ΕπικαιρότηταΠολιτική

ΚΥΣΕΑ: Επέκταση του φράχτη στον Έβρο και ενίσχυση συστημάτων επιτήρησης

Η κατάσταση στον Έβρο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκε το πρόβλημα της αυξανόμενης πίεσης για παράνομη είσοδο στην χώρα μας τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορά μας.

Αποφασίστηκε η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.

Στη τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (ο οποίος με απόφαση του Πρωθυπουργού θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ), ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Οι αρμόδιοι υπουργοί παρουσίασαν χάρτες στον πρωθυπουργό. Όσον αφορά την επέκταση του φράχτη η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να το πράξει ακόμα και με εθνικούς πόρους αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Υπάρχει ήδη αίτημα στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τόσο για τα χερσαία όσο και για τα θαλάσσια σύνορα, υπάρχει ειδικά στην θάλασσα τριπλασιασμός των περιστατικών. Για το πρόσφατο επεισόδιο του Έβρου θεωρείται ξεκάθαρο ότι ήταν οργανωμένο από την Τουρκία.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα