Αντιπεριφέρεια ΠειραιάΠεριφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Κατάσχεση ακατάλληλου για κατανάλωση βοδινού κρέατος Πολωνίας

Βόειο κατεψυγμένο κρέας, προέλευσης Πολωνίας, συνολικού βάρους 97 κιλών, το οποίο κρίθηκε μη ασφαλές- ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση εντοπίστηκε από ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Συγκεκριμένα, μετά από ενημέρωση μέσω του Ευρωπαϊκού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (RASFF) για τα τρόφιμα, εντοπίστηκε και δεσμεύτηκε σε εγκεκριμένη ψυκτική αποθήκη, στο Πέραμα η παραπάνω ποσότητα κρέατος.

Στη δεσμευθείσα ποσότητα κατεψυγμένου βόειου κρέατος προέλευσης Πολωνίας, μετά από εργαστηριακό έλεγχο, διαπιστώθηκε η ύπαρξη του αντιβιοτικού οξυτετρακυκλίνη*, σε συγκεντρώσεις υψηλότερες των ανώτατων επιτρεπτών ορίων.

Μετά τα παραπάνω, το συγκεκριμένο προϊόν κρίθηκε μη ασφαλές – ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, αποσύρθηκε από την αγορά και καταστράφηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της κτηνιατρικής νομοθεσίας.

Οι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες τροφίμων από τους ελεγκτες Τροφίμων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πειραιά θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και το επόμενο χρονικό διάστημα σε όλη την τροφική αλυσίδα και σε όλα τα σημεία πώλησης, προκειμένου να διατίθενται στην αγορά ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα.

*Το συγκεκριμένο αντιβιοτικό χορηγείται σε ζώα όταν είναι εν ζωή είτε για την αντιμετώπιση κάποιας ασθένειας ή και για αύξηση του μυικού βάρους.

Για να απορροφηθεί από τον οργανισμό του ζώου απαιτείται περίπου ένα 20ημερο και εν συνεχεία μπορεί να γίνει η σφαγή.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι δεν τηρείται αυτός ο χρονικός περιορισμός.

 

Προτεινόμενα