PlusΕπικαιρότηταΠολιτισμός

Καλλιτέχνες: Δεν θα δεχθούμε μπαλώματα στις τρύπες που άνοιξε το Προεδρικό Διάταγμα

Τη συνέχιση του αγώνα ανακοινώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος εναντίον της υποβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών μετά την ανάρτηση του πρωθυπουργού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο από το Προεδρικό Διάταγμα.

«Μετά από σαράντα μέρες κινητοποιήσεων σύσσωμου του καλλιτεχνικού κόσμου και την ώρα που το Σωματείο μας έδινε συνέντευξη τύπου για το θέμα της υποβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών και τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα “με εντολή Μαξίμου”» σημειώνει η Ομοσπονδία τονίζοντας ότι «παρά την μακροσκελή ανάρτηση (που περιλαμβάνει, μάλιστα, και ανακρίβειες πχ τη “διάκριση” μεταξύ διοικητικών και καλλιτεχνικών θέσεων), δεν μας λέει τίποτα περισσότερο από αυτά που οι υπουργοί του επαναλαμβάνουν συνεχώς στον δημόσιο διάλογο».

«Ο Πρωθυπουργός διατείνεται ότι δεν θα μετακυλήσει το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, δεν εξαγγέλλει τίποτα πιο συγκεκριμένο από επιτροπές (φυσικά χωρίς την παρουσία των συλλογικών οργάνων των καλλιτεχνών, παρά μόνο σε “συμβουλευτικό” επίπεδο) που θα διαβουλευτούν ώστε να νομοθετήσουν το… 2025! Θυμίζουμε ότι τέτοιες επιτροπές έχουν δημιουργηθεί από πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς όμως να καταφέρουν να παράξουν απτά αποτελέσματα. Θα θέλαμε πολύ να πιστέψουμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα το καταφέρει, αλλά η μέχρι τώρα αντιμετώπισή της προς τον κλάδο μας, δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, ειδικά όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος χαρακτηρίζει ως πρόοδο την παραδοχή ότι χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να παρακαμφθούν τα προβλήματα που δημιουργεί το Προεδρικό Διάταγμα. «Μέχρι τώρα ακούγαμε μονότονα ότι ένα τόσο σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Βορίδη, νομοθέτημα, δεν θα φέρει καμία αλλαγή στο επαγγελματικό μας καθεστώς».

Διερωτάται ωστόσο: «Ομως για μία ακόμη φορά μένουμε με την απορία, γιατί ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται και αυτός περίπλοκες νομικές ακροβασίες που θα παρακάμπτουν το ΠΔ και δεν το τροποποιεί απλώς ώστε να εντάξει τις ειδικότητές μας στο ΤΕ; Τι ή ποιος τον εμποδίζει να κάνει αυτό το τόσο απλό, που θα είχε γλυτώσει και εκείνον και εμάς από πολλά προβλήματα;»

«Ας μην πελαγοδρομούμε. Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να φέρει νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του καλλιτεχνικού κλάδου, θα πρέπει να το κάνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (ειδικά όταν η Βουλή φημολογείται πως θα κλείσει άμεσα).

ΠΟΤΕ θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση; Σε ποια ΑΚΡΙΒΩΣ ημερομηνία; Και το σημαντικότερο, με ΠΟΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ; Δεν θα δεχθούμε καμία λύση που να μπαλώνει απλώς τις τρύπες που άνοιξε το ΠΔ».

Οι καλλιτέχνες δηλώνουν ακόμη πως η σημερινή ανάρτηση έγινε με μόνο στόχο να κάμψει τη διαφαινόμενη ήδη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, μέχρι τουλάχιστον να δουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Plus