FeaturedPlusΕπικαιρότητα

Κι όμως, το «χωριό» που γυρίστηκε ο «Μαυρογιαλούρος» είναι στην Αττική! (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Και ποιος δεν έχει δει και δεν έχει γελάσει δεκάδες φορές με την παλιά ελληνική ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο», με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Πρόκειται για μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου του Αλέκου Σακελλάριου, στην οποία ο Λάμπρος Κωνσταντάρας υποδύεται τον περιβόητο υπουργό Μαυρογιαλούρο.

Αξέχαστες είναι οι ατάκες που λέγονται κατά τη διάρκεια της ταινίας όπως το χαρακτηριστικό «Θα σας εξαφανίσωμεν», την ώρα που ο υπουργός προετοιμάζει το λόγο του για το χωριό στο οποίο πηγαίνει. Ποιο είναι όμως στην πραγματικότητα αυτό το χωριό; Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν χώρο στην Αττική και όχι κάπου μακριά όπως θα φανταζόμασταν.

 

Η υπόθεση της ταινίας “Υπάρχει και φιλότιμο”

Ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος (Λάμπρος Κωνσταντάρας) είναι υπουργός «Εθνικής Ανασυγκροτήσεως και Περιθάλψεως». Είναι κυρίως αρμόδιος γενικά για τα ζητήματα υποδομής της υπαίθρου και της περιφέρειας. Ωστόσο ο Μαυρογιαλούρος δεν ασχολείται και πολύ με τις υποθέσεις, αφού με τα περισσότερα ζητήματα του υπουργείου ασχολούνται ο ιδιαίτερος γραμματέας του Γιώργος (Ανδρέας Ντούζος) και ο κομματικός παράγοντας Θόδωρος Γκρούεζας (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος).

Και οι δύο μάλιστα κατ’ επανάληψη υπεξαιρούν δημόσιο χρήμα και υπερτιμολογούν δημόσια έργα για να πλουτίσουν. Με αφορμή λοιπόν την ανέγερση του νέου μαιευτηρίου στην Πλατανιά, ένα κεφαλοχώρι, ο Μαυρογιαλούρος έχει προγραμματίσει να παραστεί στα εγκαίνια.

Στο ταξίδι αυτό, που πραγματοποιείται οδικώς, τον συνοδεύει απρόθυμα η κακομαθημένη κόρη του Αλίκη.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η Αλίκη επιμένει να οδηγήσει εκείνη το αυτοκίνητο, παρ’ όλο που δεν είναι ικανή οδηγός. Μετά από πιέσεις ο Μαυρογιαλούρος πείθεται. Λίγο αργότερα θα ακουστεί μια ακόμη πασίγνωστη ατάκα: «Και στο ‘πα, να πεις ότι δεν στο ‘πα στραβούλιακα, άσε τον σοφέρ να οδηγήσει».

Και αυτό, γιατί η οδήγηση είχε ως αποτέλεσμα την πρόσκρουση του αυτοκινήτου σε δέντρο πάνω σε χωματόδρομο, δίπλα στο μικρό χωριό Αγριλος. Οι κάτοικοι του χωριού σπεύδουν να βοηθήσουν τους επιβάτες. Αφού ο υπουργός ακούει μερικά αρνητικά σχόλια για το άτομό του από τους χωρικούς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ποιός πραγματικά είναι, αποφασίζει να κρατήσει την πραγματική του ταυτότητα μυστική. Ετσι θα πληροφορηθεί τα πραγματικά αισθήματά τους για εκείνον. Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Το «χωριό» όπου γυρίστηκε η ταινία, είναι στην Αττική

Για πολλά χρόνια θεωρούταν ότι οι σκηνές από την ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» έχουν γυριστεί σε κάποιο χωριό κοντά στην Αθήνα και όχι στην Αττική, καθώς το μέρος όπου πραγματοποιήθηκαν τα υπαίθρια γυρίσματα, αποτελούσε μυστικό!

Ομως στην πραγματικότητα τα σημεία των γυρισμάτων είναι πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Το «χωριό» Αγριλος είναι στην πραγματικότητα ένα διάσημο οινοποιείο στην Αττική!

Είναι στην Παλλήνη!

Οι σκηνές εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της Παλλήνης.

Συγκεκριμένα, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα από τα πρώτα οινοποιεία της Ελλάδας, αυτό του Ανδρέα Καμπά. Η σκηνή όπου πιάνει από το σβέρκο την κόρη του ο Μαυρογιαλούρος, είναι γυρισμένη στην είσοδο του οινοποιείου.

Και το οινοποιείο δεν αποτέλεσε τον χώρο γυρισμάτων μόνο γι’ αυτήν την ταινία. Στο κτήμα Καμπά έπεσαν οι περισσότερες κινηματογραφικές “μούτζες”.

Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 το κτήμα έγινε τόπος γυρισμάτων για τις ταινίες «Υπάρχει και Φιλότιμο» (1965), «Ο Τσαρλατάνος» (1973), «Ο Τρομοκράτης» (1975).

Σήμερα τίποτα δεν θυμίζει τις στιγμές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και συνεχώς γίνονται συζητήσεις περί αξιοποίησης του σημείου μιας και δεν λειτουργεί πλέον ως οινοποιείο.

Πηγή : exploringgreece.tv

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured