COVID-19FeaturedPlusΕπικαιρότητα

Ηταν συνεχώς θετικός στον Covid-19 επί… 505 ημέρες

Στη Μεγάλη Βρετανία, γιατροί εκτιμούν ότι έχουν τεκμηριώσει τη μεγαλύτερη λοίμωξη από κορωνοϊό που έχει ποτέ καταγραφεί.

Πρόκειται για έναν ασθενή που είχε ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού για συνολικά περισσότερους από 16 μήνες ή 505 ημέρες.

Το άτομο που δεν κατονομάζεται είχε άλλες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και πέθανε στο νοσοκομείο το 2021. Οι επίμονες λοιμώξεις όπως αυτή εξακολουθούν να είναι σπάνιες, αναφέρουν οι γιατροί του Λονδίνου.

Είναι ενδεικτικό, ότι η προηγούμενη πιο παρατεταμένη μόλυνση, εκτιμάται ότι είχε διάρκεια 335 ημερών.

Ο συγκεκριμένος ασθενής μολύνθηκε για πρώτη φορά με κορωνοϊό στις αρχές του 2020, περίοδος που του παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπτώματα και η μόλυνση επιβεβαιώθηκε με τεστ PCR.

Ο ασθενής έμπαινε και έβγαινε στο νοσοκομείο πολλές φορές για τις επόμενες 72 εβδομάδες, τόσο για εξετάσεις ρουτίνας, όσο και για την απαιτούμενη φροντίδα.

Οι γιατροί, από το King’s College του Λονδίνου και το Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, αναφέρουν ότι η λεπτομερής εργαστηριακή ανάλυση αποκάλυψε ότι ήταν η ίδια, επίμονη λοίμωξη, αντί για επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Αυτό είναι διαφορετικό από το «long Covid», όπου τα συμπτώματα επιμένουν μετά την εξάλειψη της μόλυνσης.

«Τα τεστ ήταν θετικά κάθε φορά. Ο ασθενής δεν είχε ποτέ αρνητικό τεστ. Και μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια συνεχής λοίμωξη επειδή το γενετικό της αποτύπωμα – οι πληροφορίες που λάβαμε από τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του ιικού γονιδιώματος – ήταν μοναδικό και σταθερό σε αυτόν τον ασθενή», ανέφερε ο Δρ Luke Blagdon Snell, που θα παρουσιάσει τα ευρήματα σε ένα ιατρικό συνέδριο.

Οι παρατεταμένες λοιμώξεις είναι σπάνιες. αλλά σημαντικές, λένε οι ερευνητές, επειδή μπορεί να προκαλέσουν νέες παραλλαγές του Covid. Οπως ισχυρίζονται όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην συγκεκριμένη περίπτωση ή και σε άλλες που μελέτησαν.

Οι ίδιοι ερευνητές, που μελέτησαν τον ιό από εννέα ασθενείς με Covid στο Λονδίνο, παρέχουν επίσης στοιχεία ότι νέες μεταλλάξεις του Covid μπορεί να εμφανιστούν σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Ο Δρ Snell, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο ιός εξακολουθεί να προσαρμόζεται στον ανθρώπινο ξενιστή όταν οι άνθρωποι μολύνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να προσφέρει στον Covid μια ευκαιρία να συγκεντρώσει νέες μεταλλάξεις. Πάντως, ορισμένοι από τους ασθενείς που μελετήσαμε, έχουν μεταλλάξεις που έχουν παρατηρηθεί σε ορισμένες από τις παραλλαγές και είναι εκείνες που προκαλούν ανησυχία».

Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι κανένας από τους εννέα ασθενείς που εξέτασαν δεν είχε «γεννήσει» μια νέα επικίνδυνη παραλλαγή.

Με πληροφορίες BBC

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό μπορούν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια μόνοι τους, αλλά ο εν λόγω ασθενής είχε σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ερευνητές, που μελέτησαν τον ιό από εννέα ασθενείς με Covid στο Λονδίνο, παρέχουν επίσης στοιχεία ότι νέες μεταλλάξεις του Covid μπορεί να εμφανιστούν σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

 

Και στις δύο περιπτώσεις, οι ασθενείς άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα και βγήκαν θετικοί στις αρχές του 2020 και βρέθηκαν θετικοί πολλές φορές μέχρι να πεθάνουν.

Οι ερευνητές, που μελέτησαν τον ιό από εννέα ασθενείς με Covid στο Λονδίνο, παρέχουν επίσης στοιχεία ότι νέες μεταλλάξεις του Covid μπορεί να εμφανιστούν σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, περιγράφουν λεπτομέρειες μιας από τις πρώτες κρυφές λοιμώξεις Covid – περιπτώσεις όπου ο ασθενής πιστεύει ότι είχε ξεπεράσει τον ιό με αρνητικό τεστ, αλλά στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είχε μια συνεχιζόμενη μόλυνση.

Η ομάδα, από το King’s College του Λονδίνου και το Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, εστίασε στο πώς ο ιός αλλάζει με την πάροδο του χρόνου σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

«Νέες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον Covid-19, έχουν εμφανιστεί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Ορισμένες από αυτές τις μεταλλάξεις που μεταδίδονται πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια ή καθιστούν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά. Μια θεωρία είναι ότι αυτές οι μεταλλάξεις του ιού εξελίσσονται σε άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο από ασθένειες ή ιατρικές θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία, τα οποία μπορεί να έχουν επίμονη μόλυνση με SARS-CoV-2»,αναφέρουν οι ερευνητές.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν εννέα ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες. Οι λοιμώξεις διήρκεσαν 73 ημέρες, κατά μέσο όρο, αλλά δύο ασθενείς είχαν επίμονες λοιμώξεις για περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι ασθενείς, οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη μεταξύ Μαρτίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021, είχαν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω μεταμόσχευσης οργάνων, HIV, καρκίνου ή ιατρικών θεραπειών για άλλες ασθένειες.

Μερικοί από τους ανθρώπους ανέπτυξαν πολλαπλές μεταλλάξεις, όπως την Άλφα, τη Δέλτα και την Όμικρον ταυτόχρονα.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:COVID-19