ΕπικαιρότηταΠολιτική

ΗΠΑ: Ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία ανήκει πιθανότατα στην ουκρανική αεράμυνα

Τελικά, φαίνεται ότι και οι ΗΠΑ υιοθετούν την άποψη πως ο πύραυλος που έπεσε στο έδαφος της Πολωνίας ήταν ουκρανικός και εκτοξεύτηκε κατά λάθος προς την πολωνική πλευρά.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «δεν είδε τίποτα που να αντικρούει» την εκτίμηση που διατύπωσε η Βαρσοβία, σύμφωνα με την οποία ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία προερχόταν «κατά πάσα πιθανότητα» από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Την εκδοχή αυτή, άλλωστε, είχαν επισημάνει από τα ξημερώματα Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενώ και ο ίδιος ο Μπάιντεν, μετά την έκτακτη συνεδρίαση ηγετών της G20, είχε αναφέρει ότι βάσει της τροχιάς που ακολούθησε, ήταν «απίθανο» το ενδεχόμενο ο πύραυλος να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία.

«Ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία εκτοξεύτηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις για να αναχαιτίσει τον ρωσικό πύραυλο», δηλώνουν και τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Associated Press, επικαλούμενοι την προκαταρκτική έρευνα.

Από την πλευρά της, η Μόσχα απέρριψε εξ αρχής τις κατηγορίες ότι η ίδια βρίσκεται πίσω από το πυραυλικό πλήγμα, κατηγορώντας τη Δύση ότι επιχειρεί να στήσει έναν πόλεμο Ρωσίας – ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας από πλευράς του σημείωσε νωρίτερα ότι δεν έχει «αδιάσειστα στοιχεία» που να δείχνουν ποιος εξαπέλυσε τον πύραυλο, ο οποίος έπληξε αγροτική εγκατάσταση σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρχικά επέμενε ότι ο πύραυλος δεν είναι ουκρανικός, ωστόσο αργά την Τετάρτη ζήτησε να δοθεί στους Ουκρανούς εμπειρογνώμονες πρόσβαση σε «όλα τα δεδομένα» που διαθέτουν οι Δυτικοί εταίροι, καθώς και να τους επιτραπεί να επισκεφθούν την τοποθεσία της έκρηξης που προκάλεσε ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες, το κάθε τι. Να γιατί πρέπει οι ειδικοί μας να συμμετάσχουν στο έργο της διεθνούς έρευνας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που διαθέτουν οι εταίροι μας, όπως και (να τους επιτραπεί να μεταβούν) στον τόπο της έκρηξης», δήλωσε στο αποψινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Οι δηλώσεις δείχνουν μια αλλαγή της θέσης του Ζελένσκι, ο οποίος επέμενε έως νωρίτερα σήμερα ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος ανήκει στη Ρωσία, αντικρούοντας το ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον που εκτιμούν πως επρόκειτο για ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

Πηγή φωτο: William Warby

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα