ΕπικαιρότηταΚόσμος

Καμπανάκι από Λαγκάρντ για την Ευρωζώνη – Ο πληθωρισμός της είναι πολύ υψηλός

Photo by Twitter @Lagarde

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πολύ υψηλός και η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να πασχίσει να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της του 2%, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην επίλεκτη Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού. Εχθές, επιβεβαιώθηκε από τα τελικά στοιχεία της Eurostat ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 6,9% τον Μάρτιο από 8,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για την Ελλάδα να διαμορφώνεται στο 5,4%.

Για το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πληθωρισμός αποδυναμώθηκε στο 8,3% από 9,9% που ήταν τον Φεβρουάριο. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Λουξεμβούργο (2,9%), Ισπανία (3,1%) και Ολλανδία (4,5%), ενώ τα υψηλότερα σε Ουγγαρία (25,6%), Λετονία (17,2%) και Τσεχία (16,5%). Στη χώρα μας ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 4,6%.

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός υποχώρησε σε 25 χώρες και αυξήθηκε σε δύο. Τη μεγαλύτερη συμβολή στο τελικό ποσοστό είχε ο τομέας των τροφίμων, ποτών και καπνού (3,12%), των υπηρεσιών (2,1%), μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (1,71%), ενώ στην ενέργεια καταγράφηκε πτώση των τιμών κατά 0,05%.

Στην Ελλάδα οι τιμές των τροφίμων παρουσιάζουν αύξηση 14,3%.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα