ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ιταλία: Ο Ντράγκι ανακοίνωσε την παραίτησή του

Mandatory Credit: Photo by RICCARDO ANTIMIANI/POOL/EPA-EFE/Shutterstock (11764543n)

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, που του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ανέφερε σε ανακοίνωση η ιταλική προεδρία.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει αν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, οι αναλυτές επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη για πρόωρες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου. Η ιταλική «La repubblica» εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν 2 ή 9 Οκτωβρίου.

Οι τελικές αποφάσεις, όμως, θα πρέπει να ληφθούν από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν αποκλείεται, με τηλεοπτικό διάγγελμα, να πληροφορήσει τους Ιταλούς σχετικά με το ποια ακριβώς θα είναι τα επόμενα βήματα.

Όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, η κύρια ανησυχία στην φάση αυτή είναι η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και η συγκράτηση του «σπρεντ», το οποίο ξεπέρασε τις 240 μονάδες.

Ο παραιτηθείς Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός συναντήθηκε και με την πρόεδρο της ιταλικής γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας για την παραίτηση Ντράγκι:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δέχθηκε σήμερα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών, καθηγητή Μάριο Ντράγκι ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Γερουσία, επανέλαβε την παραίτησή του και την παραίτηση της Κυβέρνησης της οποίας προήδρευε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε γνώση του γεγονότος αυτού. Η Κυβέρνηση παραμένει στη θέση της για τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων».

Νωρίτερα, και έπειτα από ενθουσιώδες χειροκρότημα των μελών της ολομέλεια της Βουλής, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε:

«Υπό το φως της χθεσινής ψήφου της γερουσίας ζητώ να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον πρόεδρο της δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου».

«Ευχαριστώ, ακόμα και οι τραπεζίτες χρησιμοποιούν καμιά φορά την καρδιά τους», είπε τέλος ο Ντράγκι συγκινημένος από τα χειροκροτήματα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επέλεξε να πει αυτή τη φράση ως αστείο, καθώς πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξη Τύπου είχε αναφέρει ότι «οι τραπεζίτες δεν έχουν καρδιά».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα