ΕπικαιρότηταΚόσμος

ΗΠΑ – Αλαμπάμα: Μετά από ένα χρόνο, νέα εκτέλεση θανατοποινίτη (ΦΩΤΟ ντοκουμέντα)

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την εκτέλεση ενός θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα, ο οποίος καταδικάστηκε για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου μιας ηλικιωμένης πριν από 22 χρόνια (το 2001) την οποία προηγουμένως είχε ληστέψει.

Θα είναι η πρώτη εκτέλεση στην Αλαμπάμα αφότου η κυβερνήτρια Κέι Άιβι άναψε τον Φεβρουάριο το πράσινο φως για την επανέναρξη της επιβολής της εσχάτης των ποινών, μετά την ολοκλήρωση της επανεξέτασης των διαδικασιών.

Η Άιβι ανέστειλε τον περασμένο Νοέμβριο τις εκτελέσεις και διέταξε να επανεξεταστεί η διαδικασία που ακολουθείται στη χορήγηση θανατηφόρων ενέσεων, έπειτα από μια σειρά “αποτυχημένων” προσπαθειών πέρυσι.

Στις 22 Φεβρουαρίου, ημέρα εκτέλεσης της ποινής του, υποβλήθηκε σε ένα πραγματικό βασανιστήριο, αφού το ιατρικό προσωπικό που είχε αναλάβει να του χορηγήσει τη θανατηφόρο ένεση, δεν μπορούσε επί δυόμιση ώρες να βρει φλέβα.

(Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι τον είχαν τρυπήσει στη βουβωνική περιοχή και στα πόδια του).

Ο 64χρονος Τζέιμς Μπάρμπερ αναμένεται να εκτελεστεί με θανατηφόρα ένεση (μεσημβρινές της Παρασκευής, ώρα Ελλάδος) στις φυλακές του Ατμορ, στην Αλαμπάμα.

Καταδικάστηκε για τη δολοφονία της 75χρονης Ντόροθι Επς, τη νύχτα της 20ής Μαΐου του 2001, στη διάρκεια ληστείας στο σπίτι της.

Η προσφυγή του θανατοποινίτη στο Εφετείο, στην οποία υποστήριξε ότι διατρέχει κίνδυνο να υποστεί βασανισμό κατά τη διαδικασία που προβλέπει το πρωτόκολλο για τη χορήγηση του θανατηφόρου διαλύματος, απορρίφθηκε χθες Τετάρτη.

Η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα, ήταν εκείνη του Τζο Νέιθαν Τζέιμς Τζούνιορ στις 28 Ιουλίου 2022.

Η εφαρμογή της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σημαντικά από το 1999, όταν καταγράφηκε ρεκόρ 98 εκτελέσεων.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Death Penalty Information Center, στις Ηνωμένες Πολιτείες την τελευταία πενταετία έχουν εκτελεστεί 78 θανατοποινίτες.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα