ΕπικαιρότηταΠολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια στην προσπάθεια για κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη

Στην προσπάθεια της Ευρώπης να είναι η πρώτη ήπειρος κλιματικά ουδέτερη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη φιλοδοξία η Ελλάδα να διαδραματίσει τον ρόλο του πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Αυτήν ακριβώς τη φιλοδοξία του εξέφρασε κατά την ομιλία του στην Κορινθία, στα εγκαίνια της νέας φωτοβολταϊκής μονάδας της εταιρείας R Energy 1, συνολικής ισχύος 10 MW.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αποτελεί υποχρέωσή μας, όχι απλά εθνική, όχι απλά ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια, να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν πλανήτη στην κυριολεξία κατεστραμμένο. Ως Ευρώπη έχουμε ήδη αναλάβει τις δικές μας δεσμεύσεις. Θα είμαστε η πρώτη ήπειρος κλιματικά ουδέτερη το 2050. Και η φιλοδοξία μου είναι η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός σε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια».

«Δεν υπάρχει πια καμιά απολύτως αμφιβολία ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και των υπολοίπων αερίων του θερμοκηπίου συνεισφέρουν σημαντικά στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μας», είπε ο κ. Μητσσοτάκης και εξήρε τα πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την κοινωνία.

Σχετικά με την επένδυση φωτοβολταϊκού πάρκου που εγκαινιάστηκε στην Κορινθία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι ίδιες τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι ωφελημένες από τέτοιες επενδύσεις», διότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πιο φθηνό ρεύμα, σε αντισταθμιστικά οφέλη, αλλά και γιατί τελικά κάθε επένδυση δημιουργεί θέσεις εργασίας, είτε στην κατασκευή, είτε στη συντήρηση. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι τοπικές κοινωνίες να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια», επισήμανε ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε και δεν είναι εφικτό να βάλουμε παντού ανανεώσιμες πηγές.

Και για αυτό, όπως είπε, «και επιμένουμε πάρα πολύ στη σωστή χωροθέτηση, στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου που διέπει το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στο άνοιγμα νέων ευκαιριών, νέων προκλήσεων, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε το πολύ πλούσιο αιολικό δυναμικό το οποίο έχουμε και στις θάλασσές μας».

Παραλλήλως υπενθύμισε ότι «πριν από δύο χρόνια ακριβώς, στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο του 2019, είχα εξαγγείλει τολμηρά την απόφασή μας να απεξαρτηθούμε πολύ γρήγορα από τν λιγνίτη και να κλείσουμε και την τελευταία μονάδα παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από λιγνίτη, το αργότερο έως το 2028. Ολοι τότε έσπευσαν να αμφισβητήσουν αυτήν την επιλογή. Αισθάνομαι ότι σήμερα έχουμε δικαιωθεί».

Αναφορά έκανε επίσης και στην μετάβαση από τον λιγνίτη σε νέες μορφές ενέργειας, με την υπογράμμιση ότι στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, ο λιγνίτης είναι εξαιρετικά ακριβός.

«Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας εξασφαλίζοντας σημαντικούς πόρους για τη δίκαιη μετάβαση περιοχών όπως η Δυτική Μακεδονία αλλά και η Μεγαλόπολη και έχουμε δικαιωθεί επίσης διότι τα οικονομικά του λιγνίτη πολύ απλά δεν βγαίνουν. Ο λιγνίτης είναι πάρα πολύ ακριβός πια», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στον αντίποδα, «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σήμερα δεν είναι απλά φιλικές προς το περιβάλλον, είναι και φθηνές».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα