FeaturedΕλλάδαΕπικαιρότητα

Κατά 20% πιο ακριβά φέτος τα σχολικά είδη – Δείτε το “καλάθι των μαθητών”

Το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς θα ηχήσει σε λίγες ημέρες και γονείς και μαθητές έχουν ξεχυθεί για την αγορά των απαραίτητων σχολικών ειδών.

Ωστόσο, φέτος είναι 20% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι, ενώ το κόστος για τον σχολικό εξοπλισμό ενός παιδιού ξεκινά από περίπου 100 ευρώ.

Οι καταστηματάρχες τονίζουν ότι οι αυξημένες τιμές στα σχολικά είδη οφείλονται κατά κύριο λόγο στην τιμή του χαρτιού.

Ηδη από πέρσι οι ανατιμήσεις στο χαρτί έφταναν το 70% με 80%, γι’ αυτό και οι γονείς δεν αγοράζουν πλέον τις ποσότητες που αγόραζαν και είναι πολύ συγκρατημένοι, αφού ο λογαριασμός δεν βγαίνει!

Ερευνα τιμών του ΚΕΠΚΑ, σε τιμές 20 προϊόντων, το κόστος για την αγορά σχολικών για ένα παιδί κυμαίνεται: Για το Δημοτικό από 14,52 ευρώ έως 172,33 ευρώ, ενώ για το Γυμνάσιο και το Λύκειο από 26,72 έως 243,38 ευρώ, ανάλογα με την αξία τους. Σε αυτά μπορεί να προσθέσει κανείς και την έκτακτη αγορά κάποιας ταμπλέτας, ηλεκτρονικού υπολογιστή, εκτυπωτή ή άλλου απαραίτητου τη σήμερον ηλεκτρονικού αντικειμένου.

Οπως επισημαίνεται, στην αγορά μπορούμε να βρούμε ένα πολύ μεγάλο εύρος τιμών και εάν προτιμήσουμε τα ακριβά, τελευταίας μόδας προϊόντα, θεωρώντας ότι έτσι το παιδί μας θα προβληθεί, θα πληρώσουμε 1.086,85% παραπάνω για το Δημοτικό και 810,85% παραπάνω για το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Τα ακριβά και τα εξεζητημένα σχολικά, τονίζει, μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και πρόβλημα κοινωνικής ένταξης για το παιδί, ενώ τα σχολικά είδη είναι εργαλεία μάθησης και όχι επίδειξης.

Ενδεικτικά οι τιμές

Σχολικές τσάντες: 10 – 120 ευρώ

Κασετίνες: 2 – 35 ευρώ

Τετράδια: 1 – 5,50 ευρώ

Μολύβια: 0,20 – 2 ευρώ

Στυλό: 0,20 – 4 ευρώ

·Γόμες από 0,39 έως 5,90 ευρώ,

Ξύστρες από 0,90 έως και 18 ευρώ

Τα μπλοκ ζωγραφικής από το 1 ευρώ, πήγαν στο 1,60 ευρώ

Τα σετ γεωμετρικών οργάνων κυμαίνονται από τα 2,80 ευρώ μέχρι τα 40,00 ευρώ.

Οι μαρκαδόροι (12 τεμ.) πωλούνται πλέον από 5,00

Οι ξυλομπογιές (24 τεμ.) από 3,00 ενώ η τιμή ανεβαίνει ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος.

Την ίδια ωρα, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών με ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ότι ήδη στα ράφια των καταστημάτων υπάρχουν επικίνδυνα και αδικαιολόγητα πανάκριβα σχολικά είδη και παιχνίδια.

«Δυστυχώς, τα σχολικά είδη, ενώ είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από παιδιά και ενώ πολλά μοιάζουν με παιχνίδια, δεν έχουν συμπεριληφθεί στη νομοθεσία για τα παιχνίδια, αλλά σε εκείνη για τη γενική ασφάλεια προϊόντων, για ενήλικες. Είναι σημαντικό να μην αγοράζουμε σχολικά που μοιάζουν με παιχνίδια», τονίζουν οι εκπρόσωποι του Κέντρου.

Τα είδη που πρέπει να δείχνουν οι γονείς μεγάλη προσοχή, είναι τα εξής:

Στυλό που ανάβουν, τα οποία περιέχουν λαμπτήρα και μπαταρία, που μπορεί να καταπιεί το παιδί.

Προϊόντα με διάφορα αρώματα, τα οποία παράγονται από αμφίβολης ασφάλειας χημικά, τα οποία εισπνέει το παιδί.

Είδη που μπορούν να κρεμαστούν στον λαιμό του παιδιού με κορδόνια και μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα.

Στυλό, που μέσα τους «κολυμπούν» διάφορα καρτούν, ψαράκια κ.λπ., τα οποία περιέχουν υγρά αγνώστου προελεύσεως και συνεπειών, εάν το παιδί καταπιεί το υγρό.

Σβηστήρες, που μοιάζουν με φράουλες, οι οποίες απαγορεύεται να κυκλοφορούν, γιατί είναι επικίνδυνες απομιμήσεις.

Το “καλάθι των μαθητών”

Σε ό,τι αφορά τώρα αυτό, περιέχει βασικά σχολικά είδη που θα χρειαστούν οι μαθητές για τις τσάντες τους.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα προϊόν από τις εξής κατηγορίες προϊόντων:

Σχολικές τσάντες

Κασετίνες

Τετράδια (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα)

Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά

Χρωματιστοί μαρκαδόροι

Στυλό

Γόμες

Ξύστρες

Διαβήτες

Χάρακες

Χαρτί για φωτοτυπίες

Στο «καλάθι των μαθητών», το οποίο ισχύει έως τις 3 Οκτωβρίου, μετέχουν τόσο οι επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν στο “καλάθι του νοικοκυριού”, εφ’ όσον διαθέτουν προϊόντα στις προαναφερθείσες κατηγορίες, όσο και εξειδικευμένες επιχειρήσεις πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών.

Ολες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποστέλλουν σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π.μ., κατάλογο με τα προϊόντα και τις τιμές που περιλαμβάνονται στο “καλάθι των μαθητών”.

Οι επιχειρήσεις που μετέχουν στο “Καλάθι του Νοικοκυριού”, θα αποστέλλουν τους καταλόγους μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis και οι υπόλοιπες με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured