Αρχική Πολιτισμός Γεύση

Γαμοπίλαφο με κατσικάκι!

Το πιο γνωστό φαγητό της Κρήτης! Η νοστιμιά του οφείλεται στο γεγονός ότι το ρύζι βράζει στον ζωμό όπου μαγειρεύτηκε το κατσικάκι.

Σερβίρεται σε γάμους σε όλη τη Μεγαλόνησο, αλλά σχεδόν σε όλα τα πανηγύρια και τις γιορτές.

 

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά κατσικάκι (χρειαζόμαστε κομμάτια μετρίως λιπαρά, αλλά όχι άπαχαα, μπορούμε να διαλέξουμε από όποιο μέρος του ζώου θέλουμε, ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τεμαχίσει το κρέας με το κόκαλο σε κομμάτια περίπου 4 εκατοστών)

1 κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο

100 ml ελαιόλαδο

150 ml κρασί λευκό, ξηρό

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή

Αλάτι

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

300 γραμμάρια ρύζι γλασέ, πλυμένο και στραγγισμένο

Χυμός από 1 λεμόνι

1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο αγελάδος (λιωμένο σε τηγάνι)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε το κατσικάκι σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Στραγγίζουμε το κρέας και πετάμε το νερό.

Πλένουμε την κατσαρόλα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά.

Ρίχνουμε το λάδι, το κρεμμύδι, το κρέας, αλατίζουμε και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 8 με 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε 1½ λίτρο ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ.

Ρίχνουμε το κρασί, πιπέρι και ρίγανη και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.

Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα το κρέας και το βάζουμε σε πιατέλα.

Το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστό.

Μετράμε τον ζωμό (θα χρειαστούμε περίπου 900 ml).

Ζεσταίνουμε το ζωμό σε δυνατή φωτιά και όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το ρύζι και τον χυμό λεμονιού (με τον χυμό το ρύζι θα «κρατήσει» στο βράσιμο και θα παραμείνει σπυρωτό).

Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.

Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά.

Εάν θέλουμε, περιχύνουμε με λίγο χυμό λεμονιού.

Σερβίρουμε το γαμοπίλαφο ζεστό, μαζί με το κρέας.

Καλή σας απόλαυση!

 

Συνταγή: Βαρβάρα Μπελαδάκη - Κοκκίνη

 

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΙ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
ΥΠ.ΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ
ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΑΙΓΑΛΕΩ
ΑΙΓΙΝΗΣ
ΑΛΙΜΟΥ
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
ΑΧΑΡΝΩΝ
ΒΑΡΗΣ - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
ΒΥΡΩΝΑ
ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΔΑΦΝΗΣ - ΥΜΗΤΤΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΟΥ
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΙΛΙΟΥ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΚΗΦΙΣΙΑΣ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
ΚΡΩΠΙΑΣ
ΚΥΘΗΡΩΝ
ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ - ΠΕΥΚΗΣ
ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ
ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΜΟΣΧΑΤΟΥ - ΤΑΥΡΟΥ
ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ
ΠΑΙΑΝΙΑΣ
ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΕΝΤΕΛΗΣ
ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΟΡΟΥ
ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
ΣΠΕΤΣΩΝ
ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ
ΥΔΡΑΣ
ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΨΥΧΙΚΟΥ
ΦΥΛΗΣ
ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΩΡΩΠΟΥ

Ζώδια


 
Διαφήμιση
Διαφήμιση