ΔήμοιΔήμος Ηρακλείου Αττικής

Εντολή Μπάμπαλου για πλήρη έλεγχο στατικής επάρκειας – Κανένα πρόβλημα ασφάλειας στο 1ο Γυμνάσιο πιστοποιούν όλοι οι ειδικοί

Πλήρη ενημέρωση για τα θέματα της κτιριακής ασφάλειας του 1ου Γυμνασίου της πόλης παρείχε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής στην διεύθυνση και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Ειδικότερα, οι μελετητές που πραγματοποιούν αυτή την περίοδο τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολεία της πόλης (έχοντας ολοκληρώσει και παραδώσει τη μελέτη για το 1ο Γυμνάσιο) αλλά και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Προγραμματικών Συμβάσεων και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών της ΚΤΥΠ Θεόδωρος Ηλιόπουλος, πιστοποίησαν και διαβεβαίωσαν τον Δήμο και τους γονείς, ότι σε όλες τις αυτοψίες και τις μελέτες που έχουν γίνει από τον σεισμό του 2019 έως σήμερα (με πιο πρόσφατες τον προσεισμικό έλεγχο και τη νέα προ ημερών αυτοψία κλιμακίου της ΚΤΥΠ) δεν εμφανίζεται καμία ένδειξη ότι η βόρεια πτέρυγα του σχολικού συγκροτήματος, η οποία δεν επηρεάστηκε από τον σεισμό και χρησιμοποιείται για τα καθημερινά μαθήματα, εμφανίζει έστω και το παραμικρό που να υποδηλώνει πρόβλημα στην στατικότητα του κτιρίου.

Τα ίδια ακριβώς πιστοποίησε και ο δρ. Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με ειδίκευση στην αντισεισμική τεχνολογία, ο οποίος, αφού μελέτησε τις έρευνες και τα στοιχεία, συμπέρανε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανησυχίας για την βόρεια πτέρυγα του 1ου Γυμνασίου. «Εάν υπήρχε», υπογράμμισε ο καθηγητής «να είστε σίγουροι ότι θα είχε αναδειχθεί από τον σεισμό του 2019 όπως συνέβη στις άλλες πτέρυγες».

Αντιθέτως, και οι ειδικοί και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων (καθώς διαθέτουν μηχανικούς στις τάξεις τους) συμφώνησαν ότι το στέγαστρο που έπεσε από τμήμα των σεισμόπληκτων κτιρίων του σχολείου (τα οποία τους τελευταίους μήνες ανακατασκευάζονται και είναι απομονωμένα ως εργοταξιακοί χώροι) οφείλεται σε κακοτεχνία περασμένων δεκαετιών, που προστέθηκε κατόπιν της αρχικής κατασκευής του σχολικού κτιρίου, και σε καμία περίπτωση δεν μαρτυρά θέμα συνολικής ακεραιότητας του σχολείου.

Ωστόσο, και παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις που προκύπτουν από τα δεδομένα των ειδικών, τα οποία από τους ελέγχους των τελευταίων ημερών πιστοποιούν για ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο κτίριο της βόρειας πτέρυγας, ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Μπάμπαλος, έδωσε εντολή να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό όλες εκείνες οι διαδικασίες για να εκπονηθεί έλεγχος στατικής επάρκειας στο σύνολο των κτιρίων του 1ου Γυμνασίου.

Οπως είπε χαρακτηριστικά «έχουμε την ίδια και παραπάνω, ίσως, αγωνία με τους γονείς για τα παιδιά μας. Γιατί εμείς έχουμε ευθύνη και αγωνία όχι για ένα ή δύο, αλλά και για τα 450 παιδιά που στεγάζονται στο 1ο Γυμνάσιο και τα οποία θέλουμε να είναι απόλυτα ασφαλή. Για αυτό τον λόγο και επειδή θέλουμε να είμαστε 1000% σίγουροι κυρίως για την ασφάλειά τους αλλά και για να εξασφαλίσουμε την ηρεμία των γονιών, ζητώ από τις υπηρεσίες του Δήμου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να γίνει επιπλέον έλεγχος στατικής επάρκειας, ακόμα και εάν όλοι οι ειδικοί από τους αρμόδιους φορείς πιστοποιούν ότι δεν χρειάζεται. Αλλωστε, έχουμε προβλέψει σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του Δήμου ο οποίος έχει ψηφιστεί από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ευαισθησία για τα παιδιά της πόλης δεν έχει κανείς παραπάνω από όση έχουμε εμείς. Για αυτό και κάνουμε το μέγιστο…».

Οπως συμφωνήθηκε, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα πραγματοποιήσει νέα συνάντηση με την διεύθυνση του 1ου Γυμνασίου και τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου προκειμένου να συστηθούν περαιτέρω τα διαδικαστικά θέματα.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι