Αρχική Αρθρα

Νομοθετώντας με ιδεολογικές εμμονές

Λίγες ημέρες μετά από τις ενστάσεις Φίλη για την καθαρή έξοδο του καλοκαιριού, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ένα νέο ζήτημα έρχεται να ταράξει τα εσωκομματικά νερά και να καταδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν και υποβόσκουν τόσο στην κυβερνώσα παράταξη, όσο και στα υπόλοιπα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ρίζες βαθύτερες που τρέφονται σταδιακά από το λίπασμα της... διχόνοιας, που εδράζεται σε προσωπικές στρατηγικές, δόλιες στοχεύσεις, μικροπολιτικές λογικές και σε ψευτοιδεολογικές εμμονές που εγκλωβίζουν την ελληνική κοινωνία.

Άρθρο του Αλέξανδρου Κοντοπάνου

Η αναδοχή στα ομόφυλα ζευγάρια και το άρθρο 8, καταδεικνύουν πως κάποιοι επιχειρούν να νομοθετούν με σκοπιμότητες, ηθελημένες ή αθέλητες, όταν κλίνουν το μάτι σε μειοψηφίες, αρνούμενοι να αφουγκραστούν τα θέλω και τα προστάγματα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και συνάμα να αντιληφθούν τις προτεραιότητες του τόπου.

Την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται υπό την μνημονιακή βάσανο, την ώρα που οι προκαταβολές φόρων στο 100%, ο φόρος αλληλεγγύης, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι μείωση των επικουρικών συντάξεων, η ελλιπής απονομή της δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία και η έλλειψη ενός παραγωγικού μοντέλου, κάνουν τους πολίτες να δυσανασχετούν και να προβληματίζονται, μια μικρή μειοψηφία με ιδεολογικές εμμονές και αναφορά στο συνασπισμό του 3% κι όχι στο ΣΥΡΙΖΑ του 36%, επιχειρούν να διαμορφώσουν την δική τους ατζέντα.

Η προτροπή του Χρήστου Καραγιαννίδη να φύγουν και να επιστρέψουν σε κόμματα όπου ανήκαν στο παρελθόν για όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησαν, επιστημονικά και ιδεολογικά, όχι με το νομοθέτημα, αλλά με ένα συγκεκριμένο άρθρο, το άρθρο 8 για την αναδοχή στα ομόφυλα ζευγάρια, είναι όχι μόνο επιζήμια για την ενότητα ενός κόμματος, αλλά κυρίως ανιστόρητη αναφορά και πολιτική επιλογή, που καταδεικνύει πως κάποιοι συνεχίζουν να σκέφτονται και να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος.

Σε αυτό το γαϊτανάκι, συμπεριλαμβάνονται και λειτουργοί από τον χώρο της ενημέρωσης, που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τους εν λόγω διαφωνούντες βουλευτές με το άρθρο 8, ως σκοταδιστές, παραχαράσσοντας συνάμα τις τοποθετήσεις τους και επιχειρώντας να τους εμφανίσουν ως θιασώτες πουριτανικών λογικών κι ως απλούς κυνηγούς ψήφων.

Πώς αλήθεια, ένας βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης, ο οποίος μάλιστα κατά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, δήλωσε απλά «παρών» χωρίς να αναλαμβάνει το βάρος που σήκωσαν στους ώμους τους πολιτικά πρόσωπα που δεν είχαν ψηφίσει τα δύο προηγούμενα μνημόνια απερχόμενοι απ’ τα κόμματα στα οποία ανήκαν, έρχεται τώρα να τους παραιτήσει λεκτικά για ένα άρθρο, που δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελεί ύψιστη κυβερνητική επιλογή.

Η συζήτηση, άλλωστε για το επίμαχο άρθρο, συνεχίζεται και τούτες τις ώρες με την ακρόαση των φορέων που διεξάγεται στο ελληνικό κοινοβούλιο, γεγονός που δίνει την δυνατότητα σε κάθε έλληνα βουλευτή να εκφράζει ανοιχτά τις απόψεις του.

Το ίδιο άλλωστε το Σύνταγμα επιτάσσει την ελεύθερη σκέψη, βούληση και ψήφο του έλληνα και της Ελληνίδος βουλευτή, γεγονός που πρέπει να γίνεται σεβαστό και από τα κόμματα, ως φορείς δημοκρατίας και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η αναδοχή στα ομόφυλα ζευγάρια, είναι ένα θέμα, που δεν έχει μόνο νομικές ή νομικίστικες διαστάσεις (για την ώρα υπάρχουν διιστάμενες απόψεις) αλλά μία σειρά από επιστημονικές θέσεις και μελέτες που προέρχονται από τον χώρο της παιδοψυχολογίας, της ψυχιατρικής και των κοινωνικών λειτουργών, που μαζί με τις ευρύτερες απόψεις της ελληνικής κοινωνίας, για τον θεσμό της οικογένειας και για την ορθή ανάγνωση των προτύπων θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά προκειμένου ένα τέτοιο άρθρο να ψηφιστεί στην ελληνική βουλή και να αποτελέσει νόμο του κράτους.

altΔεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι, που φέρεται να πιστεύουν πως κάποιοι προσχεδίασαν το βήμα της αναδοχής στα ομόφυλα ζευγάρια, όταν έφερναν στην βουλή το θέμα του συμφώνου συμβίωσης των ομοφύλων.

Είναι πολύ διαφορετικό, το να θέλει η πολιτεία και ο νομοθέτης, να επιλύσει ένα θέμα δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμβιώσουν και να διαχειριστούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, με ελευθερία στις κινήσεις μεταβίβασής τους, και πολύ διαφορετικό να αποφασίζεις σε ποιό περιβάλλον θα ενταχθεί ένα παιδί, με ποιά πρότυπα θα γαλουχηθεί και θα μεγαλώσει, και πώς αυτό θα αντιληφθεί τους όρους μητέρα ή πατέρα.

Το άρθρο 8, μπορεί για κάποιου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως: Μιχελογιαννάκης, Κωστοπαναγιώτου, Ουρσουζίδης, Γεννιά και άλλους, να αποτελεί επιστημονικά μια κόκκινη γραμμή, για κάποιους άλλους όμως φαίνεται να λειτουργεί ως ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή πολιτικό εξαγνισμό από πολιτικές δυνάμεις και παρουσίες που ήρθαν να «αλώσουν» την «καθαρή» σκέψη του πάλλε ποτέ Συνασπισμού.

Όμως, οι εν λόγω βουλευτές, όπως ο κύριος Καραγιαννίδης, αλλά και κάποιοι λειτουργοί από τον χώρο του τύπου, που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, λησμονούν πως τα κόμματα κτίζονται και μεγαλώνουν μέσα από την ανταλλαγή θέσεων και απόψεων. 

Το 3% του Συνασπισμού, το οποίο επί της ουσίας, με την αποχώρηση του ΛΑΕ της κυρίας Κωνσταντοπούλου και του κυρίου Αλαβάνου, στον πυρήνα του δεν ξεπερνά το 1,5%, μετατράπηκε σ’ ένα κόμμα κυβερνητικό με την συμμετοχή ανθρώπων από όμορους χώρους, είτε σε επίπεδο ψηφοφόρων, είτε σε επίπεδο στελεχών.

Η μαζική αυτή συμμετοχή και σε κομματικό και σε εκλογικό επίπεδο, συνδυάζεται και με θέσεις και με απόψεις, που πρέπει και επιβάλλεται να συνδιαμορφώνουν το πρόγραμμα, τις κινήσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Όταν κάποιοι «αβρότης ποσίν» ζητούν από τους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με το άρθρο 8, να φύγουν και να μετοικήσουν για άλλες πολιτείες, εύκολα κανείς μπορεί να αντιληφθεί πως και οι εν λόγω διαφωνούντες με το άρθρο βουλευτές, νομιμοποιούνται στο μέλλον να ζητούν την απομάκρυνση, ή την αποπομπή, όποιων απ’ την ομάδα των 53 αντιστρατεύονται με τις επίσημες κυβερνητικές αποφάσεις.

Το δικαίωμα στην διαφωνία δεν είναι officio ενός ανδρός ή μιας περιχαρακωμένης εσωκομματικής ομάδας, αλλά υποχρέωση και δικαίωμα κάθε βουλευτή, όταν εκτιμά πως ένα νομοθέτημα παραβιάζει την κοινή λογική, έρχεται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις και τις απόψεις του πλειοψηφικού ρεύματος της ελληνικής κοινωνίας, και συνάμα δεν έχει δοθεί ο αναγκαίος χρόνος και χώρος για να ακουστούν και να επεξεργαστούν, σε βάθος, οι επιστημονικές απόψεις φορέων και ειδικών.

Το επίμαχο άρθρο βρίσκεται για την ώρα υπό την βουλευτική βάσανο, καθώς τα κομπιουτεράκια για τους υπολογισμούς των αριθμών, αναμένεται να πάρουν φωτιά, μιας και στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εγείρονται σημαντικές ενστάσεις.

Πολλοί είναι οι βουλευτές που αρνούνται να το ψηφήσουν κι όπως λέει το ρεπορτάζ από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, δεν πρόκειται να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΙ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
ΥΠ.ΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ
ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΑΙΓΑΛΕΩ
ΑΙΓΙΝΗΣ
ΑΛΙΜΟΥ
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
ΑΧΑΡΝΩΝ
ΒΑΡΗΣ - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
ΒΥΡΩΝΑ
ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΔΑΦΝΗΣ - ΥΜΗΤΤΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΟΥ
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΙΛΙΟΥ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΚΗΦΙΣΙΑΣ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
ΚΡΩΠΙΑΣ
ΚΥΘΗΡΩΝ
ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ - ΠΕΥΚΗΣ
ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ
ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΜΟΣΧΑΤΟΥ - ΤΑΥΡΟΥ
ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ
ΠΑΙΑΝΙΑΣ
ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΕΝΤΕΛΗΣ
ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΟΡΟΥ
ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
ΣΠΕΤΣΩΝ
ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ
ΥΔΡΑΣ
ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΨΥΧΙΚΟΥ
ΦΥΛΗΣ
ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΩΡΩΠΟΥ
Διαφήμιση

Ζώδια


 
Διαφήμιση
Διαφήμιση