Αρχική Cristina's blog

Η Μελόπιτα του Κάτωνα - Savillum

alt

 

Συνταγή του 160 π.Χ. (Από το βιβλίο του Κάτωνα του Τιμητή, De Agri Cultura, Capitula De Re Rustica - LXXIV-XC)

Δύσκολα μπορείς κανείς να φανταστεί σήμερα τον Κάτωνα, τον γνωστό και ως Τιμητή, το συντηρητικό Ρωμαίο Γερουσιαστή, το σκληροτράχηλο στρατιώτη, τον νομοθέτη... τον ρήτορα, που επέζησε και μεγαλούργησε σε μια άγρια εποχή, γεμάτη ίντριγκες, δηλητήρια και πολέμους, να μπαίνει στην κουζίνα και να φτιάχνει μελόπιτες.

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό!

alt

Δαφνόφυλλα Μανιάτικα και μέλι Ευβοϊκό για αρχέγονη γεύση

Γεννημένος από γονείς πληβείους, ο Κάτων διατήρησε την οικογενειακή παράδοση και στα 17 του πολέμησε εναντίον του Αννίβα, του περίφημου Καρχηδόνιου στρατηλάτη, που έφτασε έξω από τη Ρώμη.

Η ζωή του κύλισε γεμάτη πολέμους και εκστρατείες, νομοθετήματα και πολιτική, με μικρά ή μεγαλύτερα διαλείμματα στο κτήμα που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του, στην περιοχή που τότε οι αρχαίοι Ρωμαίοι ονόμαζαν Sabine, στα κεντρικά Απένινα.

Εκεί, σε αυτό το μικρό κομμάτι γης, ο Κάτων ξανάβρισκε τον εαυτό του, μελετούσε τη φύση, γνώριζε όλα τα ζώα και τα φυτά και η απλότητα του μαζί με τη σοφία του, είχε κάνει τους χωρικούς να τον συμπαθήσουν, πράγμα δύσκολο για αξιωματούχο της εποχής.

alt

Η Μελόπιτα του Κάτωνα «Savillum», ένα αυθεντικό Ρωμαϊκό επιδόρπιο

Κάπως έτσι, ο Ρωμαίος Γερουσιαστής ανακαλύπτει τα μυστικά της καλλιέργειας, της κτηνοτροφίας και σε μεγάλη ηλικία, γράφει το περίφημο βιβλίο του για την αγροτική ζωή «De Agri Cultura».

Στις σελίδες του αποκαλύπτεται όχι μόνον η σοφία του συγγραφέα, αλλά και οι μαγειρικές του ικανότητες!

Ο Κάτων μοιράζεται πολλές συνταγές της αρχαίας Ρωμαϊκής κουζίνας, δίνοντας βάση σε υλικά, αναλογίες και τεχνικές ψησίματος, που μαρτυρούν τη γνώση και τη δεινότητα του στην τέχνη της μαγειρικής.

Έτσι και για το περίφημο Ρωμαϊκό Savillum, ο Κάτων περιγράφει όλη τη διαδικασία παρασκευής ξεκινώντας από τα υλικά.

«Savillum hoc modo facito», δηλαδή «το Σαβίλουμ το κάνουμε έτσι», γράφει ο Κάτων στο κεφάλαιο De Re Rustica. Και συνεχίζει με τη συνταγή, αναφέροντας μάλιστα και τον τρόπο ψησίματος!

Σύμφωνα με την αυθεντική συνταγή του Κάτωνα, για το Savillum θα χρειαστούμε 1,5 κιλό ανθότυρο, 250 γρ. αλεύρι, 1 αυγό και μπόλικο μέλι.

Προφανώς η συνταγή είναι για να φάει μελόπιτες μια ολάκερη λεγεώνα, οπότε τα αρχικά υλικά διαιρέθηκαν ανάλογα και καταλήξαμε στη μικρότερη εκδοχή της συνταγής που ακολουθεί.

alt

Ξεχάστε λοιπόν για λίγο τα multi και τα μίξερ και βγάλτε στον πάγκο της κουζίνας σας, το παραδοσιακό ξύλινο ή πέτρινο γουδί.

Συγκεντρώστε γύρω σας όλα τα υλικά της συνταγής, τα οποία είναι εξαιρετικά απλά και ετοιμαστείτε να αναβιώσετε ένα ξεχασμένο επιδόρπιο που θα σας καταπλήξει με τη λεπτή γεύση του και όχι μόνο.

Και το εννοώ. Δεν μπορείτε να φανταστείτε την έκπληξή μου όταν είδα το Savillum να φουσκώνει λες και είχε μπέικιν πάουντερ ή μαγιά (που φυσικά δεν είχε!).

Το τυρί δημιούργησε τη ζύμωση και το αποτέλεσμα ήταν απλά εντυπωσιακό!

Μία ζύμη αφράτη και μαλακή, με μία υφή που όμοιά της δεν έχω ξαναδεί.

Επιλέξτε για τη συνταγή ένα ανθότυρο χωρίς αλάτι, ένα καλό μέλι, μπόλικα δαφνόφυλλα, εάν έχετε φρέσκα ακόμη καλύτερα, και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο.

altΥλικά

250 γρ. ανθότυρο (χωρίς αλάτι)

130 γρ. αλεύρι λευκό (για όλες τις χρήσεις)

100 γρ. μέλι

1 αυγό μεγάλο (βιολογικό κατά προτίμηση)

Πώς το φτιάχνουμε

1. Χτυπάμε στο γουδί το ανθότυρο, μέχρις ότου αποκτήσει μια λεία υφή, σαν κρέμα.

alt2. Ρίχνουμε στο τυρί, το αλεύρι κοσκινισμένο και το αυγό και ανακατεύουμε με το χέρι, να ενωθούν τα υλικά. Η ζύμη που θα προκύψει θα είναι αρκετά υδαρή, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.

altΑλευρώστε καλά τα χέρια σας, πασπαλίστε τη ζύμη με λίγο έξτρα αλεύρι και δημιουργείστε με απαλές κινήσεις, 4 μικρές μπαλίτσες.

Αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη, να ξεκουραστεί για μισή ώρα, σε ζεστό μέρος.

alt3. Με αλευρωμένα χέρια και απαλές κινήσεις, φτιάξτε 4 στρογγυλά Savillum, όπως αυτά που βλέπετε στη φωτογραφία που ακολουθεί.

alt4. Αλείψτε με ελάχιστο βούτυρο ένα κομμάτι λαδόκολλα, βάλτε 4-5 φύλλα δάφνης το ένα δίπλα στο άλλο και ακουμπήστε επάνω την κάθε μελόπιτα.

alt5. Μεταφέρουμε τη λαδόκολλα σε πήλινη γάστρα ή κάτι ανάλογο και ψήνουμε τις μελόπιτες σκεπασμένες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Κάτων, σε ζεστό φούρνο στους 140 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι ότου τις δούμε να γίνονται χρυσές.

alt

alt6. Ζεσταίνουμε το μέλι με 2-3 κουταλιές της σούπας νερό και βουτάμε μέσα τις καυτές μελόπιτες για 5 λεπτά περίπου, να ρουφήξουν όσο το δυνατόν περισσότερο μέλι.

alt

alt

alt7. Σερβίρουμε τα Ρωμαϊκά Savillum ζεστά με έξτρα μέλι.

altΜην παραλείψετε τα δαφνόφυλλα, στη συνταγή.

Ξέρω πως ακούγεται περίεργη η χρήση τους στη ζαχαροπλαστική, όμως το λεπτό άρωμα που αφήνουν με το αργό ψήσιμο, θα πλημμυρίσει την κουζίνα σας ευωδιές και το γλυκό σας με αρώματα.

 

 

 

 

ΔΗΜΟΙ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
ΥΠ.ΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ
ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΑΙΓΑΛΕΩ
ΑΙΓΙΝΗΣ
ΑΛΙΜΟΥ
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
ΑΧΑΡΝΩΝ
ΒΑΡΗΣ - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
ΒΥΡΩΝΑ
ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΔΑΦΝΗΣ - ΥΜΗΤΤΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΟΥ
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΙΛΙΟΥ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΚΗΦΙΣΙΑΣ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
ΚΡΩΠΙΑΣ
ΚΥΘΗΡΩΝ
ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ - ΠΕΥΚΗΣ
ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ
ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΜΟΣΧΑΤΟΥ - ΤΑΥΡΟΥ
ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ
ΠΑΙΑΝΙΑΣ
ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΕΝΤΕΛΗΣ
ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΟΡΟΥ
ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
ΣΠΕΤΣΩΝ
ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ
ΥΔΡΑΣ
ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΨΥΧΙΚΟΥ
ΦΥΛΗΣ
ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΩΡΩΠΟΥ

Ζώδια


 
Διαφήμιση
Διαφήμιση