ΕπικαιρότηταΠολιτισμός

Η Βεργίνα σήμερα, 44 χρόνια μετά την ανακάλυψη του Ανδρόνικου που συγκλόνισε τον πλανήτη

Συνεπαρμένος μπροστά στα ευρήματα στην Βεργίνα, ο 58χρονος αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος, έλεγε ότι «νομίζω πως δεν έχω δοκιμάσει ποτέ στη ζωή μου τέτοια αναστάτωση, ούτε και θα δοκιμάσω ποτέ άλλοτε».

Στέκεται με τους συνεργάτες του πάνω από τον λάκκο που έχει ανοίξει σε έναν από τους χαμηλούς λοφίσκους της περιοχής της Μεγάλης Τούμπας, που αποτελεί τμήμα της αρχαίας Βεργίνας.

Είναι 8 Νοεμβρίου 1977 και η ομάδα τώρα έχει βρεθεί μπροστά σε έναν πέτρινο τοίχο νεκρικού δωματίου.

Είναι η ημέρα που ανακαλύφθηκε ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα στην ιστορία της αρχαιολογίας.

Ενα μουσείο σαν κέλυφος στην Βεργίνα

Σαράντα τέσσερα (44) χρόνια μετά, η Βεργίνα δέχεται επισκέπτες από κάθε σημείο του πλανήτη. Τα πούλμαν στο παρκινγκ, ταβέρνες και καφέ στην άκρη του δρόμου, ένας κατηφορικός πεζόδρομος και απόλυτη ηρεμία.

Καγκελένια πόρτα, θάμνοι από λεβάντα και δεντρολίβανα, πλατάνια με τα φύλλα τους στο έδαφος, πυκνή βλάστηση και απόλυτη σιγή.

Ενας καταπράσινος λόφος και από κάτω οι βασιλικοί τάφοι, ένα μουσείο σαν κέλυφος, με δύο εισόδους που χάνονται στο έδαφος.

Ξαφνικά, το απόλυτο σκοτάδι και μόλις τα μάτια συνηθίσουν, μπροστά στα θαυμαστά ευρήματα κυριαρχεί το δέος.

Ενα Μουσείο κάτω από τη γη που φανερώνει τον τάφο του Φίλιππου, έναν μικρότερης κλίμακας, αλλά αντίστοιχης μεγαλοπρέπειας, του Αλεξάνδρου Δ’, γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης.

Eπισκέπτες από κάθε χώρα, άναυδοι, μέσα σε ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, κάτω από τη γη.

Ξύλινα δάπεδα, επεξηγηματικές πινακίδες, εικόνες της ανασκαφής, η τοιχογραφία με την αρπαγή της Περσεφόνης, και ο τάφος του Φίλιππου.

Ερμητικά κλειστος, μία πελώρια μαρμάρινη πόρτα, σαν κέντημα, χρώματα στον διάκοσμο και από δίπλα τα κτερίσματα.

Χρυσό, λάμψεις, η λάρνακα με τους άξονες και το ολόχρυσο στεφάνι με τα βελανίδια.

«Είχα βρει τον πρώτο ασύλητο μακεδονικό τάφο»

Σαράντα τέσσερα (44) χρόνια πριν, τέτοια μέρα, μέσα από ένα άνοιγμα πλάτους 34 εκατοστών και μήκους λίγο περισσότερο από μισό μέτρο, κρατώντας ένα ηλεκτρικό φανάρι στο χέρι, ο Ανδρόνικος ρίχνει φως μέσα στον θάλαμο.

Και τότε, ανακαλύπτει στο δάπεδο μια σπάνια συλλογή ασημένιων και χρυσών αντικειμένων.

Πολύ κοντά στον τοίχο υπήρχε μια μαρμάρινη σαρκοφάγος.

Ο ίδιος θα γράψει γλαφυρά στο βιβλίο του «Το χρονικό της Βεργίνας»: «Είχα βρει τον πρώτο ασύλητο μακεδονικό τάφο. Εκείνη τη στιγμή δεν ενδιαφερόμουν για τίποτε άλλο. Οπωσδήποτε, συλλογιζόμουν ότι μέσα στη σαρκοφάγο πρέπει να κρύβεται μια ωραία έκπληξη. Η μόνη δυσκολία που συναντήσαμε ήταν ότι την ώρα που ανασηκώναμε το κάλυμμα, είδαμε καθαρά πια το περιεχόμενο και έπρεπε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, μ’ όλο που τα μάτια μας είχαν θαμπωθεί απ’ αυτό που βλέπαμε και η καρδιά μας πήγαινε να σπάσει από συγκίνηση. Μέσα στη σαρκοφάγο, υπήρχε μια ολόχρυση λάρνακα. Επάνω στο κάλυμμά της ένα επιβλητικό ανάγλυφο αστέρι με δεκάξι ακτίνες, και στο κέντρο του ένας ρόδακας».

Ο καθηγητής Ανδρόνικος και οι συνεργάτες του, το 1977 στην Βεργίνα

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η περιήγηση στο Μουσείο, η φωτογραφία του Ανδρόνικου με τα λόγια του, απαντά στην απορία όσων επισκέπτονται τον χώρο«πώς ένιωσαν εκείνοι, που τέτοια μέρα, 8 Νοεμβρίου, βρέθηκαν μπροστά σε αυτό το θέαμα»:

“Για μια στιγμή ένιωσα πραγματικά ευτυχισμένος από το συναρπαστικό όνειρο που ζούσα μέρα μεσημέρι. Μπορώ να φέρω στη συνείδησή μου ολοκάθαρα την αντίδραση που δοκίμασα, καθώς έλεγα μέσα μου: “Αν η υποψία που έχεις, ότι ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο είναι αληθινή (και η χρυσή λάρνακα ερχόταν να ενισχύσει την ορθότητα αυτής της υποψίας), κράτησες στα χέρια σου τη λάρνακα με τα οστά του”. Είναι απίστευτη και φοβερή μια τέτοια σκέψη, που μοιάζει εντελώς εξωπραγματική!”.

Πώς θα πάω στη Βεργίνα

Η Βεργίνα βρίσκεται 8 χλμ. νοτιοανατολικά της Βέροιας και η συγκοινωνία Βεργίνας – Βέροιας είναι συχνή.

Η Βέροια συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη οδικώς και σιδηροδρομικώς με πυκνά και τακτικά δρομολόγια (ΚΤΕΛ και ΟΣΕ).

Επίσης, υπάρχει απ’ ευθείας σύνδεση της Βέροιας με Αθήνα, και στον χώρο λειτουργεί κυλικείο, ενώ η πόλη σφύζει από ζωή.

Το εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ την χειμερινή περίοδο.

Κατερίνα Πουλοπούλου

Πηγή: iefimerida.gr

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα