ΕπικαιρότηταΚόσμος

Kλιμακώνεται ξανά o πόλεμος στην βόρεια Υεμένη με πολλά θύματα

Στην βόρεια Υεμένη, μια «στοχευμένη επιχείρηση» είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν «περισσότεροι από 156» αντάρτες Χούθι τις τελευταίες 24 ώρες, νότια της πόλης Μαρίμπ, μεγάλης στρατηγικής σημασίας.

Η συγκεκριμένη πόλη, από τις αρχές του χρόνου έχει μετατραπεί σε θέατρο πολυαίμακτης μάχης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου η υπό την διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας στρατιωτική συμμαχία.

«Η στοχευμένη επιχείρηση στην Αλ Αμπντίγια, κατέστρεψε οκτώ στρατιωτικά οχήματα και σκότωσε πιο πολλά από 156 τρομοκρατικά στοιχεία», ανακοίνωσε η συμμαχία, σύμφωνα με το επίσημο Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων SPA.

Διευκρίνισε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διεξήχθησαν 33 πλήγματα εναντίον των σιιτών ανταρτών.

Η συμμαχία επενέβη στη σύρραξη στην Υεμένη στα τέλη του Μαρτίου του 2015, για να υποστηρίξει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που υποχωρούσαν άτακτα μπροστά στην ραγδαία προέλαση των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Οι αντάρτες έχουν εξαπολύσει από τον Φεβρουάριο επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να κυριεύσουν τη Μαρίμπ, το έσχατο κυβερνητικό οχυρό στον βορρά.

Οι μάχες στην Αλ Αμπντίγια, η οποία πολιορκείται από τους Χούθι, στοίχισαν επίσης τη ζωή σε 17 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων τις προηγούμενες 48 ώρες, δήλωσε στρατιωτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Χούθι, σπανίως ανακοινώνουν απώλειες στις τάξεις τους.

Η Αλ Αμπντίγια βρίσκεται στην επαρχία Μαρίμπ, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια από την ομώνυμη πρωτεύουσα της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής.

Η κλιμάκωση της μάχης της Μαρίμπ επιτείνει αυτήν που ο ΟΗΕ αποκαλεί τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί το τελευταίο διάστημα, ολοένα και πιο έντονα, τον κίνδύνο να ξεσπάσει λιμός ευρείας κλίμακας.

Διεθνείς Οργανώσεις Αρωγής, ισχυρίζονται με αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάζουν, ότι η σύρραξη των τελευταίων επτά και πλέον ετών, έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, ενώ έχει εκτοπίσει και εκατομμύρια άλλους…

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα