Αρθρογραφία

Μαχόμενοι δικηγόροι σε απόγνωση λόγω κοροναϊού

Γράφει ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος του Κων/νου, Δικηγόρος Αθηνών Παρ’ Εφέταις και πρώην δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό Alter.

Ανδρέας Θεοδωρόπουλος

«Η κυβέρνηση απέσυρε χθες το απόγευμα το βοήθημα των 800 ευρώ που είχε εξαγγείλει δια του υπουργού της Αδωνι Γεωργιάδη σε ραδιοφωνική εκπομπή στις 19-03-2020 και αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους της χώρας, όπως και για τους εργαζομένους των ως άνω επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους εξαιτίας της ανωτέρας βίας που αντιμετωπίζει η χώρα μας, του αόρατου εχθρού που ονομάζεται κοροναϊός. 

Ο εμπαιγμός όλων των συναδέλφων μας δεν έχει προηγούμενο, αφού έχουν περιληφθεί στην πλατφόρμα τα περισσότερα ελεύθερα επαγγέλματα, όπως των μηχανικών, των ζαχαροπλαστών, των ιδιωτικών σχολείων, των ιδιοκτητών καταστημάτων τατουάζ, ακόμη ακόμη και των ιερόδουλων που εργάζονται σε οίκους ανοχής. 

Επειδή τα δικαστήρια, δηλαδή ο τόπος της εργασίας μας παραμένουν ακόμη κλειστά με την υπ’ αριθμόν 15.3.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 864/15.3.2020), που αντικαθιστά κατά περιεχόμενο την προγενέστερη υπ’ αριθμόν Δ1α/ΓΠ.οικ. 17734/2020 (Β’ 833) ΚΥΑ .

Οι περισσότεροι συνάδελφοί μας εκτός από οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και θέματα υγείας αυτών ή των οικογενειών τους τα οποία χρήζουν άμεσης ικανοποίησης,  ενώ αρκετοί  είναι πατεράδες και μανάδες δύο, τριών, τεσσάρων ή και πέντε τέκνων. Εγώ προσωπικά είμαι πατέρας δύο ανηλίκων τέκνων με σύζυγο άνεργη και δύο υπερήλικους γονείς με ασθένειες, οι οποίοι έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και έχοντας ελάχιστες παραστάσεις στα δικαστήρια το 2020 και με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ. Η δική μου είναι μια περίπτωση, υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις συναδέλφων δικηγόρων, που πραγματικά η ανάγκη που έχουν είναι άμεση. 

Επιτέλους ας καταλάβουν οι κύριοι της κυβέρνησης, ότι οι δικηγόροι δεν είναι μια κλειστή κάστα προυχόντων, πλουσίων της νομενκλατούρας, αλλά η πλειοψηφία αυτών είμαστε μαχόμενοι, επιβιώνοντας με 600 – 700 ευρώ, στην καλύτερη των περιπτώσεων με 1.000 ευρώ, απασχολούμενοι σε εταιρείες δικηγορικές επί 8 έως 12 ώρες ή όσοι διατηρούμε δικά μας δικηγορικά γραφεία επιστρέφουμε σπίτια μας αργά το βράδυ, συμπληρώνοντας ακόμη και 15ωρα.

Οι δικηγόροι είμαστε περίπου 37.000, αλλά ούτε οι μισοί δεν είναι ενεργοί. Οσοι λοιπόν χρήζουν άμεσης ανάγκης, πρέπει να βοηθηθούν από το κράτος, το οποίο επί τόσα χρόνια πληρώνουμε με τις εισφορές μας στα ασφαλιστικά ταμεία, με τους φόρους και τα μνημόνια που από το 2010 έχουν ψηφιστεί, παρ’ ότι ήταν αντισυνταγματικά. Οι μαχόμενοι είμαστε με τον λαό, δεν έχουμε φίλους υπουργούς όπως πολύ σωστά ο πρόεδρός μας Δ. Βερβεσός τόνισε και δεν έχουμε εισοδήματα αρκετών χιλιάδων ευρώ. Είμαστε μερικοί από εσάς τους απλούς πολίτες, χωρίς κανένα παραπάνω προνόμιο από την πολιτεία και χρειαζόμαστε και εμείς τα προς το ζην για να επιβιώσουμε. 

Με Αληθινή συναδελφική και Ελληνική Αγάπη

Ανδρέας Θεοδωρόπουλος

Close