Featured

Κρίσιμες ώρες για την ειρήνη και την σταθερότητα στον κόσμο – Ολες οι εξελίξεις

Για εισβολή στην Ουκρανία, με «πάτημα» το αίτημα των ηγετών των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ για στρατιωτική βοήθεια, ετοιμάζεται η Ρωσία.

Οπως μεταδίδει το AFP, ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια διπλωματίας, ωστόσο απέναντί του κλειστή την πόρτα της Μόσχας.

Οι πληροφορίες του Διεθνούς Πρακτορείου Ειδήσεων, κάνουν λόγο για αίτημα του Βολοντιμίρ Ζελένσκι να συνομιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον δεύτερο να αρνείται κάθε επικοινωνία.

Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι το σχέδιο της Ρωσίας για εισβολή στην Ουκρανία έχει μπει στην τελική του ευθεία και οι επόμενες ώρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Ηδη στη διάρκεια του προηγούμενου 24ώρου, η Μόσχα έχει αναπτύξει πλήρως τις στρατιωτικές δυνάμεις που σκοπεύει να στείλει στην περιοχή του Ντονμπάς, ενώ οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι ο «Τσάρος» δεν θα αρκεστεί μόνο σε αυτό.

Ενδεικτικά είναι δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποιούν την Ουκρανία ότι επίκειται ακόμα και επέλαση ως το Κίεβο. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα χρειαστούν μόλις 48 ώρες για να καταφέρει ο στρατός της Ρωσίας να φτάσει ως την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

«Πάτημα» το αίτημα των αποσχισθείσων περιοχών για στρατιωτική βοήθεια από τη Μόσχα

Οι ηγέτες των αποσχισθεισών από την Ουκρανία «Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» Ντενίς Πουσίλιν και Λεονίντ Πάσετσνικ ζήτησαν με επιστολές τους στρατωτική βοήθεια από τον πρόεδρο της Ρωσίας για να αποκρούσουν την «επίθεση της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, και με σκοπό επίσης να αποτραπεί η ύπαρξη θυμάτων μεταξύ των αμάχων και μια ανθρωπιστική καταστροφή, οι ηγέτες των δύο Δημοκρατιών, βάσει των άρθρων 3 και 4 των Συμφώνων Φιλίας, Συνεργασίας και Αλληλοβοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Δημοκρατιών τους, ζητούν από τον πρόεδρο της Ρωσίας να παράσχει βοήθεια στην απόκρουση της επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων και σχηματισμών της Ουκρανίας», αναφέρεται στις γραπτές εκκλήσεις τους, σύμφωνα με τον Πεσκόφ.

Στις επιστολές των δύο αποσχιστών ηγετών, κατά το Κίεβο, αναφέρεται ότι «λόγω της όξυνσης της κατάστασης και των απειλών από πλευράς Κιέβου, οι πολίτες των Δημοκρατιών είναι αναγκασμένοι σήμερα να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους», ενώ «υπό τις συνθήκες παρατεινόμενης στρατιωτικής επίθεσης από πλευράς των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας οι Δημοκρατίες υφίστανται καταστροφές των βιομηχανικών και αστικών υποδομών, των σχολείων, νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και το πιο τρομακτικό είναι οι απώλειες μεταξύ των αμάχων, μεταξύ των οποίων και παιδιά».

«Οι ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου μαρτυρούν την έλλειψη επιθυμίας του να τερματίσει τον πόλεμο στο Ντονμπάς», αναφέρεται στο κείμενο των επιστολών, που ανέγνωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

«Το Κίεβο συνεχίζει να αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία του στη γραμμή του μετώπου, εξασφαλίζοντας μάλιστα ολόπλευρη υποστήριξη, μεταξύ άλλων και στρατιωτική από τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη. Το καθεστώς του Κιέβου στοχεύει στην στρατιωτική λύση της σύγκρουσης», υποστηρίζεται από τους ηγέτες των ρωσόφωνων του Ντονμπάς στις γραπτές εκκλήσεις τους προς τον Πούτιν, όπου επίσης εκφράζεται η ευγνωμοσύνη των ιδίων και των λαών τους για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους από τη Ρωσία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διευκρινίσεις από τη ρωσική προεδρία εάν, πότε και πώς θα παρασχεθεί η ρωσική στρατιωτική βοήθεια στους αιτούντες.

Λίγο νωρίτερα ο ηγέτης του Ντόνετσκ Ντενίς Πουσίλιν κάλεσε το Κίεβο να απομακρύνει εθελουσίως τις δυνάμεις του από τη διαχωριστική γραμμή και να εγκαταλείψει το έδαφος της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας Ντονιέτσκ».

Στα σύνορα και έτοιμος για “πυρ” ο ρωσικός στρατός

Μπαρούτι μυρίζει η νύχτα στην Ουκρανία αφού σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Spectator Index το 80% του ρωσικού στρατού που βρίσκεται στα σύνορα του Ντονμπάς είναι σε θέση μάχης και «ready to go» (έτοιμο να ξεκινήσει).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ρώσικα στρατεύματα βρίσκονται 5 έως 50 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Μάλιστα, ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, δηλώνει στο Associated Press, ότι οι ρωσικές δυνάμεις που είναι παραταγμένες κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας είναι «όσο έτοιμες μπορούν να είναι» για εισβολή, εάν τους δοθεί εντολή.

Οι ΗΠΑ υπολογίζουν ότι η Ρωσία έχει περισσότερους από150.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open, σε πολλές περιοχές της επαρχίας Ντονμπάς, ήχησαν οι σειρήνες του πολέμου.

Το Κίεβο ενισχύει την ασφάλεια της Μαριούπολης

Την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης, που βρίσκεται στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία περιοχή του Ντονμπάς, ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι, Κίριλο Τιμοσένκο, είχε συνομιλίες νωρίτερα σήμερα με τους επικεφαλής των τοπικών διοικήσεων και των δημάρχων με αντικείμενο την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλο το ουκρανικό έδαφος, εκτός από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Ο στρατός της Ρωσίας θα φτάσει στο Κίεβο σε 48 ώρες

Να σημειωθεί ότι όπως ήδη έγραψε το newsbomb.gr η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις πληροφορίες που έχουν συλλεγεί και φανερώνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή εντός των επόμενων 48 ωρών, αποκάλυψαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ στο Newsweek.

«Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έχει προειδοποιηθεί ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει μια εισβολή εντός 48 ωρών με βάση τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο Newsweek.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι, «οι αναφορές από παρατηρητές αεροσκαφών δείχνουν ότι η Ρωσία παραβίασε τον ουκρανικό εναέριο χώρο νωρίτερα σήμερα, πετώντας αναγνωριστικά αεροσκάφη για σύντομο χρονικό διάστημα πάνω από την Ουκρανία».

Το δημοσίευμα του Newsweek

Πηγή κοντά στην κυβέρνηση του Ζελένσκι επιβεβαίωσε επίσης στο Newsweek ότι ελήφθη μια τέτοια προειδοποίηση, αλλά σημείωσε ότι αυτή ήταν η τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα που το Κίεβο κλήθηκε να προετοιμαστεί για επικείμενη μεγάλης κλίμακας ρωσική στρατιωτική δράση.

Ανησυχία προκαλεί ακόμα το γεγονός ότι ο αξιωματούχος ανέφερε στο Newsweek, ότι η εισβολή δεν θα περιλαμβάνει μόνο την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, αλλά και μια μεγάλη προέλαση προς το Κίεβο προερχόμενη από τα βόρεια σύνορα με την Λευκορωσία, όπου Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί και κάνουν ασκήσεις το τελευταίο διάστημα.

«Φορτώνουν» με όπλα το Ντόνετσκ οι Ρώσοι Φορτηγά με στρατιωτικό εξοπλισμό συρρέουν στην πόλη

Δύο κονβόι με στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς αναγνωρίσιμα διακριτικά κατευθύνονται προς το Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους από την πλευρά των ρωσικών συνόρων, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μαρτυρία δημοσιογράφου που βρίσκεται στην περιοχή.

Το ένα κονβόι περιλαμβάνει εννέα τανκς και ένα στρατιωτικό όχημα, ενώ το δεύτερο φορτηγά και βυτιοφόρα, δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, αναγνώρισε την Δευτέρα την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο κήρυξε σήμερα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ζήτησε από τους Ουκρανούς που βρίσκονται στη Ρωσία να φύγουν άμεσα.

Επίσης, η Μόσχα άρχισε την εκκένωση της πρεσβείας της στην ουκρανική πρωτεύουσα, εντείνοντας την ανησυχία των Ουκρανών και της Δύσης για μια ευρεία στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ακόμα μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες θεάθηκε να κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε σήμερα στην ουκρανική βουλή, την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας από αύριο τα μεσάνυχτα για διάστημα 30 ημερών, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.

Το σχέδιο κειμένου για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την ουκρανική βουλή, προβλέπει τον περιορισμό στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας.

Παράλληλα προτείνει την απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, εισαγάγει τους ελέγχους προσωπικών εγγράφων, προτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας εφ’ όσον αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγορεύει την παραγωγή και διανομή πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και επιβάλλει ειδικούς κανόνες που αφορούν στην χρήση και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω δικτύου υπολογιστών.

Κυβερνοεπίθεση σε ιστοσελίδες της κυβέρνησης και τράπεζες

Πολλοί κρατικοί ιστότοποι στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών είναι μη προσβάσιμοι, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax που επικαλείται έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, έχει ξεκινήσει άλλη μία μαζική κυβερνοεπίθεση «άρνησης εξυπηρέτησης» (DDOS). Στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης έχουν στοχοθετηθεί και τράπεζες.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν αυτήν την εβδομάδα ότι είδαν προειδοποιήσεις ότι χάκερ ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν μεγάλες επιθέσεις σε κυβερνητικές υπηρεσίες, τράπεζες και τον αμυντικό τομέα. Σε προηγούμενες κυβερνοεπιθέσεις, το Κίεβο επέρριψε την ευθύνη στη Ρωσία, η οποία ωστόσο αρνείται κάθε ανάμιξή της.

Ε.Ε: Το πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πακέτο μέτρων για να απαντήσει στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες, καθώς και στην επακόλουθη απόφαση για αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές.

«Τέτοιες αποφάσεις είναι παράνομες και απαράδεκτες. Παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας και κλιμακώνουν περαιτέρω την κρίση», αναφέρει ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Το πακέτο που συμφωνήθηκε, περιλαμβάνει:

  • Στοχευμένα περιοριστικά μέτρα

Εντός του υφιστάμενου πλαισίου για τις κυρώσεις, η ΕΕ θα επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα για να καλύψει και τα 351 μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, που ψήφισαν στις 15 Φεβρουαρίου υπέρ της έκκλησης προς τον Πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων «δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Επιπλέον, θα επιβληθούν στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 27 άτομα και οντότητες υψηλού προφίλ, που διαδραμάτισαν ρόλο στην υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Αυτά περιλαμβάνουν φορείς λήψης αποφάσεων, όπως μέλη της κυβέρνησης, που συμμετείχαν στις παράνομες αποφάσεις, τράπεζες και επιχειρηματίες/ολιγάρχες που υποστηρίζουν οικονομικά ή υλικά τις ρωσικές δραστηριότητες στα εδάφη του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ή επωφελούνται από αυτές, ανώτερους στρατιωτικούς, που έπαιξαν ρόλο στις ενέργειες εισβολής και αποσταθεροποίησης και άτομα που είχαν ηγετικό ρόλο στον πόλεμο παραπληροφόρησης κατά της Ουκρανίας.

Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων στα άτομα και τις οντότητες που είναι στη λίστα. Επιπλέον, η ταξιδιωτική απαγόρευση που ισχύει για τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο εμποδίζει την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

  • Περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ

Τα νέα μέτρα θα στοχεύουν στο εμπόριο από τις δύο μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα νιώσουν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Η σημερινή απόφαση θα θεσπίσει ειδικότερα απαγόρευση εισαγωγής αγαθών από τις μη κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, περιορισμούς στο εμπόριο και τις επενδύσεις που σχετίζονται με ορισμένους οικονομικούς τομείς, απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών και απαγόρευση εξαγωγών για ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες.

  • Οικονομικοί περιορισμοί

Το Συμβούλιο αποφάσισε την εισαγωγή τομεακής απαγόρευσης για τη χρηματοδότηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της κυβέρνησής της και της Κεντρικής Τράπεζας. Περιορίζοντας την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, η ΕΕ στοχεύει να περιορίσει τη χρηματοδότηση επιθετικών πολιτικών και πολιτικών κλιμάκωσης.

Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να επιστρέψει στις συζητήσεις στο πλαίσιο του φορμάτ της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής. Η ΕΕ καλεί επίσης τα άλλα κράτη να μην ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει αυτή την ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει γρήγορα ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση ανάγκης και επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured