Αρχική ΥΠ.ΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σπ. Σπυρίδων: Στην Τενερίφη για τις απόμακρες Περιφέρειες της ΕΕ

Σε ημερίδα για τις «Εξόχως Απόμακρες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» στην Τενερίφη, συμμετείχε, όπου και προήδρευσε στο πρώτο μέρος ο Σπύρος Σπυρίδων ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής COTER, αρμόδιας για τις πολιτικές Συνοχής (Μέσω των Διαθρωτικών ταμείων, γνωστά ως ΕΣΠΑ) - Προϋπολογισμό της Ε.Ε. - Μεταφορές κ.ά.

 

Οι εννέα «Απόμακρες Περιφέρειες»: Γουαδελούπη, Γαλλική Γουιάνα, Μαρτινίκα, Μαγιότ, Ρεϊνιόν, Αγιος Μαρτίνος (Γαλλία), Κανάριοι Νήσοι (Ισπανία) Αζόρες και Μαδέρα (Πορτογαλία) αποτελούν ισχυρό πλεονέκτημα για την Ε.Ε., αφού της παρέχουν στρατηγική πρόσβαση σε θάλασσες, καθώς και πολιτιστικά, οικονομικά και φυσικά πλεονεκτήματα. Το 80% της βιοποικιλότητας της Ε.Ε. πρoέρχεται από αυτές τις Περιφέρειες.

 

Οι περιοχές αυτές όμως, αν και έχουν δυνατότητες ανάπτυξης και προοπτικής, χαρακτηρίζονται από ευάλωτη οικονομία, προβλήματα προσβασιμότητας, περιορισμούς στις οικονομικές δραστηριότητες, έλλειψη πόσιμου νερού, υψηλή ανεργία ιδίως στους νέους, παράνομη μετανάστευση κ.ά. Προβλήματα, που είναι προφανές ότι δεν αντιμετωπίζονται ούτε άμεσα ούτε εύκολα.

 

Το ερώτημα που τίθεται όσον αφορά στή χώρα μας, είναι: Αντιμετωπίζουν νησιά της Ελλάδος και ιδιαίτερα τα μικρά νησιά του Αιγαίου παρόμοια προβλήματα και υστερήσεις με εκείνες των νησιών που αποτελούν τις Απόμακρες Περιφέρειες της Ε.Ε.;

 

Εάν ναι, που είναι βέβαιο ότι ισχύει, υπάρχουν ειδικές πολιτικές της Ε.Ε. που αποσκοπούν στην άρση αυτών των ανισοτήτων παρόμοιες με εκείνες για τις Απόμακρες Περιφέρειες;

 

Οπως για παράδειγμα, η ρητή αναφορά που υπάρχει για τις περιοχές αυτές από το 2009 στη Συνθήκη Λειτουργίας της Ε.Ε., με αποτέλεσμα τη δημιουργία ειδικών κανόνων σε σχέση με τις Κρατικές ενισχύσεις, Τελωνεία, Φορολογία, προγράμματα για τη Γεωργία και την Αλιεία, ειδικά μέτρα για την Γαλάζια Ανάπτυξηκαθώς και επιπλέον χρηματοδοτήσεις για υποδομές που για την περίοδο 20013-2020 ανήλθαν στα 13 δις eurο.

 

Λίγο πριν από την νέα προγραμματική περίοδο 2020-2027 και συνεκτιμώντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς και τις μεταναστευτικές εντάσεις, η εφαρμογή παρόμοιων πολιτικών για τα νησιά μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να αποτελεί κύρια επιδίωξη για τη χώρα μας.

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΙ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
ΥΠ.ΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ
ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΑΙΓΑΛΕΩ
ΑΙΓΙΝΗΣ
ΑΛΙΜΟΥ
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
ΑΧΑΡΝΩΝ
ΒΑΡΗΣ - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
ΒΥΡΩΝΑ
ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΔΑΦΝΗΣ - ΥΜΗΤΤΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΟΥ
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΙΛΙΟΥ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΚΗΦΙΣΙΑΣ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
ΚΡΩΠΙΑΣ
ΚΥΘΗΡΩΝ
ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ - ΠΕΥΚΗΣ
ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ
ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΜΟΣΧΑΤΟΥ - ΤΑΥΡΟΥ
ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ
ΠΑΙΑΝΙΑΣ
ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΕΝΤΕΛΗΣ
ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΟΡΟΥ
ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
ΣΠΕΤΣΩΝ
ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ
ΥΔΡΑΣ
ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΨΥΧΙΚΟΥ
ΦΥΛΗΣ
ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΩΡΩΠΟΥ
Διαφήμιση

Ζώδια


 
Διαφήμιση
Διαφήμιση