ΕπικαιρότηταΠολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Εστειλε μήνυμα προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό

Μήνυμα στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το Συμβούλιο εξέφρασε την στήριξή του στις χώρες – μέλη για το ζήτημα της προστασίας των συνόρων, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των προκλήσεων εκ μέρους της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων -ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή τις προκλητικότητας- και τόνισε ότι «νομίζω γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη συζήτηση για την ενέργεια, που πργματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητστάκης έκανε αναφορά στη χρησιμότητα της εργαλειοθήκης της Κομισιόν και στα μέτρα που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο.

Τόνισε, ωστόσο, ότι απαιτείται πιο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και ότι έχει μεγάλη σημασία η ασφάλεια εφοδιασμού.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συζήτηση για την ενέργεια συνδέεται με τη συζήτηση για τον πληθωρισμό και επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Σύνοδο Κορυφής απασχόλησε το ζήτημα του μεταναστευτικού και εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως ανέφερε, μετά από παρεμβάσεις του ιδίου το τελικό κείμενο συμπερασμάτων είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική εκδοχή.

«Υπάρχει ρητή αναφορά, επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία του 2016, κάτι που δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε επιπλέον, ότι υπάρχει ρητή αναφορά και για μη αποδοχή εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς, κάτι που αφορά και την Τουρκία και την περίπτωση της Λευκορωσίας, όπως είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας παραλλήλως πως είναι πλέον σαφές για όλους, ότι γίνεται «μία πολύ επικίνδυνη συνήθεια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη, ότι εκφράστηκε με απόλυτη σαφήνεια η «αποφασιστικότητα της Ε.Ε. για τη φύλαξη εξωτερικών συνόρων και ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές στο νομικό οικοδόμημα της Ε.Ε. και συγκεκριμένα μέτρα και χρηματοδότηση ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα».

Σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ενημέρωσαν το Συμβούλιο για τις εξελίξεις.

Οπως είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, “το τι γίνεται στη δική μας γειτονιά αποκτά πλέον και σημαντική ενεργειακή διάσταση για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα συμπεράσματα του προηγούμενου Συμβουλίου ως προς την Τουρκία, ισχύουν στο ακέραιο. Εχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων, της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή τις προκλητικότητας”.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα