη. Πάμε για το 2021. Η σεζόν φέτος είναι στον αέρα».

Ο τουρισμός είναι κυριολεκτικά «νεκρός» το 2ο τρίμηνο. Ακόμα και αν λειτουργήσουμε από τον Ιούλιο, κερδίσουμε δηλαδή το τρίτο τρίμηνο (που φέρνει και το 55% των τουριστικών εσόδων σε κανονικές συνθήκες) η πτώση στα έσοδα θα ξεπεράσει το 50%, λένε οι ξενοδόχοι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αλέξανδρος Βασιλικός, αναφέρει ότι το ΙΤΕΠ θα «τρέξει» τις επόμενες μέρες έρευνα με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο σε όλα τα resort, ζητώντας να πληροφορηθεί την πορεία ακυρώσεων και κρατήσεων.

Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει σχεδόν 10.000 ξενοδοχεία και σχεδόν 900.000 κρεβάτια, που μπορούν να φιλοξενήσουν 35 εκατομμύρια επισκέπτες. Προς το παρόν δεν λειτουργεί τίποτα.

Είναι άγνωστο πότε θα λήξει η καραντίνα, λένε οι ξενοδόχοι. Στην Κίνα κράτησε 11 εβδομάδες. Εστω λοιπόν και μας επιτρέπεται να ανοίξουμε μέσα στον Ιούνιο είναι άγνωστο πόσες αεροπορικές θα «πετάνε», πόσες ακτοπλοϊκές θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους προορισμούς, τι πιέσεις θα υπάρξουν από τους tour operators για μείωση των τιμών. Και κυρίως, πότε θα μπορούν να ταξιδέψουν για παράδειγμα οι Βρετανοί, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, οι Αμερικανοί, που τόσο πολύ πλήττονται από τον Cocid-19.

Οπότε από το φετινό μας πλάνο, υπάρχει φόβος να τεθούν εκτός ολόκληρες αγορές, σημαντικές για τη χώρα μας. Και αυτό σημαίνει πως όταν μία μονάδα δουλεύει αποκλειστικά με Βρετανία και οι Αγγλοι δεν ταξιδέψουν, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει, αφού αναπόφευκτα τα λειτουργικά έξοδα θα είναι σαφώς πολλαπλάσια απο τα έσοδα…

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο που «τρέχουν» οι ξενοδόχοι, θα πρέπει να υπάρξει ραγδαία μείωση των κρουσμάτων από τα τέλη Μαΐου σε όλη την Ευρώπη, ώστε να αρχίσει να εμπεδώνεται αίσθημα γρήγορης αποκλιμάκωσης της νόσου, να υπάρξει κοκτέιλ φαρμάκων για την καταπολέμηση του ιού και ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού να έχει ανοσία.

Σε αυτήν την περίπτωση, από τα τέλη Ιουνίου κάποιες αεροπορικές θα ξεκινήσουν δρομολόγια, ασφαλώς με λιγότερα αεροπλάνα. Πρόκειται για ένα σενάριο, στη βάση του οποίου ο Ιούλιος ίσως πιάσει το 50% των περσινών αφίξεων, ο Αύγουστος ίσως πιάσει το 70% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ομαλοποίηση θα υπάρξει τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, πάντοτε με τον φόβο του δεύτερου κύματος του κοροναϊού (έστω και σαφώς εξασθενημένου) όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται ορισμένοι ειδικοί επιστήμονες. Επομένως, στο καλό σενάριο, οι απώλειες θα είναι της τάξης του 50%.

Στο συντηρητικό σενάριο, ανοίγουν τα ξενοδοχεία πόλης και οι απώλειες είναι της τάξης του 80% με 90% και με σαφή επιρροή και στο 2021.

Οι θεσμικοί φορείς των ξενοδόχων βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ζητούν να ληφθεί μέριμνα και για τους 400.000 και πλέον εργαζομένους που απασχολούνται εποχικά στα ξενοδοχεία.

Ζητούν την υποστήριξη από την πολιτεία, και όπως λένε, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ θα πρέπει να επιδοτηθούν πλήρως και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί οι ασφαλιστικές εισφορές, με παράλληλη μείωση του ΦΠΑ διαμονής και κατάργηση του φόρου διαμονής.

Εφη Καραγεώργου

ΠΗΓΗ: mononews.gr

Close