FeaturedΕπικαιρότηταΤουρισμός

Κυκλάδες: Ξένα κεφάλαια για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων

Φωτο: Jakub KlawonΤις τελευταίες δεκαετίες, για τους ομογενείς από ΗΠΑ και Αυστραλία, αλλά και για τους  παραδοσιακούς αγοραστές από Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Μέση Ανατολή, οι Κυκλάδες και κατά κύριο λόγο η Μύκονος, αποτελούν τον πόλο των επενδύσεών τους.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το ίδιο ισχύει και για πλούσιους Τούρκους, που θέλουν να μεταφέρουν κάποια από τα κεφάλαιά τους εκτός της χώρας τους.

Όπως αναφέρει στον ot.gr ο επικεφαλής του Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας, επιθυμούν να αγοράσουν κυρίως βίλες αξίας από 800.000 έως 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν κυρίως υπερχρεωμένα ακίνητα ή ανολοκλήρωτες οικοδομές που μπορούν να αγοράσουν σχετικά φθηνά και να ολοκληρώσουν οι ίδιοι.

Πολλές φορές ξένα funds αγοράζουν και παλιά ακίνητα, τα οποία ανακαινίζουν πλήρως για να τα αξιοποιήσουν τουριστικά.

Οι ζητούμενες τιμές για ένα πολυτελές σπίτι στη Μύκονο, κυμαίνονται από 5.500€/τ.μ. έως 7.500€/τ.μ., ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου βίλα με όλες τις πολυτέλειες, μπορεί να ξεπεράσει και τα 10.000 ευρώ το τετραγωνικό.

 

Ποια νησιά επιλέγουν

Τη Νάξο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Νότιο Αφρική αγοράζουν ακίνητα στο νησί τα τελευταία χρόνια ενώ οι κυριότεροι αγοραστές από το εξωτερικό είναι Γερμανοί, Αμερικανοί και Καναδοί. Τα εντός σχεδίου σπίτια στη χώρα κοστίζουν 2.500€/τμ -3.000€/τμ.

Η αγορά ακινήτων της Πάρου έχει ανακάμψει τα τελευταία 3-4 χρόνια λόγω του νέου αεροδρομίου. Επενδύουν κυρίως Ελληνες, Ιταλοί και Γάλλοι.

Στην Σαντορίνη, μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει η αγορά ακινήτων στον ξενοδοχειακό τομέα αλλά και των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η ζήτηση από την Ασία ήταν εκρηκτική, με την Σαντορίνη να αποτελεί τη πρώτη επιλογή των Κινέζων, που τα τελευταία χρόνια έρχονταν για να επενδύσουν, ενώ παλαιότερα απλά για διακοπές. Ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία επιδεικνύουν επίσης ενδιαφέρον να αγοράσουν για τους ίδιους ή τα παιδιά τους.

Οι τιμές για σπίτι χωρίς θέα στο Ακρωτήρι, μπορεί να αγοραστεί από 3.500€/τ.μ. -4.000€/τ.μ., αλλά ανάλογα με τη θέα μπορεί να φτάσει και τις 5.000€/τ.μ. – 6.000€/τ.μ. Ωστόσο, ένα σπίτι στην Καλντέρα με θέα, κοστίζει περισσότερο από 10.000€/τ.μ.

Τη Σύρο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία που έχουν καταγωγή από το νησί καθώς και Ισραηλινοί και Κινέζοι. Στην Ιο, το 70% των αγοραστών στο νησί, είναι ομογενείς από την Αυστραλία και κυρίως Ιταλοί και Γάλλοι.

Την Τήνο επιλέγουν κυρίως Ιταλοί και Γάλλοι. Τα παραδοσιακά σπίτια σε χωριά με θέα, κοστίζουν από 80.000-150.000 ευρώ, αλλά θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος ανακαίνισης…

Την Μήλο επιλέγουν οι ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, μαζί με τους Ιταλούς, τους Γάλλους και τους Ελβετούς που είναι οι κυριότεροι αγοραστές από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Φωτο: Emily Geibel

Δωδεκάνησα

Ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου της Κω ενισχύει τον τουρισμό και εξυπηρετεί γειτονικά νησιά όπως η Κάλυμνος και η Νίσυρος. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται  ισχυρό ενδιαφέρον για τουριστικά ακίνητα.  Οι αγοραστές προέρχονται από Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο και την Εσθονία. Εντονη παρουσία στην Νίσυρο έχουν ομογενείς από τις ΗΠΑ. Στην Αστυπάλαια υπάρχει εντονότερη παρουσία Ιταλών και Γάλλων, ενώ οι τιμές είναι σχεδόν ίδιες με την Κω.

