ΕπικαιρότηταΚόσμος

Κύπρος: Σκάνδαλο με αστυνομικό που ζήτησε από βαρυποινίτη video από την προσωπική ζωή διευθύντριας φυλακών

Αννα Αριστοτέλους

Ανώτερος αξιωματικός της κυπριακής Αστυνομίας φέρεται να διατηρούσε επαφές με βαρυποινίτη στις Κεντρικές Φυλακές, ζητώντας του να εξασφαλίσει video από την προσωπική ζωή της διευθύντριας του σωφρονιστικού ιδρύματος Αννα Αριστοτέλους.

Η πληροφορία έγινε γνωστή στην κυρία Αριστοτέλους (η οποία φέρεται να έχει εξασφαλίσει στοιχεία που τεκμηριώνουν την υπόθεση) και εντός των ημερών θα προβεί σε επίσημη καταγγελία στην κυπριακή Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων (ΑΑΔΙΠΑ), ενημερώνοντας παράλληλα τον γενικό εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, την υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου και τον αρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου.

Πληροφορίες του κυπριακού μέσου «Πολίτης», αναφέρουν ότι ο κατάδικος έχει επιβεβαιώσει γραπτώς πως είχε επαφές με τον ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας. Για τον λόγο αυτό, ο «Π» επικοινώνησε με την κυρία Αριστοτέλους, η οποία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, χωρίς ωστόσο να θέλει επί του παρόντος να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

 

«Θέλω video και γρήγορα»

Παρά τις προσπάθειες του «Π» δεν έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστεί και να διασταυρωθεί το όνομα και η θέση του ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας που συνομιλούσε με τον βαρυποινίτη.

Ωστόσο, έγκυρες πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο ανώτερος αξιωματικός χρησιμοποιούσε το προσωπικό κινητό του τηλέφωνο επικοινωνώντας με τον βαρυποινίτη μέσω της πλατφόρμας Telegram σε σχεδόν καθημερινή βάση.

Και μόνο η επικοινωνία δημιουργεί σοβαρό θέμα τάξης για τον αξιωματικό της Αστυνομίας, αλλά και ερωτηματικά για τους τρόπους με τους οποίους επικοινωνούν οι κατάδικοι με άτομα εκτός φυλακών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αξιωματικός στα μηνύματά του ζητούσε επίμονα από τον κατάδικο να βρει μέσω των διασυνδέσεών του ένα οποιοδήποτε βίντεο από προσωπικές στιγμές της διευθύντριας Φυλακών Αννας Αριστοτέλους ή της ανώτερης λειτουργού Αθηνάς Δημητρίου.

Σε ένα από τα μηνύματα στο Telegram, ο αξιωματικός έγραψε στον κατάδικο: «Υπ’ όψιν σου ότι φημολογείται πως θα φύγει σύντομα η Αννα για άλλη θέση. Στείλε μου τα video όσο πιο σύντομα γίνεται, διότι θέλω να κάνω κάποια πράγματα πριν να φύγουν τα κορίτσια από τις φυλακές».

«Video να την κάψουν»

Στις συνομιλίες που φαίνεται πως έγιναν τον περασμένο Μάρτιο, ο αξιωματικός της Αστυνομίας έγραφε στον βαρυποινίτη: «Το μόνο που θέλω είναι κάποια video που την καίνε. Εάν έχεις ή αν βρεις, στείλε μου τα και ξέρω τι θα κάνω και πριν πάει σε άλλη θέση η Αννα».

Ο βαρυποινίτης ρώτησε εάν τα video που θέλει πρέπει να είναι οπωσδήποτε από την προσωπική ζωή της διευθύντριας Φυλακών και η απάντηση που έδωσε ο αξιωματικός, ήταν: «Ενα τέτοιο video θέλουμε και τίποτα άλλο. Προσπάθησε και θα μιλήσουμε».

 

«Βουίζουν οι φυλακές»

Οι πληροφορίες για τις επαφές του αξιωματικού με τον βαρυποινίτη έφτασαν στη διευθύντρια των Φυλακών, μέσω καταδίκων, οι οποίοι γνώριζαν την υπόθεση.

Η κυρία Αριστοτέλους ερεύνησε τις πληροφορίες που είχε λάβει και κατάφερε να εξασφαλίσει τη γραπτή παραδοχή του βαρυποινίτη γι’ αυτές τις συνομιλίες και για το περιεχόμενό τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πληροφορίες που αφορούσαν τον ίδιο αξιωματικό είχαν διαβιβαστεί στη διεύθυνση των Φυλακών και στο παρελθόν και αφορούσαν προσπάθειές του να στιγματίσει σε επαγγελματικό επίπεδο την κυρία Αριστοτέλους.

Οι προσπάθειες αφορούσαν ανατροπή της εικόνας που είχε δημιουργηθεί για τις Φυλακές που τις κατέστησαν πρότυπο και για άλλες χώρες. Μάλιστα, σε μία περίπτωση κατάδικος είχε ισχυριστεί ότι ο ίδιος αξιωματικός του είχε προτείνει να τον εφοδιάσει με κινητό τηλέφωνο ώστε να τους δίνει πληροφορίες μέσα από τις φυλακές.

 

«Θέλω να φύγω»

Η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών επιβεβαίωσε ότι πρόκειται εντός των επόμενων ημερών να προβεί σε επίσημη καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), ζητώντας να γίνει άμεσα έρευνα.

Oπως εξήγησε, δεν θα κάνει καταγγελία στην Αστυνομία, καθώς η υπόθεση αφορά ανώτερο αξιωματικό του Σώματος και δεν θα μπορούσε η Αστυνομία να ερευνήσει τον εαυτό της. Αυτό θα πρέπει να το κάνει ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής που λογικά θα διοριστεί από τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος, επίσης, θα ενημερωθεί επισήμως από τους δικηγόρους της κ. Αριστοτέλους.

Η διευθύντρια των Φυλακών ανέφερε ;oti προτίθεται να στείλει επιστολή στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ζητώντας να φύγει από τις Κεντρικές Φυλακές, καθώς δεν νιώθει ότι μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ενόσω ο συγκεκριμένος αξιωματικός παραμένει στην Αστυνομία και συνεπώς ασκεί εξουσία.

Η κ. Αριστοτέλους αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα και τη θέση του αξιωματικού, λέγοντας πως αυτό θα το κάνει στην επίσημη καταγγελία της στην οποία θα συμπεριλάβει και όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει.

 

Aγνωστο κίνητρο

Οι λόγοι για τους οποίους ο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας θέλησε να εκθέσει τη διευθύντρια των Φυλακών, είναι άγνωστος.

Πηγές που μίλησαν στον «Π» εικάζουν ότι πρόκειται απλώς για φθόνο, λόγω της αναγνώρισης της οποίας τυγχάνει η Άννα Αριστοτέλους για το έργο της στο σωφρονιστικό σύστημα.

Eργο το οποίο αναγνωρίζεται από όλους, εντός και εκτός Κύπρου, και ενδεχομένως αυτό να ενοχλεί κάποιους.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η κ. Αριστοτέλους ανέλαβε τα ηνία των Φυλακών μετά από μία πολύ σκοτεινή περίοδο, όταν κατάδικοι αυτοκτονούσαν λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης και των μεθόδων που εφάρμοζε παλαιότερη διεύθυνση.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα