Υπουργείο Εσωτερικών

Η ΥΦ.ΕΣ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη στο Συμβουλευτικό Κέντρο Βέροιας

Την πόλη της Βέροιας επισκέφθηκε η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, στο πλαίσιο ενημερωτικών επαφών και διαμόρφωσης συνεργασιών με αφορμή την ψήφιση του νέου Νόμου για την Ισότητα των Φύλων.

Στην πρωτεύουσα της Ημαθίας συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Κ. Καλαϊτζίδη, καθώς και με τον δήμαρχο Βέροιας Κ. Βοργιαζίδη.

Συμμετείχαν στις επαφές οι βουλευτές Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Καρασαρλίδου και Χ. Αντωνίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θ. Τεληγιννίδης και Θ. Χειμώνας και από τους τοπικούς υποψήφιους για την Περιφέρεια και τον Δήμο Βέροιας οι Β. Κωνσταντινόπουλος, Β. Σαράντη και Σ.Βλαχοπούλου, ενώ παρευρέθηκε ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Βέροιας Τ. Κωστόπουλος.

 

Είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την υφυπουργό για εκείνα που αλλάζουν με τον νέο Νόμο του ΥΠ.ΕΣ. στη συνεργασία του κρατικού τομέα για την Ισότητα των Φύλων και των Ο.Τ.Α Α’ και Β’ βαθμού.

Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις για νέους στόχους, αλλά και για ευρύτερα θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στη συνέχεια, η κυρία Χρυσοβελώνη επισκέφθηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Βέροιας στο οποίο είχε την ευκαιρία να γνωρισθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του δημοτικού φορέα διοίκησης και διαχείρισης, αλλά και τα εργαζόμενα εξειδικευμένα στελέχη.

Πληροφορήθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ άκουσε τις συμβουλές τους από την πολύχρονη υπηρεσιακή εμπειρία τους στην υπόθεση της υποστήριξης των γυναικών.

 

Αμέσως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με τους εκπροσώπους του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Βέροιας, του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης “Ερασμος”, του Συλλόγου “Πρωτοβουλία για το παιδί” και εκπροσώπους άλλων συναφών φορέων.

Ανέλυσε σημαντικές πτυχές του νέου Νόμου για την Ισότητα των Φύλων και τις ευκαιρίες που δίνει για συνεργασίες με τους φορείς της κοινωνίας, με στόχο τη δυναμική επανένταξη της γυναίκας στον εργασιακό και γενικότερα τον κοινωνικό “στίβο” της ζωής.

Ενημέρωσε για την υποστήριξη και αναβάθμιση της λειτουργίας των Δομών (Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας) με αντικείμενο την προστασία των γυναικών θυμάτων βίας, ανακοινώνοντας την μόνιμη ένταξη τους στις μονάδες πρόνοιας του Κράτους και την χρηματοδότηση της λειτουργίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, μετά το ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ το 2020.

Η υφυπουργός ενημέρωσε ειδικά για τις προβλέψεις που αφορούν την σύσταση Επιτροπών Ισότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες θα λειτουργούν με την συνδρομή και την αρωγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων και του Κέντρου Ερευνών Θεμάτων Ισότητας.

Αναφέρθηκε και για τις συμφωνίες που υπέγραψε η ίδια με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ πρόσφατα, για την προώθηση της ισότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και που περιέχουν πρακτικό οδηγό δράσης.

Τέλος, εξήγησε ότι ο νέος Νόμος για την Ισότητα κατέστησε υποχρεωτική ποσόστωση με 40% συμμετοχής από κάθε φύλο στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών, σε κάθε εκλογική περιφέρεια (και όχι στο σύνολο της Επικράτειας), κατά τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση αυτή είχε αποφασίσει και για τις εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

 

Οι συναντήσεις της υφυπουργού Εσωτερικών ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη στο Επισκοπικό Μέγαρο της Μητροπόλεως Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας, στο οποίο την υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων.

Συζήτησαν το περιεχόμενο του νέου Νόμου, με δεδομένο το γεγονός ότι σε όλα τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τα Κέντρα Φιλοξενίας που έχει επισκεφθεί μέχρι σήμερα η ΥΦ.ΕΣ ανά την Ελλάδα, τα στελέχη τους την έχουν ενημερώσει ότι είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι ιερείς να παραπέμπουν κακοποιημένες γυναίκες για να υποστηριχθούν.

Οπως είπε η κυρία Χρυσοβελώνη: «Είναι αναγκαία η ενημέρωση των ιερέων για τις αλλαγές και τις βελτιώσεις και η εν γένει συνεργασία της εκκλησίας, ώστε η άτυπη συνδρομή που υπάρχει μέχρι σήμερα να στηριχθεί καλύτερα στη νέα φάση που θα εισέλθει κάθε τοπική κοινωνία για τα θέματα Ισότητας των Φύλων, μετά την ψήφιση του σχετικού Νόμου από την Βουλή».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων εκδήλωσε την χαρά του για την επίσκεψη, την ικανοποίησή του για την ενημέρωση, αλλά και την ένθερμη υποστήριξή του στο πνεύμα συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει, προκειμένου να επιλύονται τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Υπουργείο Εσωτερικών