ΕπικαιρότηταΚόσμος

Καταδικάστηκε η Τουρκία για τις δολοφονίες Τουρκοκυπρίων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά, αθώωσε την Κύπρο και καταδίκασε την Τουρκία για τη δολοφονία της οικογένειας Γκιουζέλγιορτλου.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση από πλευράς Λευκωσίας στην υπόθεση της δολοφονίας της οικογένειας Γκιουζέλγιορτλου. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ΡΙΚ, οι δικαστές έκριναν ομόφωνα ότι η Αγκυρα παραβίασε τις σχετικές πρόνοιες αναφορικά με το δικαίωμα στη ζωή και την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης δολοφονίας της οικογένειας Τουρκοκυπρίων.

Η Αγκυρα καλείται να καταβάλει σε κάθε αιτητή, συγγενή της οικογένειας των δολοφονηθέντων, 8.500 ευρώ για ηθική βλάβη, καθώς και 10.000 συνολικά προς όλους τους αιτητές για δικαστικά έξοδα.

Τα τρία μέλη της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου, πατέρας, μητέρα και κόρη, είχαν δολοφονηθεί τον Ιανουάριο του 2005 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λάρνακας.

Οι δολοφόνοι είχαν διαφύγει στα κατεχόμενα. Στην αρχική του απόφαση, στις 4 Απριλίου του 2017, το Δικαστήριο είχε καταλογίσει ευθύνες σε Λευκωσία και Αγκυρα, λέγοντας ότι οι δύο κυβερνήσεις ήταν υποχρεωμένες να συνεργαστούν για την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης, εντούτοις δεν ήταν προετοιμασμένες να κάνουν τις όποιες υποχωρήσεις από τις θέσεις τους και να εξεύρουν κοινό έδαφος.

Το ΕΔΑΔ είχε αποδεχτεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2017 το αίτημα των κυβερνήσεων Κύπρου και Τουρκίας για παραπομπή της υπόθεσης στη μείζονα σύνθεσή του.

Η τωρινή απόφαση είναι τελεσίδικη.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα