Αρχική ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Ακατάλληλο το νερό στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου

Από το βράδυ της Παρασκευής 6 Ιουνίου, ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου διέκοψε εκτάκτως την παροχή νερού από γεώτρηση, στην υδατοδεξαμενή που τροφοδοτεί τμήμα της περιοχής Αιολίδας, οικισμού Διώνης, της Δημοτικής Ενότητας Πικερμίου.

Αυτό κρίθηκε απαραίτητο διότι, κατά τον τελευταίο από τους κατά νόμο τακτικούς ελέγχους στο δημοτικό δίκτυο, για την ποιότητα του νερού ύδρευσης διαπιστώθηκε, στη γεώτρηση που τροφοδοτεί την υδατοδεξαμενή αυτή, αύξηση του ποσοστού ενός συστατικού του νερού, πάνω από τα επιτρεπόμενα, με την ισχύουσα νομοθεσία όρια.

Η Δημοτική Αρχή, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, αποφάσισε να μην την χρησιμοποιεί πλέον, για την προστασία της υγείας των υδρευόμενων από αυτή δημοτών και σύμφωνα με σχετική οδηγία της αρμόδιας Δ/νσης Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής.
Μέχρι την 6-6-2014, η τροφοδοσία της υδατοδεξαμενής περιοχής Αιολίδας γινόταν κανονικά από τη γεώτρηση, ενώ δεν είχε παρουσιαστεί πρόβλημα στην ποιότητα του νερού.

Έτσι δεν υπήρχε μέχρι τώρα, δυνατότητα άλλης τροφοδότησης της υδατοδεξαμενής από το δημοτικό δίκτυο. Απαιτείται η εκτέλεση ενός έργου σύνδεσης με δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, που προϋποθέτει μια χρονοβόρα διαδικασία για τις σχετικές εγκρίσεις και το έργο.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, το τμήμα Ύδρευσης του Δήμου επιχειρεί μια σειρά μετατροπών στο δίκτυο, για την τροφοδοσία της υδατοδεξαμενής, με προσωρινή σύνδεση.

Μέχρι όμως να ολοκληρωθούν οι εργασίες και για να μη μείνουνοι 165 περίπου παροχές χωρίς νερό, η υδατοδεξαμενή τροφοδοτείται με υδροφόρες. Γι αυτό έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Δήμου, με τους διαθέσιμους υπαλλήλους και τον εξοπλισμό, που προσφέρουν εργασία σε εικοσιτετράωρη βάση.
Στο διάστημα των 10 ημερών που γίνεται αυτή η έκτακτη διαδικασία, παρατηρήθηκε πως η κατανάλωση του νερού είναι υπερβολικά μεγάλη, παρά τις ειδικές συνθήκες, σε σχέση με τον εκτιμούμενο αριθμό υδρευόμενων ατόμων.

Σε σύγκρισημε την υπολογιζόμενη από την ΕΥΔΑΠ, μέση κατανάλωση νερού στο λεκανοπέδιο, που είναι περίπου 150 λίτρα νερού ανά άτομο ανά ημέρα, είναι πολλαπλάσια.

Αν δε, συγκριθεί με την ποσότητα των 20 λίτρων ανά άτομο ανά ημέρα, που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), σε περίοδο κρίσης νερού, είναι αναιτιολόγητα μεγάλη.

Διαπιστώνεται ήδη πως δεν μπορεί να συνεχιστεί, για όσες μέρες πιθανώς απαιτηθεί ακόμα, το γέμισμα της δεξαμενής από υδροφόρες, με αυτόν το ξέφρενο ρυθμό. Υπάρχει δε μεγάλη πιθανότητα αστοχίας του όλου εγχειρήματος, σε περίπτωση βλάβης, ατυχήματος ή άλλου έκτακτου γεγονότος. Γι αυτό:ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΟ 1/5 ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ.
Από τη τρέχουσα χρήση και τις δυνατότητες του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, προκύπτει η ανάγκη να περιοριστεί το γέμισμα της δεξαμενής των 50 κυβικών μέτρων, σε μια φορά ανά εικοσιτετράωρο. Διαφορετικά, και λόγω αδυναμίας να συνεχιστεί η τροφοδότηση της δεξαμενής με την υδροφόρα, σε αυτό το ρυθμό, θα προκύψουν διακοπές νερού για τις οποίες θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση.
Οδηγίες για εξοικονόμηση νερού
Παρακαλούμε αναφέρετε οποιαδήποτε βλάβη ή διαρροή γνωρίζετε ή εντοπίσετε στο δημοτικό δίκτυο ύδρευσης της περιοχής σας, ώστε να επισκευαστεί άμεσα και να περιοριστούν οι απώλειες στο ελάχιστο.
Εξοικονόμηση νερού σε οικιακές δραστηριότητες
1. Ελέγξτε τα υδραυλικά σας για διαρροές, ιδίως τουαλέτες και βρύσες. Επισκευάστε άμεσα οποιαδήποτε διαρροή βρείτε. Μια σιωπηλή διαρροή τουαλέτας μπορεί να σπαταλήσει 100 έως 1000 λίτρα νερού κάθε μέρα!
2. Όσο οι βρύσες ή το ντους είναι ανοιχτά επιλέγετε, όσο είναι δυνατόν, χαμηλότερη πίεση νερού.
3. Κλείστε την στρόφιγγα/βρύση όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, στο ξύρισμα, στο πλύσιμο των χεριών σας, ή στο ντους. Κλείνοντας τη βρύση όση ώρα σαπουνίζουμε τα χέρια μας ή βουρτσίζουμε τα δόντια μας, εξοικονομούμε 15 λίτρα νερού το λεπτό.
4. Επιλέξετε το ντους. Έτσι καταναλώνετε λιγότερο από το ένα τρίτο του νερού που θα χρειαζόταν για το γέμισμα της μπανιέρας. Κάντε μικρότερα ντους.
5. Γεμίστε εντελώς πριν από κάθε πλύση τα πλυντήρια ρούχων ή πιάτων και επιλέξτε τη λειτουργία εξοικονόμησης νερού.
6. Μπορείτε να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε μια λεκάνη με νερό, αντί με τρεχούμενο νερό, με τη βρύση συνεχώς ανοιχτή, εξοικονομώντας το λιγότερο δέκα λίτρα την ημέρα. Το νερό που μένει στη λεκάνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα των φυτών ή και για άλλες ανάγκες του σπιτιού, αρκεί να μην έχει σαπουνάδα.
Ενδεικτική κατανάλωση νερού οικιακές δραστηριότητες

