ΕπικαιρότηταΚόσμος

«Κόκκινο ποτάμι δημοκρατίας» στη Σμύρνη για τον Κιλιτσντάρογλου

Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν στην ιστορική προκυμαία της Σμύρνης σε ένα «κόκκινο ποτάμι της δημοκρατίας», όπως το χαρακτήρισαν πολλοί οπαδοί της αντιπολίτευσης, για την ομιλία του ηγέτη της Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έκανε λόγο για «συγκέντρωση του έθνους» στη Σμύρνη.

«Αυτές είναι οι εκλογές που οι νέοι θα δείξουν τον εαυτό τους. Αυτές οι εκλογές είναι για την ανοικοδόμηση της δημοκρατίας. Αυτές οι εκλογές είναι για την οικοδόμηση μιας όμορφης Τουρκίας, όπου κανένα παιδί δεν θα κοιμάται πεινασμένο. Αυτές οι εκλογές θα διασφαλίσουν την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυτές οι εκλογές δεν είναι εκλογές διαχωρισμών αλλά αγκαλιάς, δεν είναι εκλογές διαμάχης αλλά συμφιλίωσης. Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές αγκαλιάς, όχι διαχωρισμών. Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές για να φέρουμε τη δημοκρατία στην Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κιλιτσντάρογλου.

Σημειώνεται ότι στη συγκέντρωση μίλησαν και οι έξι ηγέτες της Εθνικής Συμμαχίας, με τους δημοφιλείς δημάρχους της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, και της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, να επευφημούνται ιδιαίτερα.

Η Μεράλ Ακσενέρ, η ηγέτιδα του Καλού Κόμματος (ΙΥΙ), έστειλε μήνυμα αντίστασης στην «κατοχή Ερντογάν» από την πόλη, που, όπως είπε, κάποιοι ονομάζουν «γκιαούρισα», (άπιστη) γιατί δεν γνωρίζουν ιστορία.

«Λένε τη Σμύρνη “γκιαούρισα” αυτοί που δεν ξέρουν από ιστορία… Ξέρετε, τη νύχτα της 14ης Μαΐου, αν νικήσουμε, εμείς θα γίνουμε οι κατακτητές. Η Σμύρνη, η οποία έθεσε τέλος στην κατοχή (των Ελλήνων), η Σμύρνη, την οποία βλέπω εδώ σήμερα, έχει πάρει την απόφασή της. Αυτοί που αποκαλούν τη Σμύρνη “γκιαούρισα”, αποκαλούσαν και τους ιδρυτές της Δημοκρατίας μεθύστακες» δήλωσε η Ακσενέρ.

«Σήμερα από τη Σμύρνη, ως γιοι του Ατατούρκ. “Κάτω η τυραννία, ζήτω η ελευθερία!” αναφωνήσαμε. Υπόσχεση σε σας! Μετά τις 14 Μαΐου όλα θα είναι όμορφα! Η Τουρκία θα γράψει ιστορία!» πρόσθεσε η επικεφαλής του IYI.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα