ΕπικαιρότηταΠολιτική

Kάπα Research: Τι έδειξε η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές (ΦΩΤΟ)

Πανελλαδική δημοσκόπηση για τον αντίκτυπο των εκλογών της 21ης Μαΐου στην ζωή των Ελλήνων, αλλά και για την πρόθεση ψήφου για τις δεύτερες εκλογές, έκανε η εταιρία δημοσκοπήσεων Kάπα Research.

Η έρευνα αφορά στα συναισθήματα και στην άποψη της κοινής γνώμης μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, στις εκτιμήσεις που κάνουν οι ψηφοφόροι για το μέλλον, στις προσδοκίες τους από τη δεύτερη κάλπη.

Η πρόθεση ψήφου

Στο ερώτημα λοιπόν εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές τι θα ψηφίζατε, το 38.1% απάντησε ΝΔ, ενώ το 18% απάντησε ΣΥΡΙΖΑ.

Το 13,3% απάντησε ΠΑΣΟΚ, το 6,6% απάντησε ΚΚΕ και το 4,2% απάντησε Ελληνική Λύση.

Το 3,2% απάντησε ότι θα ψήφιζε ΝΙΚΗ, το 3,6% θα ψήφιζε ΜέΡΑ25 και το 3,4% άλλο κόμμα.

Τα συναισθήματα

Με βάση την έρευνα οι πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι (21%), και ανακουφισμένοι(14%) από το αποτέλεσμα, ενώ ανησυχία (15%), θυμό (15%) και λύπη (14%) δηλώνει ότι αισθάνεται το 44%.

Η πορεία της χώρας

Το 31% των πολιτών εκτιμά ότι η πορεία της χώρας θα είναι σίγουρα καλύτερη και το 19% εκτιμά ότι η πορεία θα είναι μάλλον καλύτερη. Μάλλον χειρότερη θεωρεί ότι θα είναι το 12% και σίγουρα χειρότερη εκτιμά ότι θα είναι το 26%.

Πού οφείλεται η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας

Το 35% πιστεύει ότι η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιο ικανός για την θέση του πρωθυπουργού, σε σχέση με άλλους αρχηγούς κομμάτων. Το 28% πιστεύει ότι η ΝΔ έχει να επιδείξει θετικό έργο την τετραετία 2019-2023. Το 18% πιστεύει ότι ήταν πιο σαφές το τι σημαίνει η ψήφος στη Ν.Δ., είχε καθαρό μήνυμα. Το 43% πιστεύει ότι η αντιπολίτευση είχε σημαντικές αδυναμίες και αυτό οδήγησε στην νίκη της  κυβερνητικής πλευράς.

Αυτοδυναμία και συγκυβέρνηση

Το 56% πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Μόνο το 28% πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να συγκυβερνήσει με άλλο κόμμα.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα