ΕπικαιρότηταΠολιτική

Με 181 ψήφους υπερψηφίστηκε η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ / Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, με 181 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά, «η κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Υπέρ της νέας αναβαθμισμένης ελληνοαμερικάνικης Συμφωνίας, τάχθηκαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ μαζί με τους 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές, Κωνσταντίνο Μπογδάνο και Κωνσταντίνα Αδάμου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας δημοκρατίας Χάρης Θεοχάρης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για ιδεοληπτική μικροκομματική τακτική. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μάς εγκαλεί και για όλα όσα έχουμε πετύχει αναβαθμίζοντας άρδην το αμυντικό κύρος της χώρας μας. Αλλά η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε δύο παράγοντες: Την αμηχανία και την ιδεοληψία. Σας τις χαρίζουμε και τις δύο, διότι εμείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προτιμούμε να ενισχύουμε ουσιαστικά την αμυντική ικανότητα της πατρίδας μας», τόνισε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Εσείς, δεν θα την ψηφίσετε γιατί είστε “όχι σε όλα” και όπου φυσάει ο άνεμος”.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Γιάννης Ραγκούσης

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση περισσότερο σήμερα, ήταν που ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η χώρα βγαίνει υπερενισχυμένη από αυτήν τη συμφωνία. Μια συμφωνία που θα ισχύει πλέον επ’ αόριστον, αντίθετα απ’ όλες τις κυβερνήσεις που μέχρι τώρα την ανανέωσαν κατ’ έτος, έχοντας τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ», αντέτεινε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

Παραλλήλως, αμφισβήτησε ότι με την νέα τροποποιητική συμφωνία ενισχύονται τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. «Αλήθεια, τι πήραμε εμείς από αυτή τη συμφωνία; Πως αξιοποιήσαμε το υπερπολύτιμο αγαθό της γεωστρατηγικης μας θέσης; Με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Eastmed δύο μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας κ. Δένδια; Με την πρόσφατη προώθηση από της ΗΠΑ της πώλησης F16 στην Τουρκία ή μήπως με τις υπερπτήσεις στα νησιά μας, οι οποίες συνιστούν παραβίαση της κυριαρχίας μας; Παραβιάσεις που οι ΗΠΑ, όχι μόνο δεν τις καταδίκασαν, αλλά υιοθέτησαν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

Και κατέληξε: «Επιτέλους βάλτε την Ελλάδα πάνω από την Νέα Δημοκρατία και αναγνωρίστε ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Η καταψήφιση μιας τέτοιας συμφωνίας, ωφελεί και δεν ζημιώνει την χώρα».

 

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Κώστας Σκανδαλίδης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον κατηγόρησε ότι όψιμα ανακάλυψε τον εθνικό ηγέτη και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. «Αφήστε ήσυχο τον Ανδρέα. Παρέλαβε μια χώρα ξυπόλητη στα αγκάθια και την έφερε στο κέντρο των εξελίξεων. Ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ανακάλυψε τον πραγματικό Ανδρέα και ο Αλέξης Τσίπρας προβάλει το μέγεθός του ως εθνικό ηγέτη, όταν το 1999 τον έστελναν από το κόμμα του στο Ειδικό Δικαστήριο ως κοινό κλέφτη. Δεν είναι, όμως, τυχαίο. Γιατί ο Ανδρέας, κάθε χρόνο που περνά, γίνεται και πιο επίκαιρος», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης.

Και πρόσθεσε: «Οταν θα απευθύνεστε σε εμάς, θα απευθύνεστε με σοβαρότητα και όχι υπό το βάρος των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων, που ίσως σημάνει και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Οταν, λοιπόν, εμείς λέμε επιστρέφουμε, δεν το λέμε τυχαία. Το λέμε γιατί η ρίζα άρχισε πάλι να ανθίζει και μία νέα γενιά θα βγει στο προσκήνιο της ιστορίας. Και είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός θα μας ξαναδώσει σταδιακά, με δυσκολία, με μεγάλη προσπάθεια, την δύναμη να υπηρετήσουμε αυτήν την χώρα».

 

ΚΚΕ: Θανάσης Παφίλης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι μετατρέπει την Ελλάδα σε «προκεχωρημένο φυλάκιο» των νατοϊκών και αμερικάνικων συμφερόντων, ενώ καταλόγισε στα κόμματα της Αντιπολίτευσης «περίσσια υποκρισιία».

«Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί ο χάρτης της Ελλάδας, με τις ΝΑΤΟικές βάσεις από τον Βορρά μέχρι τον Νότο και από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, δεν είναι χώρα ειρήνης και σταθερότητας αλλά ένα προκεχωρημένο φυλάκιο», ανέφερε ο κ. Παφίλης.

Και πρόσθεσε: «Είναι εντελώς υποκριτική η στάση όλων των αστικών κομμάτων. Γιατί ενώ τώρα καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά στην αμερικανική εισβολή στην Γιουγκοσλαβία, δεν έβγαλαν τσιμουδιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε σπεύσει να δώσει προς χρήση τις νέες βάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο κ.ά., πριν ακόμα υπογραφεί η Συμφωνία και τώρα κατηγορεί την κυβέρνηση για επιμέρους ζητήματα και δηλώνει ότι δεν είναι δεδομένος, την ώρα που είχε υπογράψει όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυσή του και την περικύκλωση της Ρωσίας».

 

Ελληνική Λύση: Κώστας Χήτας

Για κατάπτυστη και επικίνδυνη Συμφωνία έκανε λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας. «Δίνεται τα πάντα στους Αμερικανούς και στο ΝΑΤΟ χωρίς να παίρνετε τίποτα. Είναι μια ετεροβαρής σύμβαση που δεν διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας αντίθετα ενισχύει περαιτέρω την τουρκική επιθετικότητα. Είστε μια επικίνδυνη κυβέρνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χήτας.

 

ΜέΡΑ25:Κλέων Γρηγοριάδης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “παίζει τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου”, υπογράφοντας μια ετεροβαρή για τη χώρα αμυντική Συμφωνία.

«Η κυβέρνηση με αυτήν την επικίνδυνη Συμφωνία κάνει ένα κατάπτυστο βήμα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε χώρα «μπανανία», με μια απέραντη αμερικάνικη βάση και με τη λογική της απόλυτης πρόσδεση της στον νατιοαμερικανικό τυχοδιωκτισμό για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα