Υπουργείο Εσωτερικών

Καμπάνια για τις υποψήφιες γυναίκες «Κατεβαίνω!»

Δράσεις Ισότητας των Φύλων στη Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Απριλίου το πρώτο μέρος του επιμορφωτικού σεμιναρίου για την ενδυνάμωση γυναικών που θα λάβουν μέρος στις εκλογές της 26 Μαΐου.

Πρόκειται για δράση που εντάσσεται στην σχετική καμπάνια με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κατεβαίνω», η οποία σαν στόχο έχει την ενθάρρυνση γυναικών να είναι υποψήφιες σε όλα τα είδη εκλογών στην χώρα μας και στην Ευρώπη, αλλά και προς τους πολίτες εκλογείς για να αποκτήσουν την νοοτροπία επιλογής γυναικών, ισότιμα με τους άνδρες υποψήφιους.

Η καμπάνια έχει δοθεί στην δημοσιότητα μόλις πριν λίγες ημέρες. Πρόκειται για πρωτοβουλία που στηρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και τους εποπτευόμενους φορείς του, την Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) και το Κέντρο Έρευνας Ισότητας Φύλων (Κ.Ε.Θ.Ι.).

Την επιμέλεια για την δημιουργία της καμπάνιας είχε αναλάβει το ΚΕΘΙ και αφορά σε τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και έντυπο υλικό προβολής.

Για την ενίσχυση της προσπάθειας αυτής αλλά και για άλλα σημαντικά θέματα του τομέα, επισκέφτηκαν την Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδια του κρατικού τομέα για την Ισότητα των Φύλων Μ. Χρυσοβελώνη, και η πρόεδρος του ΚΕΘΙ Ειρ. Αγαθοπούλου.

Συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) Στ. Παππά, και τον διευθύνοντα σύμβουλο του φορέα, Σ. Παναγιωτίδη, προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους τα εξής:

  • Τη συνδρομή της διοίκησης του ΟΑΣΘ στην προώθηση της καμπάνιας για την υποστήριξη των υποψήφιων γυναικών.
  • Τους τρόπους επίλυσης προβλημάτων μεταφοράς από και προς τις Δομές υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας που λειτουργούν στην Θεσσαλονίκη.

Οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΘ δέχτηκαν να συνδράμει ο φορέας στην προώθηση της καμπάνιας, τόσο με προβολή μηνύματος στις οθόνες τηλεματικής, που βρίσκονται στις στάσεις και το εσωτερικό των λεωφορείων, όσο και με ανάρτηση σχετικής αφίσας επίσης στο εσωτερικό τους. Θετική ήταν επίσης και η ανταπόκριση για τις μεταφορές.

Στη συνέχεια, οι Μ. Χρυσοβελώνη και Ειρ. Αγαθοπούλου παρευρέθηκαν στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη για την έναρξη του επιμορφωτικού σεμιναρίου.

Η πρόεδρος του ΚΕΘΙ αφού καλωσόρισε τις συμμετέχουσες, επισήμανε τη σημασία της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή του τόπου και παρουσίασε την νέα καμπάνια με κεντρικό μήνυμα «Κατεβαίνω!».

Η υφυπουργός Εσωτερικών έκανε σύντομη τοποθέτηση διατυπώνοντας το πολιτικό νόημα της προσπάθειας που καταβάλλεται με τα σεμινάρια και την καμπάνια, ενώ ενημέρωσε πως συνδέονται με τις υπόλοιπες νομοθετικές παρεμβάσεις, πράξεις και δράσεις που έχουν ολοκληρώσει μία κρίσιμη ενότητα πολιτικών γύρω από τα ζητήματα υποστήριξης των γυναικών της χώρας, γύρω από τα ζητήματα Ισότητας Φύλων, κατά την τελευταία τετραετία.

Η καμπάνια του ΚΕΘΙ

Το ΚΕΘΙ σχεδίασε και «τρέχει» από σήμερα μια νέα καμπάνια, σε συνεργασία με τη ΓΓΙΦ και το Υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο την κινητοποίηση των γυναικών σε όλη την Επικράτεια και την ενθάρρυνσή τους να συμμετάσχουν ως υποψήφιες στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές και τις Ευρωεκλογές.

Η καμπάνια εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου gynaikes-politiki.gr, το οποίο υποστηρίζει τις αιρετές και τις υποψήφιες γυναίκες, προκειμένου να διευρυνθεί η συμμετοχή τους σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και να ενισχυθεί η εκπροσώπησή τους στους πολιτικούς θεσμούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Το χαμηλό ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης στους πολιτικούς θεσμούς αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο: Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ποσοστό των γυναικών εκπροσώπων της Ελλάδας είναι 23,8%, ενώ ο μέσος όρος του ποσοστού για τα 28 κράτη της ΕΕ φτάνει το 36,4%. Αντίστοιχα, η εκπροσώπηση γυναικών στα τοπικά/δημοτικά συμβούλια της Ελλάδας φτάνει μόλις στο 17,3%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ αγγίζει το 32,1%.

Η ιδέα για την καμπάνια του ΚΕΘΙ με κεντρικό μήνυμα «Κατεβαίνω» ξεκινά από μια απλή καθημερινή λέξη και τον συνδυασμό της κυριολεκτικής και της μεταφορικής της σημασίας.

Η φράση «κατεβαίνω» έτσι όπως χρησιμοποιείται καθημερινά από τις γυναίκες («Δεν αργώ, κατεβαίνω!», «κατεβαίνω στο κέντρο», «Κατεβαίνω σε 5’») χρησιμοποιείται για να δείξει πως αυτή τη φορά οι γυναίκες κατεβαίνουν αλλιώς: ως υποψήφιες στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές. Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας εκφράζεται με το hashtag #EklegoumekaiGynaikes.

Η Ειρήνη Αγαθοπούλου, πρόεδρος του ΚΕΘΙ, δήλωσε σχετικά με την καμπάνια:

Η ενδυνάμωση της σχέσης των γυναικών με την πολιτική αποτελεί έναν από τους βασικούς προγραμματικούς άξονες του ΚΕΘΙ. Οι εκλογές της 26ης Μαΐου είναι μια ευκαιρία να απευθυνθούμε σε όλες τις γυναίκες της χώρας.

Είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε τις υποψήφιες, με μια καμπάνια που μιλάει απλά και δείχνει ότι η πολιτική είναι μέρος της ζωής όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από το φύλο τους.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας για τις επερχόμενες εκλογές είναι έως 6 Μαΐου. Η καμπάνια «Κατεβαίνω» υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του ΚΕΘΙ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τη ΓΓΙΦ και θα αναπτυχθεί σε online και offline μέσα.

Η ομιλία της υφυπουργού

Αγαπητές φίλες,

Αγαπητοί φίλοι

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να υποστηρίξουμε την γυναικεία συμμετοχή και εκλογή στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

Συμπράττουμε ως Υπουργείο Εσωτερικών, με ευθύνη του ΚΕΘΙ, με την δουλειά των στελεχών του και της προέδρου του της Ει. Αγαθοπούλου, αξιοποιώντας το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), με την συνδρομή και της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ασφαλώς μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης που μας φιλοξενεί και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπροσώπους φορέων και την κοινωνία των πολιτών.

Χαιρετίζουμε την σημερινή πρωτοβουλία του ΚΕΘΙ, επιστημονικού και στρατηγικού μας εταίρου στο έργο των κρατικών πολιτικών ισότητας.

Όπως χαιρετίζουμε όσες προηγήθηκαν και όσες ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες, αλλά και τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για την αρχή, αλλά για την συνέχεια της προσπάθειας να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε την συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και βέβαια χαιρετίζουμε την σύμπραξη με την τοπική αυτοδιοίκηση, σήμερα εδώ, στον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια που φιλοξένησε ή θα φιλοξενήσει το επόμενο διάστημα τα επιμορφωτικά σεμινάρια του ΚΕΘΙ για την ενίσχυση και εμψύχωση γυναικών υποψηφίων, προκειμένου να επιτύχουν την συμμετοχή αλλά και την εκλογή τους σε όργανα, θέσεις και διαδικασίες εξουσίας.

Η σύμπραξη αυτή δεν είναι άσχετη με τα Σύμφωνα Συνεργασίας που υπογράψαμε τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο ως Υπουργείο Εσωτερικών με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ για την υλοποίηση πολιτικών ισότητας των φύλων που θα κληθούν να υλοποιήσουν οι αιρετές και αιρετοί και Α’ και Β’ βαθμού όπως θα προκύψουν από τις εκλογές του Μαΐου.

Όμως περιμένω να εκλεγούν γυναίκες για να εφαρμόσουν αυτά τα σύμφωνα. Να πάρουν οι ίδιες την υπόθεσή τους στα χέρια τους.

Οι ίσες ευκαιρίες στην πολιτική, η συμμετοχή όλο και περισσότερων γυναικών στον πολιτικό στίβο, είναι ένας συνεχής αγώνας που έχει καταβολές από τον αγώνα των γυναικών για ίσα εργασιακά δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Από την αναγνώριση της ιδιότητας του πολίτη στις γυναίκες στο Σύνταγμα του 1864, μέχρι την αρχή της ισότητας των δυο φύλων με το Σύνταγμα του 1975.

Από το μερικό δικαίωμα ψήφου στις Δημοτικές εκλογές στις 11 Φεβρουαρίου 1934 και τις βουλευτικές στις 19 Φεβρουαρίου 1956, μέχρι την πρώτη υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών υποψηφίων το 2008 στο 1/3 του αριθμού των υποψηφίων στο σύνολο της Επικράτειας και την φετινή, με την ψήφιση του Νόμου Πλαισίου για την Ισότητα των Φύλων που είχα την τιμή να εισηγηθώ στην Βουλή και που εγκρίθηκε στις 19 Μαρτίου που θεσμοθετεί την υποχρεωτική συμμετοχή υποψήφιων από κάθε φύλο σε τουλάχιστον 40% σε κάθε εκλογική Περιφέρεια.

Από την εκλογή των πρώτων γυναικών βουλευτών και της πρώτης γυναίκας δημάρχου στην Κέρκυρα, μέχρι το 2015 και την εκλογή 70 γυναικών στην Εθνική Αντιπροσωπεία, τον μεγαλύτερο ως τώρα αριθμό και 15 γυναικών Δημάρχων στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε 5 πόλεις εκλέχθηκαν για πρώτη φορά γυναίκες Δήμαρχοι και στον Αη Στράτη, η Μαρία Κακαλή αποτέλεσε τη νεότερη ηλικιακά Δήμαρχο της χώρας, απόδειξη ότι δεν υπάρχουν οχυρά, δεν υπάρχουν στεγανά, δεν υπάρχει αδύνατο, εκτός από αυτό που εμείς οι ίδιες δεν θα θελήσουμε να συμβεί.

Γυναίκες είναι δύο από τους 13 Περιφερειάρχες και 12 από τους 58 αντιπεριφερειάρχες.

Σήμερα μιλάμε για βουλεύτριες, διαμορφώνουμε δηλαδή ένα νέο λεξιλόγιο εμείς οι ίδιες και μια νέα νοοτροπία και διεκδικούμε το καλύτερο με συνεργασίες πέρα από κόμματα, πέρα από προσωπικές φιλοδοξίες. Ίσως γιατί η πρώτη ιδεολογία είναι ακριβώς αυτή: να μάθεις να συνεργάζεσαι για κοινούς στόχους.

Το ίδιο μας διδάσκει και η Ευρώπη. Το 1952 οι γυναίκες ευρωβουλεύτριες έφταναν μόλις στο 1,3%, το 2018 στο 36,1%

Οι Γυναίκες Αντιπρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου είναι 5 σε σύνολο 14 και οι γυναίκες Πρόεδροι ή Αντιπρόεδροι σε Επιτροπές και Υπο-Επιτροπές του είναι 12 σε σύνολο 24, δηλαδή οι μισές, ενώ σχεδόν 60% του προσωπικού του Ευρωκοινοβουλίου είναι γυναίκες.

Είναι ένας αγώνας που οφείλουμε να τον συνεχίσουμε, να αναγνωρίσουμε ό,τι κατακτήθηκε, να τιμήσουμε τις προσπάθειες προκατόχων μας και να συμπληρώσουμε, να προσθέσουμε, να συνθέσουμε.

Τα σεμινάρια εμψύχωσης και ενδυνάμωσης, οι δράσεις δικτύωσης, η συμβουλευτική στήριξη, οι παράλληλες δημόσιες εκδηλώσεις, οι μελέτες και έρευνες που θα εκπονηθούν με βάση αυτή την εμπειρία, συμπίπτουν με την εκστρατεία προώθησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ΚΕΘΙ για την ενθάρρυνση της γυναικείας συμμετοχής στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις με τίτλο «Κατεβαίνω αλλιώς».

Μία έξυπνη καμπάνια που ετοιμάστηκε και θα αρχίσει να προβάλλεται αυτές τις ημέρες και εδώ στην Θεσσαλονίκη, ακόμη και μέσα στα λεωφορεία, αφού σήμερα συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, τον Στέλιο Παππά, να μπουν οι αφίσες της καμπάνιας στις προθήκες των οχημάτων.

Και θέλω δημόσια να τον ευχαριστήσω για την χορηγία των θέσεων προβολής της καμπάνιας μας που γίνεται για την υποστήριξη των γυναικών στην πολιτική, για την βελτίωση της κοινωνίας μας.

Για εμάς είναι θέμα δημοκρατίας, είναι ζήτημα πολιτικού πολιτισμού, είναι προϋπόθεση αξιοκρατίας, είναι επιδίωξη ισότητας και ζητούμενο μιας κοινωνίας καλύτερης από αυτήν και που κληρονομήσαμε και που ζούμε και που οφείλουμε να παραδώσουμε.

Αλλά είναι και ζήτημα οικονομίας και εθνικού συμφέροντος. Είμαστε που είμαστε λίγοι, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε έξω από την πόρτα της εξουσίας τα μισά μυαλά της Ελλάδας.

Δεν εθελοτυφλούμε. Γνωρίζουμε και τις παθογένειες και τις αδυναμίες, τα στερεότυπα και τον σεξισμό, την επιφυλακτικότητα, την καχυποψία ή και την άρνηση ακόμη και των ίδιων των γυναικών να στηρίξουν γυναίκες υποψήφιες.

Ο χώρος της πολιτικής, δεν είναι ιδανικός, δεν είναι ένας κόσμος αγγέλων, δεν είναι διαφορετικός από ό, τι συμβαίνει οπουδήποτε όπως στην εκπαίδευση, την πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή κοινότητα, τις επιστήμες, την έρευνα και την καινοτομία, τις Τέχνες, τη διαφήμιση, την Επικοινωνία και τα media, την οικονομία, το εμπόριο και το επιχειρείν, τον στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα της μισθωτής εργασίας ή τον ιδιωτικό και τον στίβο της ελεύθερης οικονομίας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εν ολίγοις οποιονδήποτε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η καθημερινή επαφή με γυναίκες είτε ως φυσικά πρόσωπα ή ως εκπρόσωπους φορέων από τον περασμένο Αύγουστο που ανέλαβα καθήκοντα Υφυπουργού Εσωτερικών έως σήμερα, με κάνει να το επιβεβαιώνω. Έχω συναντήσει πάνω από 2.000 εκπροσώπους που εμπλέκονται στα θέματα Ισότητας, ανά την Ελλάδα.

Έκανα αυτές τις επαφές στο πλαίσιο κορύφωσης μιας πολιτικής εκστρατείας για την αποκατάσταση του ισότιμου χώρου και πεδίου ευκαιριών που πρέπει να έχουν οι γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα.

Αυτή η προσπάθεια ξαναξεκίνησε το 2015:

  • δημιουργήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016-2020, ο μπούσουλας των κρατικών πολιτικών που επιμελήθηκε, ο άλλος εποπτευόμενος οργανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών, η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων με επικεφαλής την συνεργάτιδα μου, την Φωτεινή Κούβελα.
  • κυρώθηκε, έγινε νόμος του Κράτους η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» για την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και της βίας.
  • ψηφίσθηκε ο Νόμος-Πλαίσιο για την Ισότητα των Φύλων που προβλέπει το σύνολο πολιτικών που έχει την ευθύνη να εφαρμόζει κάθε δημόσιος και ιδιωτικός οργανισμός που δρα στην χώρα μας για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στην εργασία, στην πολιτική όλων των βαθμίδων.

Η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη πήγε τα πράγματα αρκετά πίσω. Το 2015 που αναλάβαμε, όχι απλώς δεν εφαρμόζονταν νέες πολιτικές για την Ισότητα, αλλά ψιθυριζόταν ότι ήταν απαίτηση των θεσμών να καταργηθεί η ΓΓΙΦ και ίσως να κλείσει το ΚΕΘΙ.

Δηλαδή να κλείσουν 62 Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας που υποστηρίζουν γυναίκες θύματα βίας, στην προσπάθεια τους να σταθούν στα πόδια τους!

Για τις δομές αυτές το 2015 εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέχρι το 2020, ενώ με τον τελευταίο νόμο που περάσαμε τον Μάρτιο στην Βουλή, μετά το 2020 εντάσσονται στις υπηρεσίες πρόνοιας του Κράτους, όπως έγινε με το Βοήθεια στο Σπίτι.

Σήμερα κάθε δημοκρατική γυναίκα στην Ελλάδα, άσχετα με ποιο κόμμα ανήκει, μπορεί να αδράξει ευκαιρίες με το ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικών που πετύχαμε και που σας εξέθεσα περιληπτικά.

Όλα τα παραπάνω θα πάνε εν πολλοίς χαμένα, αν δεν πετύχουμε την εκλογή μας, όσες περισσότερες γίνεται. Και αν ύστερα, δεν γίνουμε επιτυχημένες μέσα από το έργο μας.

Σας προσκαλώ να δώσετε όλα όσα μπορείτε για να εκλεγείτε, να αξιώσετε θέσεις στις νέες Δημοτικές και Περιφερειακές Επιτροπές που προβλέπει η νέα νομοθεσία, και να βρεθούμε μετεκλογικά για να αξιοποιήσουμε περαιτέρω όσα φτιάχτηκαν για εμάς.

  • στις εκλογές αυτές λοιπόν οι γυναίκες: ΚΑΤΑΙΒΑΙΝΟΥΜΕ αλλιώς.
  • μετεκλογικά, περισσότερες εκλεγμένες, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στην εξουσία αλλιώς.
  • αν γίνουμε πολλές και αποδειχθούμε και καλές, ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ σε ισότιμο επίπεδο στην Ελλάδα, εκεί που μας αξίζει, είτε έτσι, είτε και αλλιώς.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Close