Στην Ρόδο επενδύουν Αμερικάνοι, Ρώσοι (πριν από τις κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία), Βρετανοί, Γάλλοι, Ιταλοί Βέλγοι και Τούρκοι.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2007 στη Λαχανιά της Ρόδου το 40% με 50% των κατοικιών ανήκει σε αλλοδαπούς, κυρίως Βορειοευρωπαίους. Η Δ.Ο.Υ ανέφερε ότι για το 2007 το 70% των πωλήσεων κατοικιών αφορούσε Άγγλους υπηκόους, το 10% Ιταλούς και το υπόλοιπο 20% άλλες εθνικότητες (Γερμανούς, Γάλλους κ.λπ.).

Οπως ανέδειξε η έρευνα, το 80% των αλλοδαπών που κατείχαν ακίνητα στο νησί της Ρόδου και ήταν μόνιμοι κάτοικοι ήταν συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.

Την Κάρπαθο επιλέγουν αρκετοί Ιταλοί, Γερμανοί, Αυστριακοί και Σκανδιναβοί. Μερικοί έρχονται να μείνουν μετά την συνταξιοδότηση. Ενώ την Πάτμο, επιλέγουν Έλληνες, Ιταλοί, Γάλλοι, Αμερικανοί και Βέλγοι καθώς και αρκετοί ομογενείς απο τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

 

Τα νησιά του Ιονίου

Στα νησιά του Ιουνίου, το 80% των αγοραστών είναι ξένοι, κυρίως Βρετανοί, Γερμανοί και αρκετοί Ρώσοι πριν τα σημερινά δεδομένα. Οι τιμές έχουν αρχίσει να καταγράφουν αυξητικές τάσεις τα τελευταία 3-4 χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις να αγγίζουν τα προ κρίσης επίπεδα.

Στην Κεφαλονιά, οι κυριότεροι ξένοι αγοραστές είναι κατά 80% Βρετανοί και ακολουθούν οι Ιταλοί, ενώ πρόσφατα εμφανίσθηκαν αγοραστές από την Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Στην Ζάκυνθο, αγοραστές είναι Αγγλοι, Ιταλοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Ρώσοι (πριν από τις κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία), Ισραηλίτες και Αραβες. Επίσης, αγοράζουν ομογενείς από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Στην Λευκάδα, αγοραστές είναι Ελληνες, Ιταλοί, Γερμανοί, Γάλλοι καθώς και Κινέζοι, Αυστραλοί και Αμερικανοί. Τα παραθαλάσσια ακίνητα έχουν γίνει “είδος προς εξαφάνιση”, ενώ βοήθησε αρκετά και η αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Ακτιο.

Τη Χίο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ στην Λέσβο ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.  Στη Σάμο ανάμεσα στους αγοραστές βρίσκονται αρκετοί Βορειοευρωπαίοι, Γάλλοι, Ιταλοί,  Αυστραλοί, Νοτιοαφρικάνοι, Κινέζοι και Αραβες, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και ιδιαιτέρως Γάλλοι και Ιταλοί έχουν αγοράσει ακίνητα για να τα εκμεταλλευτούν με αυτόν τον τρόπο.

Την Ικαρία επιλέγουν Ιταλοί, Γάλλοι και Γερμανοί. Η Ικαρία είναι μια από τις πέντε μπλε ζώνες του κόσμου, εκεί δηλαδή που η μέση διάρκεια ζωής είναι δέκα χρόνια πάνω από το κανονικό, προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα η ζήτηση από όλο τον κόσμο να αυξάνεται σε σημαντικό βαθμό.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured