FeaturedΕλλάδαΕπικαιρότητα

Κακοκαιρία Barbara: Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Υποχρεωτικές θα είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για όλα τα οχήματα, έπειτα από απόφαση που ελήφθη σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» και κάνοντας χρήση του νέου Κ.Ο.Κ. που ισχύει το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα περιφέρειες και δήμοι, ενώ ήδη τίθενται σε εφαρμογή επιχειρησιακά σχέδια για τις πυκνές χιονοπτώσεις που αναμένονται.

Από το πρωί του Σαββάτου αυστηροί έλεγχοι

Επισήμανε μάλιστα ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες (ή αντιολισθητικά μέσα) και προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους από το πρωί του Σαββάτου. Αύριο θα γίνει ευρεία σύσκεψη για την κακοκαιρία.

Να τονίσουμε ότι το πρόστιμο είναι 80 ευρώ για όσους δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Σημειώνεται ότι ένα ζευγάρι αλυσίδων κοστίζει περίπου 50 ευρώ, ενώ οι χιονοκουβέρτες τιμώνται από 50-80 ευρώ.

Η Πολιτική Προστασία κάνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων, να αποφύγουν οποιαδήποτε μη απαραίτητη μετακίνηση.

Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ για τις αντιολισθητικές αλυσίδες

Με βάση την τελευταία ρύθμιση του υπουργείου Μεταφορών, οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις από τον Οκτώβριο και έπειτα.

Με βάση τη σχετική Απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S).

Να σημειώσουμε εδώ ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, ο κόσμος έχει κάνει ουρές για να αγοράσει αντιολισθητικές αλυσίδες.

«Κάθε χρόνο όταν ξεκινάει χιονόπτωση δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα και όλοι παρατηρούμε σε συγκεκριμένα σημεία νταλίκες να διπλώνουν, αυτοκίνητα να κολλάνε και να μπλοκάρει ο δρόμος. Αυτό διότι, κακώς επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων που δεν ‘‘φοράνε’’ αντιολισθητικές αλυσίδες ή δεν φέρουν χιονολάστιχα» έχει δηλώσει στο παρελθόν για το θέμα ο κ. Παπαδόπουλος.

«Οι οδηγοί, λοιπόν, μπορούν εύκολα να έχουν τις αλυσίδες τους στο όχημα, στον χώρο όπου έχουν είτε τη ρεζέρβα ή το κιτ επισκευής του ελαστικού. Άρα είτε θα έχεις τις αλυσίδες στο αυτοκίνητό σου, όπως έχεις το φαρμακείο και τον πυροσβεστήρα, είτε τις βάζεις στο όχημα όταν ανακοινωθεί από την Τροχαία ή την Πολιτική Προστασία ότι θα έχει χιόνι ή παγετό» πρόσθετε.

Η τήρηση των ανωτέρω αντιολισθητικών μέσων καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

Πότε δεν είναι υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Συνεπώς, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση.

Ειδικότερα, υπενθυμίζονται τα εξής:

  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.
  • Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.
  • Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα
  • Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.
  • Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
  • Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι στην περίπτωση ενοικίασης αυτοκινήτων, εφόσον ζητηθεί από τον μισθωτή η προμήθεια αντιολισθητικών μέσων και αναγραφεί το αίτημά του στο μισθωτήριο συμβόλαιο, η εκμισθώτρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παράσχει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον δεν ζητηθεί, η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τον τρόπο που τοποθετούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες:

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured