ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ισπανία: Με μηδενικό ΦΠΑ στα τρόφιμα, ανάπτυξη 5,5%

Η Ισπανία κατόρθωσε να πετύχει αυτό που φάνταζε αδιανόητο.

Σημείωσε αύξηση ΑΕΠ 5,5% μηδενίζοντας τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, δωρεάν μετακινήσεις και εισφορά αλληλεγγύης σε εταιρείες ενέργειας, τράπεζες και πολυεκατομμυριούχους.

Πρόκειται για ανάπτυξη-ρεκόρ 20ετίας με ατμομηχανές τον τουρισμό και την οικοδομή. Είναι ενδεικτικό ότι στη Γερμανία η ανάπτυξη το 2022 δεν ξεπέρασε το 2%, ενώ στην ευρωζώνη ο μέσος όρος ήταν 3,5%.

Και για το 2023 και το 2024, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει για την ισπανική οικονομία ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο.

Σε πτωτική τάση βρίσκεται την ίδια στιγμή και η ανεργία, η οποία αν και η χαμηλότερη εδώ και 15 χρόνια είναι με 13% πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (6,1%). Επιτυχίες καταγράφει η Ισπανία και στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ετσι, τον Δεκέμβριο του 2022 οι τιμές αυξήθηκαν μόλις κατά 5,5% τη στιγμή που στην Ε.Ε. ο πληθωρισμός άγγιζε το 10,5%.

Τον Ιανουάριο, όταν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη περιοριζόταν στο 8,5%, η Ισπανία συνέχισε να αποτελεί υπόδειγμα στη συγκράτηση των τιμών.

Η συνταγή της επιτυχίας

Πως όμως οι Ισπανοί κατάφεραν να συμπιέσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι έφτανε το 10%;

Κυρίως με κρατικές παρεμβάσεις στις τιμές τροφίμων, ενοικίων και ενέργειας, που αποτελούν τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές.

Ειδικότερα το πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία αποτέλεσε υπόδειγμα για την υπόλοιπη Ε.Ε., η οποία συμφώνησε και εκείνη σε ένα ανώτατο όριο τιμής τον Δεκέμβριο.

Η Ισπανία εισήγαγε το πλαφόν το περασμένο καλοκαίρι και ανήκει σήμερα στις χώρες της Ε.Ε. με τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πλαφόν προβλέπει δια νόμου ανώτατο όριο τιμής στην αγορά φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεδομένου ότι το κόστος του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επηρεάζει καθοριστικά την τιμολόγηση, οι τιμές μειώθηκαν αισθητά μετά την εισαγωγή του πλαφόν.

Πλαφόν εισήγαγε η Μαδρίτη και στα ενοίκια, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να περιοριστούν στο 2%. Μέχρι τότε στην Ισπανία οι αυξήσεις ενοικίων ήταν ανάλογες του πληθωρισμού, γεγονός που έφερε σε πολύ δύσκολη θέση πολλούς ενοικιαστές.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα