ΕπικαιρότηταΚόσμος

Κολομβία: Αποστάτες των FARC πήραν ομήρους επτά άτομα

Στη βορειοανατολική Κολομβία, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, φερόμενοι ως αποστάτες των FARC απήγαγαν επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους πολίτες της Βενεζουέλας, ανακοίνωσαν οι αρχές τη Δευτέρα (8/11).

Πρόκειται για κατοίκους της Ελ Τάρα, κοινότητας του νομού Νόρτε δε Σανταντέρ. «Ορισμένοι έχουν εμπορικές δραστηριότητες, άλλοι είναι πολίτες της Βενεζουέλας που δουλεύουν στα χωράφια, είναι γνωστοί άνθρωποι», εξήγησε ο δήμαρχος, ο Γιαΐρ Δίας, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, χωρίς να διευκρινίσει ούτε πότε ούτε πού ακριβώς απήχθησαν.

Ο αστυνομικός διευθυντής Κάρλος Μαρτίνες, επικεφαλής της Αστυνομίας στην περιοχή, συμπλήρωσε ότι ο «Λένιν Κιντέρο Μογιάνο, γνωστός επίσης ως Πέδρο, ένας από τους διοικητές των αποστατών των FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, πρώην οργάνωση ανταρτών που διαλύθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης του 2016), που δρουν στην περιοχή, θεωρείται ότι ευθύνεται για την απαγωγή».

Βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και θεωρείται απόδειξη πως οι απαχθέντες βρίσκονται στη ζωή από τις τοπικές αρχές εικονίζει τους ομήρους σε δάσος ενώ δύο οπλισμένοι άνδρες με στολές τους φρουρούν.

Δεύτερη σεκάνς του ίδιου βίντεο εικονίζει τον «διοικητή Πέδρο» να απευθύνει προειδοποίηση στους μετανάστες από τη Βενεζουέλα που περνούν τα σύνορα και εγκαθίστανται στην Κολομβία.

«Καλωσήλθατε σε όλους όσοι θέλουν να δουλέψουν και να κάνουν το σωστό, όμως γνωρίζουμε ότι στην περιοχή υπάρχει κόσμος που πουλάει ναρκωτικά, υπάρχουν ναρκομανείς, κλέφτες, βιαστές, εκβιαστές», προειδοποιεί ο διοικητής των ανταρτών, που φορά στολή με εμβλήματα των πρώην FARC. «Βοηθήστε μας να τους εντοπίσουμε για να τους διώξουμε ή για να τους διορθώσουμε», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Ελ Τάρα, σχηματίστηκε «ανθρωπιστική επιτροπή», αποτελούμενη από εκπροσώπους των τοπικών αρχών και της Καθολικής Εκκλησίας, για να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση των ομήρων.

Η Νόρτε δε Σανταντέρ, που γειτνιάζει με τη Βενεζουέλα, ειδικά η περιφέρεια Κατατούμπο, είναι σήμερα ένας από τους τομείς της Κολομβίας που αντιμετωπίζουν τα οξύτερα προβλήματα.

Στην περιοχή, όπου η παραγωγή κοκαΐνης ανθεί, δρουν διάφορες ένοπλες οργανώσεις που ανταγωνίζονται η μια την άλλη: αποστάτες των FARC, αντάρτες του ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί, καθώς και συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ένας έφηβος κι ένα παιδί από τη Βενεζουέλα εκτελέστηκαν από αγνώστους αφού κατηγορήθηκαν για κλοπή σε κατάστημα της γειτονικής κοινότητας Τιμπού.

Η Κολομβία φιλοξενεί το τρέχον διάστημα κάπου δύο εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας οι οποίοι έφυγαν από την πατρίδα τους εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα