ΕπικαιρότηταΠολιτική

Κατέθεσε ο «Μ. Σαράφης», αλλά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λένε τα δικά τους!

Με μια «μαραθώνια» κατάθεση, ο προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης» τέθηκε τελικά ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής του Κοινοβολίου που διερευνά τυχόν ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση Novartis.

Η κατάθεση ξεκίνησε περίπου στις 16:00 της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου 2020 και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα.

Η όλη διαδικασία γίνεται στη ΓΑΔΑ μόνο με ηχητικά  μέσα και αλλοίωση της φωνής, με τον μάρτυρα να βρίσκεται σε διαφορετικό δωμάτιο από τα μέλη της Προανακριτικής και τη φωνή του να «φτάνει» στους προαναφερθέντες αλλοιωμένη με τεχνικά μέσα, όπως άλλωστε επιθυμούσε ο ίδιος.

Αλλωστε, ήταν μια επιθυμία του, που «σφραγίστηκε» με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρχε σύστημα αναμετάδοσης της εικόνας κατά τη διάρκεια της εξέτασής του, ενώ είχε απαγορευτεί και η χρήση κινητού από τον μάρτυρα.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας ήταν στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ και στον 14ο τα μέλη της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Στην εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» δεν προσήλθε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.

Το ΚΚΕ είχε ξεκαθαρίσει ότι αποχωρεί από την προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο μέχρι να αρθεί το καθεστώς προστασίας.

Κατά συνέπεια στη ΓΑΔΑ είχαν μεταβεί ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Μπούγας, ο Θανάσης Πλεύρης από τη ΝΔ, ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το Κίνημα Αλλαγής.

Τι είπε όμως ο Σαράφης; Ακόμη… ουδείς γνωρίζει επακριβώς Ή για να ακριβολογούμε, δεν ξέρει με σιγουριά, καθώς οι πληροφορίες που καταφθάνουν από πηγές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που λέμε «άσπρο  μαύρο»!

Για την ακρίβεια παρουσιάζονται ως εκ διαμέτρου αντίθετες για όσα φέρεται να είπε, με αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά ναα φουντώνει η κοματική διαμάχη, κυρίως μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Τι είπε ο «Σαράφης» σύμφωνα με τις πηγές της Νέας Δημοκρατίας

Σύμφωνα με πληροφορίες από «γαλάζιες» πηγές, ο «Μάξιμος Σαράφης» φέρεται να ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για πολιτικά πρόσωπα…

Αναφέρει ως «πιθανολογήσεις» τα όσα είπε για πολιτικά πρόσωπα και φέρεται να κατέθεσε ότι δεν έχει κανένα στοιχείο για το ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς, «αδειάζοντας όπως σχολίαζαν πηγές της κυβερνώσας παράταξης την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Τι είπε για Σαμαρά, Αβραμόπουλο, Στουρνάρα και Γεωργιάδη

Αναφορικά με τα πολιτικά πρόσωπα, οι γαλάζιες πηγές έλεγαν ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» είπε πως για τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά «δεν είχα κανένα απολύτως στοιχείο, σας είπα ήταν μια πιθανολόγηση…».

Επίσης εξαίρεσε από την όλη υπόθεση τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Στουρνάρα, ενώ για τον Αδωνι Γεωργιάδη ανέφερε πως πέραν από τυχόν εύνοια, κατά την εκτίμησή του δεν έχει κανένα στοιχειό για χρηματισμό του.

Σχετικά με τον αρχικά προστατευόμενο μάρτυρα και μετά κατηγορούμενο Νίκο Μανιαδάκη, ο «Μαξιμος Σαράφης» φέρεται να κατέθεσε πως ο ίδιος από τις 18 Ιανουαρίου είχε καταθέσει ότι είχε εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis (σ.σ. τότε ήταν υπό προστασία) αλλά η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη δεν το κατέγραψε ως γεγονός, γιατί δεν ήθελε να τον εμπλέξει, καθώς κάτι τέτοιο θα τον έβγαζε από το καθεστώς της προστασίας.

Ερωτηθείς για το έγγραφο ότι ήταν μάρτυρας και στο FBI, φέρεται να είπε ότι είναι ανακριβές.

Επίσης δεν δέχθηκε να εξεταστεί με κανέναν κατ’ αντιπαράσταση.

 

Τι είπε ο «Σαράφης» με βάση τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

ην ίδια ώρα, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως “με ψεύτικες διαρροές περί αναίρεσης της αρχικής κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιχείρησαν να κρύψουν τον πανικό τους μπροστά στην κατάρρευση της θεωρίας που έστησαν περί δήθεν σκευωρίας”.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος με την ονομασία Μάξιμος Σαράφης δεν άλλαξε τις αρχικές του μαρτυρίες επιβεβαιώνοντας «όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς», σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής επιτροπής.

Και συνεχίζουν οι κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ για όσα είπε ο «Σαράφης»

Εδωσε στοιχεία σχετικά με:

* Το πώς είχε στηθεί το σκάνδαλο.

* Για τον τροφοδότη λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό, γνωστού και ως «Ιερό δισκοπότηρο»

* Για όλες τις εταιρείες πλυντήριο εντός και εκτός Ελλάδας καθώς και πως γινόταν το ξέπλυμα μέσω διαφημιστικών

* Είπε ότι ο Φρουζής είχε σχέσεις με τους υπουργούς Λοβέρδο και Γεωργιάδη και μίλησε για δωροδοκία τους.

* Ανέφερε ότι δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και ο κ. Παπαδημητρίου του KEEΛΠNO, για τα εμβόλια και τον μοριακό έλεγχο HIV.

* Είπε ότι ο Φρουζής παραδεχόταν τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, κρατικών αξιωματούχων και γιατρών.

* Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε όσα είχε καταθέσει για τον ρόλο των Μανιαδάκη και Βουλκίδου, μίλησε για συστηματική διαφθορά χιλιάδων γιατρών, καθώς και για τον έλεγχο των ΜΜΕ προκειμένου να δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα και να μπαίνουν τα καινούρια φάρμακα της εταιρείας στην αγορά.

* Ανέφερε ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση για να καταθέσει

* Είπε ότι οι δωροδοκίες ήταν στο πρόγραμμα της εταιρείας για να επηρεάζονται οι κρατικοί παράγοντες και οι υπουργοί ώστε να εκδίδουν αποφάσεις προς όφελος της Novartis”.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο «Μάξιμος Σαράφης» ανέφερε ότι υπήρχε πρόγραμμα επηρεασμού των δημοσιογράφων και ΜΜΕ για να διαμορφώνουν το κλίμα και να επηρεάζουν τους κρατικούς αξιωματούχους και τους υπουργούς.

ΠΗΓΗ: newsit.gr, news room inthecity.gr

 

Close