ΕπικαιρότηταΠολιτική

ΚΥΣΕΑ: Η Ελλάδα θα αγοράσει πύραυλους SPIKE-NLOS

Εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η προμήθεια συστημάτων SPIKE-NLOS για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παραλλήλως, έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη της πορείας άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ μίλησαν οι αρμόδιοι υπουργοί για το μεταναστευτικό, αλλά και για την προετοιμασία ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Τι είναι οι πύραυλοι SPIKE

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις επιθυμούν την απόκτηση των κατευθυνόμενων πυραυλικών συστημάτων τύπου Spike NLOS, σε μια σύμβαση που υπολογίζεται περίπου στα 370 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να εξοπλίσει ορισμένες μονάδες του στρατού Ξηράς αλλά και μέσα της Αεροπορίας Στρατού και πιο συγκεκριμένα τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache,

Ακόμη, οι πύραυλοι αυτοί αναμένεται να ενταχθούν στο οπλοστάσιο τεσσάρων Κανονιοφόρων και τεσσάρων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι η προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων SPIKE NLOS είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τον τουρκικό Τύπο, λόγω της εκτεταμένης εμβέλειας των βλημάτων. Συγκεκριμένα έως και 50 χιλιόμετρα όταν εκτοξεύεται από ελικόπτερο και έως και 32 χιλιόμετρα όταν εκτοξεύεται από χερσαίες ή ναυτικές πλατφόρμες.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει ότι είναι ένα σύνθετο οπλικό σύστημα το οποίο “έχει εφαρμογή σε οχήματα του Στρατού Ξηράς και σε πλοία επιφανείας και σε ελικόπτερα” και είχε τονίσει ότι έγιναν τρεις διαφορετικές συμβάσεις, με διαφορετικούς όρους και τεχνικές προδιαγραφές.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα