ΕπικαιρότηταΚόσμος

«Καμπανάκι» του ΟΗΕ: Δραματική αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου

Η συγκέντρωση αερίων που προκαλούν το “φαινόμενο του θερμοκηπίου” κατέρριψε νέο ρεκόρ το 2020, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι ο κόσμος είναι μακράν του να φτάσει τους στόχους για μείωση των αυξανόμενων θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα έφθασαν τα 413,2 μέρη ανά εκατομμύριο το 2020, σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη του μέσου ποσοστού της τελευταίας δεκαετίας, παρά μια προσωρινή μείωση των εκπομπών στη διάρκεια των lockdown λόγω της COVID-19.

Ο γενικός γραμματέας της υπηρεσίας, Πετέρι Τάαλας, δήλωσε πως ο τρέχων ρυθμός αύξησης των αερίων που εγκλωβίζουν τη θερμότητα, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας «πολύ πιο πάνω» από τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015 για αύξηση 1,5 βαθμού Κελσίου αυτόν τον αιώνα, σε σχέση με τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής.

«Εχουμε ξεφύγει μακράν», είπε. «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τα βιομηχανικά, ενεργειακά και μεταφορικά συστήματά μας και όλο τον τρόπο ζωής», είπε, απευθύνοντας έκκληση για «δραματική αύξηση» των δεσμεύσεων στη διάσκεψη COP26 που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα της Σκωτίας Γλασκώβη, με σκοπό να ενισχύσουν τη δράση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η ετήσια έκθεση της εδρεύουσας στη Γενεύη υπηρεσίας του ΟΗΕ μετρά τη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υποξειδίου του αζώτου, των αερίων που (υπερ)θερμαίνουν τον πλανήτη και προκαλούν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες και οι έντονες βροχοπτώσεις.

Η έκθεση επιβεβαιώνει, όπως αναμενόταν, πως η οικονομική επιβράδυνση λόγω της COVID-19 «δεν είχε οποιαδήποτε ευδιάκριτη επίδραση στα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου και στα ποσοστά μεγέθυνσής τους».

Στην έκθεση προστίθεται ότι οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν πως τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, του αερίου που συμβάλλει περισσότερο στην υπερθέρμανση, συνέχισαν να αυξάνονται το 2021.

Ακόμη και αν υπάρξει τώρα μεγάλη μείωση των εκπομπών, οι επιστήμονες για το κλίμα λένε πως η τάση υπερθέρμανσης θα παραμείνει ακέραιη επειδή οι παλιότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραμένουν στην ατμόσφαιρα για δεκαετίες.

Η έκθεση του WMO μεταφέρει επίσης ανησυχίες για την ικανότητα των ωκεανών και του εδάφους να απορροφήσουν περίπου τις μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λέγοντας ότι η απορρόφηση των ωκεανών μπορεί να μειωθεί λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών της επιφάνειας της θάλασσας και άλλων παραγόντων.

Αυτές οι καταβόθρες ενεργούν ως εμπόδια και αποτρέπουν το ενδεχόμενο πιο δραματικών αυξήσεων της θερμοκρασίας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα