ΕπικαιρότηταΤουρισμός

Les Echos: Οι Γάλλοι τουρίστες επέλεξαν Μεσόγειο

Η Ισπανία και η Ελλάδα βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας, με τους προορισμούς που επέλεξαν οι Γάλλοι τουρίστες για το 2022 αναφέρεται στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας Les Echos.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης ”Les Entreprises du Voyage”, η Ισπανία σημείωσε αύξηση +54% σε σύγκριση με το 2019 και η Ελλάδα, αντίστοιχα, +21% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Η Τυνησία, από την πλευρά της, έχει ανακάμψει και βρίσκεται στην τρίτη θέση, ενώ η Αίγυπτος έχει καλές επιδόσεις, καθώς βρίσκεται στην 7η θέση.

Μεταξύ των εκπλήξεων, η Δομινικανή Δημοκρατία, η οποία πρακτικά δεν έκλεισε ποτέ κατά τη διάρκεια της κρίσης, φαίνεται να είναι ο μεγάλος νικητής στο τμήμα των μεγάλων αποστάσεων. Το ίδιο αποτέλεσμα προκύπτει και από τα στοιχεία του Συνδικάτου εταιρειών tour-operating (Seto) σύμφωνα με τα οποία «η Ελλάδα και τα Κανάρια Νησιά βρέθηκαν στην κορυφή για τα ταξίδια μεσαίων αποστάσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Οι Γάλλοι τουρίστες επέλεξαν μαζικά τη Νότια Ευρώπη

Φαίνεται ότι οι Γάλλοι τουρίστες φρόντισαν να προσφέρουν στον εαυτό τους μια τέτοια «πολυτέλεια». Ενώ ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς παρασύρθηκε και πάλι από τη γοητεία των διακοπών “made in France”, άλλοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, σημείωνε το ίδιο μέσο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εκμεταλλευόμενοι το τέλος των υγειονομικών περιορισμών σε πολλές χώρες, οι ταξιδιώτες ταξίδεψαν μαζικά στο νότο και στους ηλιόλουστους προορισμούς του. Από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου, οι Γάλλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες μετέφεραν σχεδόν 1,4 εκατομμύρια άτομα σε ταξίδια, εκ των οποίων 289.000 στην Ισπανία και 279.000 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Travel Companies, το οποίο συλλέγει στοιχεία από τους tour operators αλλά και από τα ταξιδιωτικά γραφεία, ο προορισμός Ελλάδα σημείωσε άλμα 30% σε σχέση με το 2019.

Το ίδιο ισχύει και για τους επαγγελματίες: η ναυαρχίδα του Club Med στο Γρεγολίμανο (Εύβοια) κατέρριψε και πάλι ρεκόρ πληρότητας, παρόλο που το ξεπέρασε το Club στη Μαρμπέλα (Ισπανία), το οποίο μόλις άνοιξε. Στην NG Travel υπήρξε τέλος επίσης έκρηξη στις αναχωρήσεις προς την Ισπανία (90%) και την Ελλάδα (110%).

Θετικά τα σημάδια για τον τουρισμό στη χώρα

Αύξηση κατά 70,4% εμφάνισαν τα έσοδα από τον τουρισμό στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκαν στα 17,114 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, την αντίστοιχη περίοδο του 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 2,6%, καθώς και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 11,0%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 10,1%.

Oριακά ξεπέρασαν τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2019 oι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022 στο σύνολο της χώρας, όπως τονίζεται στο μηνιαίο στατιστικό δελτίου του INSETEΤ που δημοσιεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, παρότι ο τουρισμός τονώθηκε σημαντικά μετά από μια δύσκολη περίοδο κατά την πανδημία, οι αριθμοί τόσο σε απόλυτους αριθμούς αφίξεων, όσο όμως και σε έσοδα υπολείπονται της χρονιάς ορόσημο, που δεν είναι άλλη από το 2019.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα