ΕπικαιρότηταΚόσμος

Κολομβία: Τέσσερις στρατιωτικοί νεκροί σε ενέδρα

Photo by: nbcnews.com

Τέσσερις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στη βορειοδυτική Κολομβία όταν έπεσαν σε ενέδρα, την ευθύνη για την οποία ο στρατός επιρρίπτει στο καρτέλ των ναρκωτικών El Clan del Golfo.

Όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της Κολομβίας, στην Αντιόκια η Clan del Golfo συγκρούεται για να επιβληθεί με αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και με αποστάτες των FARC, που απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης η οποία υπεγράφη στα τέλη του 2016.

Η συμμορία αυτή υπολογίζεται ότι διαθέτει σήμερα περίπου 1.500 μέλη, αφού είδε τις τάξεις της να αποδεκατίζονται σε επιχειρήσεις του στρατού. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς που είχαν υποτίθεται αφοπλιστεί και εγκαταλείψει την ένοπλη δράση τους το 2006.

Πρώην ηγετικά στελέχη των FARC, που βρέθηκαν στο περιθώριο της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ξαναπαίρνουν τα όπλα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε ότι «πρόδωσε» την ιστορική συμφωνία ειρήνης.

Έπειτα από τέσσερις δεκαετίες πολέμου κατά των ναρκωτικών, η Κολομβία συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς την παραγωγή κοκαΐνης στον πλανήτη, με τις ΗΠΑ να κατατάσσονται πρώτες στην κατανάλωση του ναρκωτικού αυτού.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα