ΕπικαιρότηταΠολιτική

Κ. Μητσοτάκης: 166 νέα προγράμματα σπουδών για επένδυση στο μέλλον

Τα 166 νέα προγράμματα σπουδών για όλα τα παιδιά, παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ολο αυτό το σπουδαίο έργο, γίνεται για εσάς τους μαθητές. Για να πηγαίνετε στο σχολείο με περισσότερο κέφι, με περισσότερη χαρά, για να μπορείτε να ανακαλύψετε νέα ενδιαφέροντα, να αποκτήσετε νέα εργαλεία και να αποκτήσετε εφόδια, γνώσεις και δεξιότητες που θα σας συνοδεύουν σε ολόκληρη τη ζωή σας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι έπρεπε να περάσουν δεκαετίες για να αναμορφώσουμε τι και πώς το διδάσκουμε.

«Χαίρομαι που μέσα από αυτή τη νέα διαδικασία προωθούμε την συνθετική γνώση», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η νέα προσέγγιση θα κάνει το σχολείο πιο ενδιαφέρον για τους μαθητές και πιο δημιουργικό για τους δασκάλους και τους καθηγητές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων το παράδειγμα της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας ότι είναι μαθηματικό, αλλά ταυτόχρονα και κοινωνικό φαινόμενο. «Για να μπορούμε να αντιληφθούμε ένα τόσο σύνθετο φαινόμενο πρέπει να βρούμε τρόπο τα πεδία τα οποία διδάσκουμε να επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους», τόνισε επ’ αυτού.

«Η χρήση της τεχνολογίας οριζόντια, αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση», είπε, ενώ τόνισε ότι η αναγκαστική χρήση της τηλεκπαίδευσης, ήταν μεγάλη επανάσταση για την Παιδεία.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ενθουσιασμένος και τόνισε ότι η βάση οποιασδήποτε μεταρρύθμισης, πρέπει να είναι το σχολείο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές, γίνονται σε βάθος χρόνου. «Επειδή ο κόσμος αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα, επειγόμαστε. Ολοι πρέπει να έχουμε αυτή την αίσθηση του κατεπείγοντος. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο, πιο δημιουργικό από το να μεταφέρεις γνώση», ανέφερε.

Και απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς, τους είπε ότι αυτό που κάνουν είναι λειτούργημα.

«Γνωρίζουμε ότι το τελικό αποτύπωμα αυτής της δουλειάς θα φανεί σε χρόνια από τώρα. Και ενδεχομένως θα ξεπεράσει κατά πολύ όχι απλά αυτή την κυβερνητική θητεία. Στην κυριολεξία, είναι μία επένδυση στο μέλλον», επισήμανε και στη συνέχεια μίλησε για την ανάγκη συνεχούς ανανέωσης των προγραμμάτων σπουδών.

 

Οι τέσσερις άξονες που περιλαμβάνει το σχέδιο

«Τα Προγράμματα Σπουδών είναι τα θεμέλια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθορίζουν το τι διδάσκεται, αποτελούν τη βάση για την εκπόνηση των σχολικών βιβλίων, ενώ κατευθύνουν τον εκπαιδευτικό στον σχεδιασμό του μαθήματος», σημείωσε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, υπογραμμίζοντας τους άξονες καινοτομίας των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών.

* Ανάπτυξη ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων, μετάβαση από ένα κλειστό, συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα, στο αυτόνομο και ευέλικτο σχολείο της ανοιχτής σκέψης.

* Ισες ευκαιρίες για όλους – εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης για όλους στην εκπαίδευσης, ειδικότερα των πιο ευάλωτων ομάδων.

* Ενίσχυση και προώθηση εναλλακτικών εκπαιδευτικών διαδρομών, με επαγγελματική προοπτική.

* Αυτονομία και αξιολόγηση για την ενίσχυση της θέσης των εκπαιδευτικών, καθώς και την ιχνηλάτηση και φυσικά την βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα νέα προγράμματα σπουδών εστιάζουν στην αναδιάρθρωση του διδακτικού σχεδιασμού και της παιδαγωγικής φιλοσοφίας με έμφαση στην ουσία της γνώσης και σε όσα ο μαθητής χρειάζεται να γνωρίζει και να κατανοεί μετά το μάθημα, και όχι στην άκριτη αποστήθιση μιας ύλης.

Παραλλήλως, ακολουθούνται οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις, ενώ σε όλα τα μαθήματα ενσωματώνονται οι ψηφιακές τεχνολογίες, έχοντας πάντα ως στόχο την διαμόρφωση ενός σχολείου που εμπνέει, ευαισθητοποιεί και ενεργοποιεί την σχολική κοινότητα, καθιστώντας το πιο ελκυστικό κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των μαθητών και ενθαρρύνοντας τους εκπαιδευτικούς να οραματιστούν και να πρωτοτυπήσουν.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα