Αρχική Cristina's blog

Cristina's Blog: Αυθεντικό Ινδικό Masala Chai

Πριν από δυο χρόνια, τέτοιον καιρό, μια ημέρα που ψιλόβρεχε, η Νίρου, μια νεαρή Ινδή Σιχ, με κάλεσε στο γάμο της.

Θα παντρευόταν το Σάνι, έναν επίσης νεαρό Ινδό, εργάτη της γης, με σκούρο δέρμα και κατάλευκα δόντια, από την πολυπληθή κοινότητα της περιοχής.

alt

Το μυστήριο πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία των Σιχ, κοντά στην Αγία Ειρήνη, έξω από την Ερμιόνη Αργολίδας, παρουσία μόλις 4 Ευρωπαίων και πολλών-πολλών Ινδών με χρωματιστά σαρίκια!

Η τελετή περίεργη και μυστικιστική, κράτησε πάνω από δύο ώρες. Και τις δύο τις έβγαλα ξυπόλητη, αφού στην εκκλησία τους απαγορεύονταν αυστηρά τα παπούτσια και φυσικά καθιστή οκλαδόν στο πάτωμα, επάνω σε ένα πολύχρωμο χαλί, δίπλα στο ζευγάρι που ήταν ενωμένο με ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο πορτοκαλί μαντήλι!

Αν και με τη νεαρή νύφη δεν είχα καταφέρει να ανταλλάξω ούτε δυο κουβέντες, μιας κι εκείνη άρτι αφιχθείσα από την Πεντζάμπ, δεν μιλούσε γρι ελληνικά και παραδόξως ούτε αγγλικά, κάτι η αμοιβαία συμπάθεια, κάτι η έλλειψη συγγενών κάτι... τα λόγια του παπά, την έφεραν σε τέτοια απόγνωση ώστε να μου ζητήσει ξαφνικά, να σταθώ δίπλα της στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής της!

Και το έκανα με μεγάλη μου χαρά.

Δυο ώρες αργότερα, δεν ήμουν πια κ τόσο χαρούμενη, γιατί πολύ απλά οι δυτικοί δεν έχουμε συνηθίσει το... κατάχαμα του θέματος κ είχα πιαστεί ολόκληρη! Σε αντίθεση βέβαια με τους Ινδούς, που κάθονταν και σηκώνονταν με μια αξιοζήλευτη ευλυγισία!

Τέλος πάντων, η είδηση ότι στην αίθουσα δίπλα στην εκκλησία, θα ακολουθούσε παραδοσιακό γαμήλιο γεύμα ήταν αρκετή για να με κάνει να ισιώσω.

Κι αν εξαιρέσω το γεγονός ότι ο ηλικιωμένος Σιχ ιερέας, με την μακριά λευκή γενειάδα και το κατάλευκο ράσο, με κατσάδιασε σε άπταιστα Ινδικά όταν με είδε να καπνίζω έξω από το ναό και απαίτησε να βγω εκτός του κτήματος, αν θέλω να συνεχίσω να ρουφάω αυτό το διάολο, όλα ήταν... τέλεια!

Εννοείται πως ούτε λόγος δεν γινόταν να περπατήσω δυο στρέμματα κάτω από το εκνευριστικό ψιλόβροχο, οπότε ελαφρώς ξενερωμένη, έσβησα γρήγορα-γρήγορα το τσιγάρο και γύρισα στη σάλα.

Εκεί με περίμεναν -τι άλλο;...- δυο μεγάλες σειρές από χαλιά, στρωμένες η μια απέναντι στην άλλη! Οι καλεσμένοι κάθονταν και πάλι στο πάτωμα, αλλά αυτή τη φορά, μικρά μπακιρένια σκαλιστά πιάτα και ποτήρια ήταν τοποθετημένα μπροστά στον καθέναν.

Και η αίθουσα μύριζε τζίντζερ!

Κι εγώ λατρεύω τη λεμονένια μυρωδιά του τζίντζερ!

Πήρα λοιπόν τη θέση μου στο χαλί και περίμενα υπομονετικά να μας σερβίρουν.

Κάτι που προς μεγάλη μου έκπληξη έκανε ο ιερέας τους! Με μια μεγάλη γαβάθα, στα χέρια, άρχισε να περνάει από μπροστά μας και να αφήνει στο πιάτο του καθενός μας, από μια κροκέτα!

Πακόρα τη λένε οι Ινδοί και όπως μου είπαν, πρόκειται για παραδοσιακό γαμήλιο έδεσμα. Τραγανή απ’ έξω κι απίστευτα μυρωδάτη, αυτή η κροκέτα με τα λαχανικά, το ρεβιθάλευρο και το μπόλικο κύμινο, μου έσπασε τη μύτη.

Ανυπομονούσα να τη δοκιμάσω! Αν και ήξερα πως είναι τα πακόρα, αφού λίγους μήνες νωρίτερα, ο καλός μου που ξέρει πως λατρεύω την πολυπολιτισμικότητα και αν μου αρέσει κάτι, αυτό είναι να μαγειρεύω και να δοκιμάζω ξένες κουζίνες, με είχε πάει στο πρώτο Ινδικό ρεστοράν του Πειραιά.

Πίσω στον Ινδικό γάμο τώρα, ο ιερέας είχε περάσει πέντε φορές μπροστά μας πριν αρχίσουμε να τρώμε και κάθε φορά άφηνε στο πιάτο του καθενός, από ένα αλλιώτικο, ζεστό πακόρα!

Πέντε ήταν και οι κουταλίτσες από τις διαφορετικές καυτερές σάλτσες που συνόδευαν τις ρεβιθοκροκέτες. Και όταν επιτέλους ήρθε η ώρα να φάμε, συντελέστηκε το θαύμα!

Όταν το πρώτο πακόρα βουτήχτηκε σε μια από τις γλυκόξινες καυτερές σος και βρήκε το δρόμο για το στόμα μου, πετάχτηκα απότομα όρθια με την ευλυγισία των Σιχ που βρίσκονταν γύρω μου!

«Who cooked this? Who cooked this?» άρχισα να φωνάζω με τη μισοφαγωμένη κροκέτα στο χέρι και τα γέλια των Ινδών, πλημμύρισαν την αίθουσα!

Μερικά χέρια υψώθηκαν και μου έδειξαν τον ιερέα, που φυσικά δεν είχε καταλάβει τι συνέβαινε και με κοιτούσε βλοσυρός!

Για καλή μου τύχη, κάποιος του εξήγησε ότι θαύμαζα τις μαγειρικές του ικανότητες, οπότε χαμογελαστός σηκώθηκε και πάλι για να μας σερβίρει το τσάι αυτή τη φορά!

Μασάλα Τσάι! Το δεύτερο θαύμα της ημέρας! Ό,τι πιο ευωδιαστό έχω δοκιμάσει ποτέ στη ζωή μου!

alt

Masala σημαίνει μπαχαρικό. Και οι Ινδοί δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς μπαχαρικά!

Και chai στα Hindi όπως και σε πολλές άλλες γλώσσες, ανάμεσα τους και τα ελληνικά, είναι το τσάι φυσικά.

Το διασημότερο street food στον κόσμο. Το εμπόρευμα που οδήγησε στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας!

Για τα μυρωδάτα φύλλα του, έγιναν πόλεμοι! Και τι πόλεμοι;

Η Κίνα ταπεινώθηκε, το Χονγκ Κονγκ παραδόθηκε στους Βρετανούς, ο δρόμος του Οπίου άνοιξε για τους Άγγλους, που έγιναν οι μεγαλύτεροι ντίλερ του κόσμου, ενώ ταυτόχρονα εξαιτίας του τσαγιού, έχασαν την επιρροή τους στην Αμερικανική οικονομία και εδραίωσαν το αποικιοκρατικό καθεστώς στην Ινδία, μιας και η καλλιέργεια του φυτού μεταφέρθηκε εκεί για ευνόητους λόγους.

Και ενώ στην Αγγλία το τσάι το λένε tea και προτιμούν να το γεύονται σκέτο ή έστω με λίγο γάλα ή λεμόνι, οι Ινδοί που εξαναγκάστηκαν στην καλλιέργεια του με δουλοπρεπείς όρους (εν ισχύ ακόμη και σήμερα), το αγάπησαν όσο τίποτε άλλο, το έκαναν κομμάτι της κουλτούρας τους και το ανακάτεψαν αμέσως με τη ζάχαρη.

Γιατί αυτοί πρώτοι απ' όλους τους λαούς, είχαν ανακαλύψει την κρυσταλλική ζάχαρη από την εποχή ακόμη που ο Ιησούς μεγάλωνε στην Ιουδαία...

Κι επειδή όπως είπαμε για τους Ινδούς, δεν νοείται ζωή χωρίς μπαχαρικά, πρόσθεσαν στο τσάι τους, κανέλα, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, φυσικά τζίντζερ και γάλα! Κυρίως αμυγδάλου ή κανονικό, αν δεν είστε βέγκαν όπως οι Σιχ. Και το έβρασαν να γίνει σαν σερμπέτι.

Και το σερβίρουν σε μικρά ποτηράκια, σαν κάτι πολύτιμο. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Masala Chai και πιστέψτε με, είναι κάτι μαγικό!

Πίσω από τα μαύρα φύλλα του τσαγιού, κρύβεται μια σκοτεινή ιστορία...

Δεν έχω την απαίτηση να σκέφτεστε κάθε φορά που απολαμβάνετε ένα ζεστό ή κρύο τσάι τα εκατομμύρια θύματα που άφησε πίσω της η παγκοσμιοποίηση του διεθνούς εμπορίου που ξεκίνησε από τα φύλλα ενός φυτού.

Μην ξεχνάτε όμως τις παγκόσμιες αλληλεπιδράσεις σε ανθρώπους και κουλτούρες που έκαναν το ρόφημα που απολαμβάνουμε σήμερα, εφικτό για όλους.

Η συνταγή για το περίφημο Masala Chai είναι όσο πιο αυθεντική γίνεται... Δια χειρός του Sikh ιερέα, που συνάντησα μια βροχερή μέρα, στην ομώνυμη εκκλησία κοντά στην Ερμιόνη της Αργολίδας, με τις αναλογίες και την ιεροτελεστία που το έφτιαχναν οι πρόγονοι του εδώ και δυο αιώνες και η μαυρομάλλα νιόπαντρη Νίρου.

alt

Masala Chai

Υλικά (για 4-5 φλιτζάνια θεϊκό τσάι)

• 2 φλ. νερό (250ml έκαστο)

• 2 φλ. γάλα αμυγδάλου (ή κανονικό γάλα πλήρες)

• 7-8 κάψες κάρδαμο

• 1 κ.τσ. γεμάτη, γαρύφαλλο ολόκληρο

• 1 κ. τσ. γεμάτη, μαραθόσπορους (γλυκάνισο)

• 1 μεγάλο ξύλο κανέλας

• 4-5 κόκκους μαύρο πιπέρι

• 1 κ. τσ. γεμάτη, μοσχοκάρυδο τριμμένο

• 1/2 κ.τσ. τζίντζερ τριμμένο ή δυο μεγάλα κομμάτια φρέσκο

• 4-5 κ.σ. ζάχαρη καστανή ή λευκή κρυσταλλική ή μέλι

• 1 μπάλα γεμάτη με φύλλα δυνατού μαύρου τσαγιού ή 2 κ. σ. γεμάτες ή 4 φακελάκια μαύρο τσάι

alt

Πώς το φτιάχνουμε

1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 2 φλιτζάνια νερό (500 ml) και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, τα οποία πρώτα έχουμε κοπανήσει ελαφρά στο γουδί, ώστε να απελευθερώσουν αμέσως τα αρώματα τους μέσα στο ζεστό νερό (εκτός από το φρέσκο τζίντζερ).

alt

2. Αφήνουμε το περιεχόμενο να πάρει βράση σιγά-σιγά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την ποσότητα ζάχαρης που προτιμάμε ή το μέλι, ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το βράσιμο σε σιγανή φωτιά για άλλα 5 λεπτά.

3. Προσθέτουμε το γάλα (500 ml), ανακατεύουμε τακτικά να μην μας κολλήσει και όταν το αρωματικό μείγμα πάρει βράση, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φύλλα τσαγιού ή τη μπάλα με το μαύρο τσάι ή τα φακελάκια. Το τσάι που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει οπωσδήποτε να είναι μαύρο.

alt

alt

alt

4. Αφήνουμε το Μασάλα τσάι να πάρει μια βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

5. Περιμένουμε 5 λεπτά και μετά σουρώνουμε το τσάι.

alt

Το σερβίρουμε ζεστό...

alt

Tip: Δοκιμάστε το τσάι σας πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά και ανάλογα προσθέστε ζάχαρη ή μέλι. Μην ξεχνάτε το Μασάλα τσάι είναι γλυκό και αρωματικό σαν σερμπέτι.

alt

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΙ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
ΥΠ.ΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ
ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΑΙΓΑΛΕΩ
ΑΙΓΙΝΗΣ
ΑΛΙΜΟΥ
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
ΑΧΑΡΝΩΝ
ΒΑΡΗΣ - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
ΒΥΡΩΝΑ
ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΔΑΦΝΗΣ - ΥΜΗΤΤΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΟΥ
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΙΛΙΟΥ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΚΗΦΙΣΙΑΣ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
ΚΡΩΠΙΑΣ
ΚΥΘΗΡΩΝ
ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ - ΠΕΥΚΗΣ
ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ
ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΜΟΣΧΑΤΟΥ - ΤΑΥΡΟΥ
ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ
ΠΑΙΑΝΙΑΣ
ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΕΝΤΕΛΗΣ
ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΟΡΟΥ
ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
ΣΠΕΤΣΩΝ
ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ
ΥΔΡΑΣ
ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΨΥΧΙΚΟΥ
ΦΥΛΗΣ
ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΩΡΩΠΟΥ
Διαφήμιση

Ζώδια


 
Διαφήμιση
Διαφήμιση