Χρήση

Λίτρα

Καζανάκι

9/φορά

Γεμάτη μπανιέρα

150

Ντους, Πλύσιμο χεριών, προσώπου

15/λεπτό

Πλυντήριο ρούχων

150/φορά

Πλυντήριο πιάτων

50/φορά

Πλύσιμο φρούτων και λαχανικών

15/λεπτό

Πλύσιμο πιάτων στο χέρι

150/ημέρα

Πλύσιμο αυτοκινήτου

150/φορά

Εξοικονόμηση νερού σε υπαίθριες δραστηριότητες

1. Περιορίστε το πότισμα του κήπου σας, στο εντελώς απαραίτητο, χρησιμοποιώντας και το νερό από την οικιακή χρήση (πχ από πλύσιμο λαχανικών).
2. Προτιμήστε το βραδινό πότισμα, χωρίς την εξάτμιση από τη ζέστη της ημέρας.
3. Επιτυγχάνετε μεγάλη οικονομία στο νερό με τη χρήσησυστημάτων αυτόματου ποτίσματος και στάγδην άρδευση για βαθύ και αργό πότισμα, γιατί οι σταγόνες ποτίζουν τα φυτά κατευθείαν στην ρίζα.
4. Αποφύγετε ή μειώστε στο ελάχιστο τους χλοοτάπητες (γκαζόν) που απαιτούν πολύ νερό για πότισμα. Σε περίπτωση που υπάρχουν, ελαττώστε τα ποτίσματα και μην κουρεύετε το γκαζόν σας συχνά. Όταν μεγαλώσει το φύλο απαιτεί λιγότερο νερό.
5. Χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό της αυλής ή της βεράντας σας σκούπα, αντί για τρεχούμενο νερό. Μην χρησιμοποιείτε πιεστικά, γιατί καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού.
6. Μην γεμίζετετη πισίνα σας ή δεξαμενές νερού, σε περίοδο λειψυδρίας, με πόσιμο νερό από το δημοτικό δίκτυο. Αν είναι γεμάτη, προστατέψτε και συντηρήστε τη, ώστε να μην χρειαστεί ανανέωση. Αν καλύψτετην πισίνα σας, αυτό βοηθά να αποφευχθεί η εξάτμιση.
Είναι γεγονός ότι η άρδευση των κήπων, λόγω εποχής, γίνεται πιο συστηματικά, αλλά είναι αναγκαίο να περιοριστεί στο ελάχιστο.

Το πότισμα πρέπει να γίνεται κάθε τρεις με τέσσερεις μέρες και μόλις γίνει η αποκατάσταση – σύνδεση με το δίκτυο από το Δήμο, μπορείτε να επανέρθετε σε κανονικούς ρυθμούς.

 

 

ΔΗΜΟΙ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
ΥΠ.ΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ
ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΑΙΓΑΛΕΩ
ΑΙΓΙΝΗΣ
ΑΛΙΜΟΥ
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
ΑΧΑΡΝΩΝ
ΒΑΡΗΣ - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
ΒΥΡΩΝΑ
ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΔΑΦΝΗΣ - ΥΜΗΤΤΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΟΥ
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΙΛΙΟΥ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΚΗΦΙΣΙΑΣ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
ΚΡΩΠΙΑΣ
ΚΥΘΗΡΩΝ
ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ - ΠΕΥΚΗΣ
ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ
ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΜΟΣΧΑΤΟΥ - ΤΑΥΡΟΥ
ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ
ΠΑΙΑΝΙΑΣ
ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΕΝΤΕΛΗΣ
ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΟΡΟΥ
ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
ΣΠΕΤΣΩΝ
ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ
ΥΔΡΑΣ
ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΨΥΧΙΚΟΥ
ΦΥΛΗΣ
ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΩΡΩΠΟΥ

Ζώδια


 
Διαφήμιση
Διαφήμιση