FeaturedΕλλάδαΕπικαιρότητα

Κακοκαιρία Barbara: Στάλθηκαν τα πρώτα μηνύματα από το «112»

Προ των πυλών είναι το πρώτο σοβαρό κύμα ψύχους του εφετινού χειμώνα η κακοκαιρία Barbara.

Από αύριο μέχρι και την Τρίτη, η κακοκαιρία Barbara που έρχεται από τη βόρεια Ευρώπη θα πλήξει και τη χώρα μας, φέρνοντας χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, πιθανόν και στο κέντρο της Αθήνας.

Ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά δέκα βαθμών δημιουργώντας τις συνθήκες για επικράτηση ισχυρού παγετού στα ηπειρωτικά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις στα πελάγη, έως 9 μποφόρ.

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις των αρμόδιων φορέων, Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, Περιφέρειας και Δήμων, για τον καλύτερο συντονισμό και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Κακοκαιρία Barbara: Μηνύματα από το 112

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας και των Σποράδων προειδοποιώντας του για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου στην περιοχή τους.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Αττικής προειδοποιώντας τους για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου στην βόρεια, βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική.

Το βράδυ αναμένεται να σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα του 112 σε κατοίκους περισσότερων περιοχών του λεκανοπεδίου.

Παράλληλα, εξετάζεται η πιθανότητα να εκδοθούν και άλλα προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους και άλλων περιοχών ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας, ενώ αποφασίστηκε να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία.

Υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο με αντιολισθητικά μέσα. Οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους. Από σήμερα το πρωί και τις επόμενες ημέρες ειδικά συνεργεία της Τροχαίας βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού μας δικτύου και πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους.

Σε ετοιμότητα Περιφέρεια και Δήμοι

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός, επιχειρώντας να προετοιμαστεί ενόψει της κακοκαιρίας, που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τις επόμενες ώρες αναμένεται να χτυπήσει με δριμύ ψύχος και χιονοπτώσεις μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

“Έχουμε στην διάθεσή μας αυτή την στιγμή 75-80 εκχιονιστικά μηχανήματα και χωματουργικά, καθώς και γερανούς για βοήθεια απεγκλωβισμού αυτοκινήτων αν εγκλωβιστούν σε πάγο ή σε χιόνι, καθώς και μηχανήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν με τους σφοδρούς ανέμους έχουμε πτώσεις δέντρων” τόνισε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης.

Περισσότερα από 50 εκχιονιστικά μηχανήματα με αλατιέρες διαθέτει ο Δήμος Διονύσου ενώ στόχος είναι σε συνεργασία με την Περιφέρεια να μείνουν ανοιχτοί κεντρικοί οδικοί άξονες αρμοδιότητάς τους. 10.000 τόνους αλάτι έχει προμηθευτεί η περιφέρεια Αττικής, 500 τόνους έχει στην διάθεσή του ο Δήμος Διονύσου και άλλους 100 ο Δήμος Πεντέλης.

Βουλκανιζατέρ και βενζινάδικα δεν σταμάτησαν από το πρωί να πωλούν αντιολισθητικές αλυσίδες και να δίνουν οδηγίες για την τοποθέτησή τους. Αρκετές διαστάσεις ελαστικών έχουν ήδη εξαντληθεί από τα περισσότερα καταστήματα. Άνδρες της Αττικής Οδού κάνουν ελέγχους σε διάφορα σημεία προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι οδηγοί έχουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες, ή χιονοκουβέρτες.

Οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων, να ταξιδεύουν μόνο αν είναι αναγκαίο, εφόσον έχουν ενημερωθεί για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, πάντα έχοντας αντιολισθητικές αλυσίδες και γεμάτο ρεζερβουάρ με καύσιμα.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured